• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osmeh, "buljenje" i pozdravljanje vlasnika: Ovo su tek dve od 5 čudnih, ali normalnih navika aksolotla

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Simpatični mali daždevnjak nije čest stanovnik naših akvarijuma, ali poznavaoci ove životinjice kažu da se lako odgaja i da neke njegove osobine jesu neobične, ali su uobičajene

  • 0
Aksolotl Foto: Shutterstock/Narek87

Aksolotli su jedinstveni kućni ljubimci koji postaju sve popularniji u svetu. Iako nisu toliko uobičajeni u domoovima, kao neke druge vodene životinje, postoji mnogo pitanja o nekim njihovim navikama. Aksolotl pokazuje neke čudne osobine i ponaša se na pomalo "uvrnute" načine, ali dobri poznavaoci ovog daždevnjaka kažu da je sve to uobičajeno.

1. Aksolotl izgleda kao da se smeje

Prelepi osmeh aksolotla koji se viđa na fotografijama je zapravo njegov izraz lica nakon što proguta hranu, piše Pethelpful.

Kad želi nešto da pojede, on širom otvori usta u koja uleti velika količina vode i hrane. Ako jede nešto veliko poput crva, on može da guta hranu nekoliko puta i pritom mu usta ostaju otvorena što liči na osmeh koji traje par sekundi.

Neki aksolotli imaju blago izvijene krajeve usana pa deluje kao da se sve vreme smeškaju. I to je sasvim normalno!

Samo u jednom slučaju osmeh aksolotla ne bi bio uobičajen, a to bi se desilo kad mu bi se usta "zaglavila" i ostala otvorena na izvesno vreme.

2. Aksolotl "zumira" pogled na dešavanja van akvarijuma

Kad upalite svetlo u prostoriji u kojoj se nalazi aksolotl, on može da intenzivno zuri u ono što se dešava van tog prostora. Ovo se može desiti ako dođe do velikih promena u vodi ili ako ga nešto drugo iznenadi. I to je njegovo normalno ponašanje.

Mladi aksolotli su energičniji od odraslih i češće plivaju po akvarijumu. Normalno je da se vidi aksolotl koji pliva unaokolo, a kad se približite akvarijumu, možda će brzo doplivati da vas pozdravi.

Ako aksolotl deluje uznemireno duže od nekoliko sekundi, često pliva do površine vode kako bi udahnuo vazduh ili mu koža pocrveni, trebalo bi odmah proveriti hemijske parametre vode.

Aksolotl Foto: Shutterstock/Iva Dimova

3. Aksolotl podiže i pokreće noge na neobičan način

Aksolotl može da ispolji ovo ponašanje iz različitih razloga: ukoliko podiže samo zadnje noge, možda želi da "razmrda" creva, a ako podiže samo prednje noge ili balansira na nečemu, on je samo razigran. Aksolotl može podizati zadnje noge i prilikom parenja. Ovo se verovatno neće desiti ako su u akvarijumu isključivo ženke, ali će se desiti sa mužjakom i ženkom, pa čak i sa dva mužjaka. Mužjak aksolotla lagano podiže zadnje noge kako bi ostavio svoje polne ćelije i to je sasvim uobičajeno ponašanje, čak iako u akvarijumu nema ženki!

Aksolotl Foto: Shutterstock/Memo Ossa

4. Aksolotl ne može da nađe hranu

Ovo ponašanje je zaista neobično, jer kad se u vodu spusti hrana, a aksolotl to propusti, ne može da shvati kud mu je zalogaj nestao. Ovo se dešava mnogim aksolotlima, ali na kraju uvek pronađu hranu. Način da se ovo spreči je da mu ponuđenu hranu držite dok je ne zgrabi. U slučaju da aksolotl propusti komade hrane i ne interesuje se za nju, izbacite je iz akvarijuma da se ne bi pokvarila i zagadila vodu.

5. Aksolotli ponekad sede jedan na drugom

Ukoliko imate dva aksolotla u istom akvarijumu i ugledate ih u ovoj poziciji, to je znak da pokušavaju da se druže, iako su poznati kao usamljenici.

Aksolotl Foto: Shutterstock/William Ccushman

Lebdenje, još jedna "zagonetka" aksolotla

Ponekad aksolotl proguta malu količinu vazduha i počne da lebdi, ne pomerajući se, pa ako posumnjate u nešto drugo, testirajte životinjicu da biste bili sigurni da je sve u redu: blago je gurnite ili duvajte u nju kako biste je naterali da pliva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari