• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Riba krava, neobična vrsta koja će iz tri razloga sve stanovnike akvarijuma izložiti smrtnoj opasnosti

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa telom oblika kutije iz koje vire rep, usta i "rogovi", ova riba diše na "linije" umesto na škrge i teško pliva, a ako oseti strah, iznenadne dodire ili jaku svetlost, ona će uraditi nešto što će ubiti sve organizme u akvarijumu

  • 0
Riba "krava" Riba "krava" Foto: Shutterstock/Khoroshunova Olga

Sa temperamentom sličnim ribi balonu, riba krava je zanimljiva, ima komičan izgled i čudne pokrete, potiče iz istočnih ali i zapadnih delova Indijskog okeana, ima je u vodama oko Australije, Japana i u Crvenom moru. Karakteristika ribe krave je da ima "oklop" iz koga joj vire rep i usta i telo joj je u obliku kutije. Odrasle ribe su veoma teritorijalne i žive usamljenički, na dubinama do 50 metara.

Naučno ime ove ribe je Lactoria cornuta: dugoroga riba krava je morska riba iz porodice Ostraciidae i prepoznatljiva po dugim rogovima na prednjoj strani glave. U prirodnim prebivalištima se hrani algama, mikroorganizmima, beskičmenjacima, kao i biljkama.

Riba Riba "krava" Foto: Shutterstock/Michael Siluk

Ako oseti strah, bude izložena jakoj svetlosti, glasnim zvucima ili iznenadnim pokretima, ova riba kroz kožu luči otrov ostraciotoksin kojim se brani od predatora. Ukoliko riba krava živi u akvarijumu i izluči u vodu ovaj otrov, može izazvati pomor ostalih riba i drugih organizama.

Između mužjaka i ženki nema polnog dimorfizma, tako da oba pola imaju žutu ili maslinastu boju sa belim ili plavičastim flekama. Mužjaci se udvaraju ženkama pre ili posle zalaska sunca.

Još jedna osobina izdvaja ovu ribu: osim otrova koji može da izluči u slučaju straha, njoj nedostaju škržni poklopci koji su zamenjeni malim otvorima. Što se njenih "rogova" tiče, smatra se da su se razvili da bi otežali gutanje predatorima i uopšte radi odbrane. Ukoliko se oštete, rogovi ponovo izrastu za nekoliko meseci: oni su šuplji i napravljeni od kolagenih vlakana.

Riba krava ima spuštena usta i njima "izduvava" stvorenja iz peska kojima se hrani. Oči su joj žute do tamnozlatno smeđe ili zelenkaste, naraste do 45cm i životni vek joj je  20 godina u divljini, a samo 5 do 7 godina u akvarijumu.

Riba krava pliva na poseban način: ona lebdi i veoma je spora, pa se lako može uhvatiti rukama i tom prilikom se brani zvucima "hroptanja". Većina akvarista koji drže ovu ribu u akvarijumu tačno znaju koje vrste ostalih stanara akvarijuma mogu da im dodele. Ribi kravi potreban je akvarijum veoma velikih dimenzija, gotovo 1.000 litara vode! Aeracija u akvarijumu posebno je važna ovoj ribi, ali ona ne može manevrisati u jakim strujama, posebno kada je mala, pa obratite pažnju na dovod vode u pumpu, jer može u njoj da se zaglavi.

Ne treba se obeshrabriti ako prvih dana riba krava ništa ne jede, jer treba da se prilagodi novim životnim uslovima.

Riba Riba "krava" Foto: Shutterstock/alexkoral

U akvarijumu je uglavnom miroljubiva, ali može da pokaže teritorijalnost i agresiju prema sličnim vrstama. Pripazite na odabir komšija ribe krave, jer neke vrste mogu da napadnu njene rogove kako bi ih grickale ili dosađivale, dok brze ribice mogu da unesu nemir i da izazovu stres kod ove ribe koja je tada sklona lučenju toksina.

Riba klovn je savršen akvarijumski "cimer" ribi kravi. Pripazite i na odabir detalja i opreme u akvarijumu u kome živi riba krava: grebeni, kamenje i drugi ukrasi ne smeju imati oštre ivice, jer ova riba nema krljušt i sklona je povredama. Osim toga, povedite računa o odabiru korala kao ukrasa, jer gladne ribe krave mogu da navale na njih ako ogladne, a neki korali su otrovni za njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari