• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li morski konjić da živi u kućnom akvarijumu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle dugotrajnog i teškog prilagođavanja, ove divne životinjice, zahvaljujući upornim akvaristima, privikle su se na život u zarobljeništvu

  • 0
Morski konjić u akvarijumu Foto: Shutterstock/Charlotte Bleijenberg

Donedavno se smatralo da morski konjići ne mogu da prežive u kućnom akvarijumu.

Prvi pokušaji njihovog držanja napravljeni su sa divljim ulovljenim morskim konjićima koji su, nažalost, umirali za nekoliko meseci od uvođenja u akvarijum, zbog gladovanja i infekcija.

Ali, akvaristi nisu odustajali.

Kada su "pioniri" čuvanja morskih konjića odredili kako da ih uzgajaju u zatočeništvu, dugoročno držanje morskih konjića u akvarijumu postalo je izvodljivo.

Za razliku od divljih ulovljenih morskih konjića, morski konjići uzgojeni u zatočeništvu lakše se gaje, jer se nesmetano hrane, a time su i drugi segmenti njihovog čuvanja u akvarijumu bolji.

Morski konjić u akvarijumu Foto: Shutterstock/Capnmarcy

Koje vrste morskih konjića se drže u akvarijumu

Morski konjići imaju egzoskelet (poput rakova) prekriven nekom vrstom kože, a ne krljuštima, zbog čega su podložniji spoljašnjim povredama i infekcijama, poput bakterijskog dermatitisa kojim se mogu zaraziti od drugih riba.

Postoji više od 40 priznatih podvrsta morskih konjića iz roda Hippocampus koji žive u tropskim, suptropskim i umereno toplim vodama širom sveta. Samo nekoliko vrsta može da preživi u akvarijumima sa slanom vodom. Obični morski konjić (Hippocampus kuda) i morski konjić (Hippocampus erectus) su najčešće vrste ovih životinjica koje se viđaju u akvarijumima. Patuljasti morski konjić (Hippocampus zostera) živi u zapadnom Atlantskom okeanu, uključujući Karipsko more, duž kontinentalnog pojasa jugoistočnih SAD i celog Meksičkog zaliva.

Ovo morsko biće naraste do oko šest centimatara i to ga čini idealnim za male akvarijume.

Morski konjić u akvarijumu Foto: Shutterstock/Studio37

Kako izgleda akvarijum morskog konjića

Akvarijum treba da bude visok najmanje 45 cm, jer morski konjić više voli da se kreće gore-dole u ​​akvarijumu nego sa jedne strane na drugu. Ako akvarista želi da drži više morskih konjića, prirodno je da će uzeti veći akvarijum.

Morski konjić nije dobar plivač i ne voli jake struje. On ima kratak i veoma primitivan digestivni trakt pa izbacuje dosta nesvarene hrane, što zahteva temeljno i redfovno čišćenje akvarijuma kako bi se sprečilo zagađivanje vode.

Njima je potreban bar jedan stub za držanje ili kačenje, kako ne bi morali stalno da plivaju. Većinu vremena provode tako što omotaju rep oko nečega što može da ih drži u mestu, pa nabavite lažne korale ili veštačku akvarijumsku biljku.

Morski konjić u akvarijumu Foto: Shutterstock/Charlotte Bleijenberg

Ishrana morskog konjića u akvarijumu

Morske konjiće treba hraniti najmanje dva puta dnevno, a najbolja hrana su smrznuti škampi.

Ove životinjice nisu nimalo agresivne i ne jure za hranom, pa sve ribice i drugi beskičmenjaci koje želite da ubacite u akvarijum treba da budu pripadnici sporih i miroljubivih vrsta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari