• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Agresija u akvarijumu nije retka pojava: 7 razloga zbog kojih mirne ribice mogu da postanu nasilne

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Miroljubive akvarijumske ribe ponekad počnu da jure, napadaju ili usmrćuju jedna drugu, što može da obeshrabri akvariste, ali ima rešenja i za ovu pojavu

  • 0
Akvarijumska ribica Foto: Shutterstock/panpilai paipa

Agresija u akvarijumima nije sporadična pojava: dok iskusni akvaristi znaju na šta treba da paze kada biraju ribice za kućni akvarijum, početnici mogu biti zbunjeni nasilnim ponašanjem riba koje su donedavno bile mirne.

Kada inače miroljubive ribe počnu da jure, napadaju ili usmrćuju jedna drugu, akvaristima to može da deluje obeshrabrujuće.

Svaka vrsta ribe ima specifičan temperament i u kontaktu sa pojedinim vrstama može da pokaže odbojnost.

Ipak, ohrabruje činjenica da ribe nisu komplikovane kao ljudi: kod njih nema skrivenih motiva, emocionalnih disbalansa ili ljutnje: ribice instinktivno reaguju na svoje okruženje i ponašaju se u skladu s njim.

Postoji sedam najčešćih problema koji dovode do toga da mirne akvarijumske ribe postaju agresivne. Ujedno, donosimo i savete kako da izbegnete, ublažite ili otklonite probleme.

1. Nekompatibilni "susedi"

Neke ribe jednostavno ne mogu da žive zajedno, a njihovu međusobnu (ne)trpeljivost treba da istraži budući akvarista pre nego što nabavi ribice. On treba da sazna kakvu vodu i prostor preferiraju, da li su teritorijalne, da li će pokušati da jedu druge ribe ili su previše agresivne da bi bile u istom okruženju. Iako zaposleni u akva šopu može biti obrazovan u pogledu akvarističke materije i samim tim od velike pomoći, ne treba se oslanjati isključivo na njegovo znanje, pa se akvarista može i sam informisati o svojim budućim kućnim ljubimcima.

Pirane u akvarijumu Foto: Shutterstock

2. Nedostatak prostora

Prenatrpanost akvarijuma ili premali akvarijum mogu izazvati veliki stres: kad su ribice pod stresom, one će promeniti ponašanje, a neke će početi da napadaju komšije usled nedostatka prostora ili neprijatne teskobe.

Ako se nađete u ovoj situaciji, promenite akvarijum ili vratite ili ustupite "višak" ribica.

3. Teritorijalno ponašanje

Teritorijalne ribice ne mogu tolerisati druge ribe svoje vrste, istog pola ili bilo koju drugu ribu. Za neke ribe, kao što je beta, potreba za borbom je vezana za ponašanje prilikom parenja. Teritorijalne ribe mogu uspostaviti svoje mesto u sopstvenom akvarijumu i oteraće svaku ribu koja se približi, ili će ceo akvarijum smatrati svojim prostorom i stalno započinjati borbe. Očigledno je da agresivne, teritorijalne ribe predstavljaju opasnost za druge ribe u akvarijumu. Kad su ribe stalno u pripravnosti, bore se protiv uljeza i brane svoje područje, pa su pod stresom usled čega umiru pre vremena. Zato treba izbegavati nabavku teritorijalnih ribica, a ako ih već imate, postoji nekoliko rešenja i za njih.

U akvarijum postavite dosta biljaka i ukrasa kako biste suzili vidno polje agresivnih vrsta: one će biti onemogućene da gledaju mirne ribe. Pojedini akvaristi se služe drugim trikom: oni preuređuju akvarijum svakih nekoliko dana kako bi teritorijalna riba bila privremeno dezorijentisana.

Mutna voda u akvarijumu Mutna voda u akvarijumu Foto: Shutterstock/Oleg Kopyov

4. Loši uslovi vode

Kada se uslovi vode u akvarijumu pogoršaju, ribice su takođe pod stresom. Zato je važno pratiti promene vode i održavati higijenu akvarijuma. Ali, osim ribica i biljaka, akvarijum je dom bakterijskim kolonijama koja pomaže u razbijanju otpada i održavanju uslova vode bezbednim za ribe. Kada je previše riba u akvarijumu, ili ako ribu dodate prebrzo, bakterije ne mogu da "drže" korak, nivoi štetnih hemikalija rastu, a ribice to počinju da osećaju.

5. Predatorsko ponašanje

Ponekad ribe jedu druge ribe, a za to postoji nekoliko razloga. Mnoge ribe će jesti manje ribe ako mogu da ih ulove, a akvaristi treba o tome da vode računa. Velike ribe, čak i mirne, mogu da pojedu male ribe. Ostale ribe su agresivni predatori koji će loviti i jesti drugu ribu u akvarijumu. Slatkovodna riba anđeo se obično navodi kao poluagresivna, ali je grabljivac iz zasede koji će loviti i jesti malu ribu ako može. Ponekad ribe postanu prevelike i njihovi predatorski instinkti su previše jaki da ih spreče da jedu druge ribe ili da se bore sa njima.

Ribice kanibali Foto: Pixabay

6. Problemi sa hranjenjem

Ako primetite da se vaša riba ponaša agresivno tokom hranjenja, to ponašanje ima nekoliko razloga, a preopterećen akvarijum je jedan od najčešćih. Kad ispustite hranu u vodu, raširite je tako da ribe ne moraju da se bore za nju. Neke ribe su stidljivije, dok će druge odmah zaroniti da se hrane. Neke ribe mogu da maltretiraju druge dok žure da jedu. Pokušajte da ublažite ovakvo ponašanje sa nekoliko serija hranjenja.

7. Bolest

Bolesne ribice mogu postati agresivne prema drugim ribicama u akvarijumu ili se pretvaraju u mete zdravih riba. Ovo često viđamo u jatima, u kojima zdrave ribe grizu i teraju bolesnu ribu. Ovo je prirodan mehanizam za sprečavanje širenja bolesti ostatku jata, ali ako se događa u kućnom akvarijumu, može biti obeshrabrujuće. Zato iskusni akvaristi odvoje novonabavljene ribe u "karantin" pre nego što ih dodaju u glavni akvarijum. Takav potez sprečava unošenje bolesti u zajednički akvarijum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari