• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Teksaški ciklid, agresivna riba osetljiva na organski otpad: Njeni mužjaci imaju veliku grbu na glavi

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kad ova slatkovodna riba, poznata i kao "smuđ Rio Grande" preraste akvarijum, neki akvaristi je puštaju u prirodne vodotokove što nije poželjno

  • 0
Teksaški ciklid Foto: Shutterstock/Arunee Rodloy

Biserna teksaška riba ciklid (Herichthys cyanoguttatus), čija se krljušt preliva u duginim bojama, jedna je od cenjenih akvarijumskih vrsta iako može da naraste do veličine od 30 centimetara. Ova svetlucava i pegava slatkovodna riba poznata je i po tome što je veoma agresivna. Pripadnici vste zahtevaju veliki akvarijum i tolerantne "komšije". Kad teksaški ciklid preraste svoj vodeni "dom", ne treba ih puštati u lokalne vodotokove, ali akvaristi često ne poštuju ovo pravilo.

Poreklo i prebivalište teksaškog ciklida

Teksaški ciklid potiče iz jezera i reka u južnom Teksasu i severnom Meksiku što ga čini najsevernijom prirodnom vrstom ciklida na svetu. To je takođe jedini ciklid koji vodi poreklo iz SAD, a u Evropu je uvezen još 1912. godine. Popularni među akvaristima, teksaški ciklidi se mogu nabaviti u većini hobističkih šopova, ponekad pod imenom biserni ciklid ili smuđ Rio Grande. Potonje ime potiče iz oblasti u kojoj se često viđa, donje reke Rio Grande u Teksasu, a primerci koji se prodaju u akvarističkim prodavnicama često se uzgajaju u zatočeništvu.

Životni vek teksaškog ciklida u zatočeništvu je 10 godina i duže.

Ova vrsta ribe unesena je u područja gde nije autohtona, ponekad i namerno, najčešće od strane vlasnika akvarijuma koji očajnički žele da se oslobode ribe o kojoj više ne mogu da se brinu. Područja neautohtone populacije teksaškog ciklida kreću se od severnog Teksasa do Floride.

Izgled i temperament teksaškog ciklida

Teksaški ciklid je velika riba biserno-sivog tela sa plavim ili zelenim krljuštima koje se preliva u duginim bojama. U dnu repa se vidi tamna tačka, a postoji još nekoliko ovakvih mrlja na telu ribe. Zreli mužjaci imaju tradicionalnu grbu na glavi iznad očiju. Kada se mreste, ove ribe poprimaju upadljive boje, pri čemu prednji deo tela postaje beo, a zadnji i donji deo menjaju boju u crnu, ili crno-sivu sa prugama.

Teksaški ciklidi su agresivni i akvarista to mora da ima na umu ako ima druge ribice. Drugi veliki ciklidi Centralne ili Južne Amerike su prikladni "susedi" teksaškim komšijama, kao i oskari i srebrni dolari. Kada se teksaški ciklid drži sa drugim velikim vrstama riba, akvarijum mora da bude zaista ogroman kako bi svaka imala svoju teritoriju.

Teksaški ciklid Foto: Shutterstock/Bk87

Stanište i nega teksaškog ciklida

Kada se uzme u obzir veličina akvarijuma, za ovu vrstu ribe uvek je bolje odabrati što veći. Minimalna veličina akvarijuma je oko 200 litara za jedan primerak, a oko 300 litara za potrebe uzgoja. Kada se teksaški ciklidi drže sa drugim velikim ribama, akvarijum treba da ima najmanje oko 500 litara! Filtracija vode je obavezna i detaljna, jer je ovaj ciklid osetljiv na organski otpad. Stoga treba jednom nedeljno vršiti delimičnu zamenu vode u akvarijumu kako bi hemijski parametri bili optimalni.

Svako ko je imao ovu ribu zna da nema šanse da napravi akvarijum sa lepim akvaskejpingom, jer je teksaški ciklid strastveni kopač koji će iščupati biljke i ispremeštati malo kamenje i druge ukrasne predmete. To ne znači da akvarijum treba da bude lišen biljaka ili ukrassnih predmeta, ali imajte na umu da će ova riba sama preuređivati akvarijum u kome živi. Zato uređenje akvarijuma treba da oponaša prirodno stanište ove ribe, sa podlogom od sitnog šljunka ili peska (imitira peščana rečna korita u prirodi). Uključite dosta glatkih stena i naplavine i održavajte pH vode koja treba da bude mekša i kiselija. U vodu ubacite biljke i sakrijte njihovo korenje, kako biste sprečili da ga ribe čupaju. Plutajuće biljke su dobra opcija, potreban je otvoreni prostor, ali i prostrana skrovišta, u vidu stena i glinenih posuda.

Ishrana teksaškog ciklida

Ova vrsta je svaštojed i potrebna joj je mesna hrana u kombinaciji sa vegetacijom. Nije izbirljiva i jede gotovo sve, uključujući živu, smrznutu hranu i peletiranu hranu. Obezbedite im crve, insekte ili larve insekata, kad god ste u mogućnosti. Možete ih hraniti i svežim povrćem i spirulinom koji će održavati boju njihove krljušti.

Razlike među polovima teksaškog ciklida

Polne razlike među mužjacima i ženkama ove vrste nisu uvek jasno evidentne. Međutim, mužjaci su obično svetlije boje, narastu više i imaju "grbu" na glavi. Primećeno je da su peraja mužjaka duža i šiljata, a jedan od načina da izaberete ženku su crne tačke na leđnom peraju kojih nema na perajima mužjaka.

Teksaške ciklide koji se mreste ne treba držati sa bilo kojom drugom vrstom, jer postoji velika verovatnoća da će ih usmrtiti, što važi i za sopstvenu vrstu, budući da su parovi koji se mreste veoma agresivni.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako se hrane životinje i ribice u tropskom carstvu skrivenom u Beogradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari