• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proverene terapeutske moći akvarijuma: "Ubija" negativne misli, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmatranje scena iz ovog mini vodenog opušta i smiruje, a veza sa vodenim kućnim ljubimcima jedan je od načina druženja koje ublažava osećaj usamljenosti i izolacije i pozitivno deluje na mentalno zdravlje

  • 0
Terapeutska moć akvarijuma Terapeutska moć akvarijuma Foto: Shutterstock/Pixel

Naši životi odvijaju se veoma brzo, pa je pronalaženje trenutaka spokoja ključno za naše opšte blagostanje. Balans u sopstvenoj svakodnevici, koji nastojimo da uspostavimo u pauzi između radnih dana, postižemo čitanjem opuštajućih štiva i gledanjem "zdravih" filmova i drugim aktivnostima koje nas smiruju. Posedovanje kućnih ljubimaca jedan je od načina "odbrane" pojedinaca od surovosti današnjice, a akvarijum pun svetlucavih raznobojnih ribica jedan je od dobro poznatih i veoma uspešnih "terapeuta".

Moderni akvarijumi predstavljaju više od puke estetike u domu: oni pružaju jedinstveni doživljaj i pravo terapeutsko iskustvo, jer duboko utiču na mentalno i emocionalno zdravlje vlasnika i svakoga ko posmatra stanare akvarijuma - biljke i ribice raznih vrsta. Osim što pruža divan pogled i emituje diskretan zvuk vode, akvarijum doprinosi zdravijem i srećnijem životu vlasnika ili posmatrača.

Terapeutska moć akvarijuma Terapeutska moć akvarijuma Foto: Shutterstock/Panpilai Paipa

Smirujući efekat akvarijuma pomaže prevazilaženju i smanjenju stresa: istraživanja pokazuju da gledanje ribica u akvarijumu snižava povišen krvni pritisak i brzinu srčanih otkucaja. Mir koji izaziva podvodni svet direktno utiče na autonomni nervni sistem, te se pozitivno odražava na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Žive boje i graciozni pokreti riba poboljšavaju raspoloženje i odvraćaju od negativnih misli. Pojedine ustanove za mentalno zdravlje ugrađuju akvarijume u svoje okruženje, jer je to deo terapeutike. Ova vodena staništa podižu raspoloženje, blagotvorno utiču na osobe sa problemima i pružaju opšte emocionalno blagostanje.

Prisustvo akvarijuma korisno je u okruženjima gde su fokus i koncentracija ključni, kao što su kancelarije ili učionice. Istraživači tvrde da izlaganje akvarijumima poboljšava kognitivne funkcije i pojačava pažnju. Vizuelna stimulacija koju pružaju scene iz podvodnog sveta su prirodan lek za ublažavanje stresa i omogućavaju pojedincima da održe bolju koncentraciju u saznajnim procesima.

Akvarijumske ribice idealni kućni ljubimci Foto: Pixabay

Akvarijumi se strateški postavljaju u visokostresnim okruženjima poput kancelarija i bolnica zbog njihove dokazane sposobnosti da izazovu umirujući efekat. Provođenje vremena u blizini akvarijuma ne samo da opušta, već i podstiče osećaj odgovornosti i negovanja dobre svakodnevne rutine. Svakodnevni zadaci hranjenja riba, praćenja stanja vode i održavanja akvarijuma, osim odgovornosti, bude osećanje blagostanja, a veza sa vodenim kućnim ljubimcima postaje način druženja koje smanjuje osećaj usamljenosti i izolacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari