• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela zlatna ribica: Iako zvanično ne postoji, veoma je tražena

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvrdnju o nepostojanju bele zlatne ribice demantuju selektivno gajeni primerci, ali i ribe čija krljušt poprima svetlu nijansu iz različitih razloga

  • 0
Bela zlatna ribica Foto: Shutterstock//Juancarlospalaudiaz

Većina ljubitelja akvarijuma i ribica najverovatnije zna da prirodna boja zlatne ribice nije zlatna, a ovo pravilo važi i za zlatne ribice u divljoj prirodi. Jedan od neobičnih i veoma cenjenih varijeteta je bela zlatna ribica koja je ekskluzivni rezultat selektivnog uzgoja. Iako se tvrdi da bele zlatne ribice ne postoje, isto tako se tvrdi da su mnoge zlatne ribice na dobrom putu da postanu - bele.

Postoji li razuman odgovor na ovakvu enigmu?

Promena boje zlatnih ribica je dokumentovana i identifikovano je nekoliko njenih uzroka.

Promena boje u skladu sa starošću

Mnoge zlatne ribice poprimaju belu boju u starosti, posebno u poslednjim godinama života. Tako akvaristi javljaju da njihove zlatne ribice postaju blede ili čak potpuno pobele u poslednje dve do tri godine života (zlatne ribice žive oko 15 godina). Neke zlatne ribice poprimaju belu boju još u mladosti, u uzrastu od 2 ili 3 godine. Promena boje nije razlog za zabrinutost sve dok je u vezi sa starenjem, a problem postoji ako ribica pobeli iznenada, što uvek ukazuje na bolest.

Fluktuacije parametara vode

Zlatne ribice su prilično izdržljive, ali ne podnose drastične promene u akvarijumu: sve nagle promene u parametrima vode kao što su otpornost, temperatura, pH, itd., mogu dovesti do gubitka boje i beljenja.

Bela zlatna ribica Foto: Shutterstock/Reni Setyawati

Nepravilno osvetljenje

Previše ili premalo svetlosti može da izazove posvetljivanje ribice: pigment kože zlatne ribice reaguje na svetlost (ili njen nedostatak), zbog čega riba gubi boju i poprima belu nijansu.

Drugi uzroci posvetljenja zlatne ribice uključuju genetiku, nedovoljno kiseonika u vodi, bolest, nepravilnu ishranu...

Ako žarko želite belu zlatnu ribicu, prvo utvrdite da je njena boja prirodna, a ne rezultat lošeg okruženja, nepravilne ishrane ili zdravstvenih problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Nemo se izgleda vraća kući": Mislili su da je ribica uginula pa su je bacili u wc šolju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari