• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde, kako i koliko dugo spavaju vodene i kopnene kornjače koje žive u vašem domu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi vlasnici nemaju odgovore na ova naizgled jednostavna pitanja, ali se preporučuje da ih saznaju, jer će lakše uočiti eventualne promene koje mogu da ukažu na zdravstvene probleme njihovih kućnih ljubimaca

  • 0
Kako kornjače spavaju Foto: Pixabay/StockSnap

Kopnene i vodene kornjače su popularni mali kućni ljubimci pomalo misterioznih navika.

Kako kornjače spavaju jedna je od velikih nedoumica, jer je teško reći kada su budne, ako ne šetaju ili ne jedu.

Obrasci spavanja i idealno okruženje za dremku variraju od vrste do vrste, ali su im odmor i san zajednička osobina. Ako znate kad i kako vaša kornjača spava, lako ćete uočiti promene koje će signalizirati da sa njom možda nešto nije u redu.

Kako spavaju kornjače

I kopnene i vodene kornjače spavaju, ali je teško otkriti kada se odmaraju. Utvrđeno je da to čine, ali razlika između stanja njihove budnosti i spavanja nije toliko izražajna kao kod drugih životinja i ljudi.

Kornjače spavaju danju u kratkim periodima ili nekoliko sati odjednom. Vodene kornjače spavaju satima na suvom doku ili im glava viri iz vode, a ponekad i dremaju pod vodom, izlazeći povremeno da udahnu kiseonik. Kopnene kornjače spavaju bilo gde i bilo kad.

Kako kornjače spavaju Foto: Pixabay/wjgomes

Okolina

Mnogi faktori životne sredine mogu poremetiti ritam kornjačinog spavanja. Ako njeno okruženje nije idealno, ona će spavati češće ili ređe, a nije isključeno i da će se razboleti.

Osvetljenje

I kopnene i vodene kornjače će imati mirniji san ako su redovno izložene ciklusu bele svetlosti. Ona se razlikuje od svetlosti iz sijalica koje emituju crveno ili ljubičasto svetlo, koje gmizavci ne mogu da vide. Većina kornjača aktivnija je danju i više spava noću. Redovan svetlosni ciklus je važan, jer kad je budna, kornjača se sunča. Ako nema adekvatno osvetljenje, neće dobro spavati.

Kako kornjače spavaju Foto: Pixabay/ivabalk

Skloništa i platforme

Kopnenim kornjačama je potrebno mesto za skrivanje, a vodene vole platformu za penjanje i sušenje. Ova skrovišta i platforme takođe su poželjna mesta za spavanje. Kopnenim kornjačama možete postaviti plastične posude sa otvorom, deo stabla, kamenje za formiranje pećine i skloništa iz pet šopa. Plutajuće platforme za vodenu kornjaču možete napravite od PVC cevi, ili u vodu nagomilajte kamenje, a možete da kupite "odmaralište" u prodavnici za kućne ljubimce.

Temperatura

Osim belog svetla, temperatura okoline bitna je za dobar san vaše kornjače. Ove životinje su hladnokrvne, pa se oslanjaju na temperaturu okoline da bi regulisale svoju telesnu temperaturu. Ako im je u okruženju previše hladno i to dugo traje, može se desiti da uopšte ne spavaju.

Kako kornjače spavaju Foto: Pixabay/6689062

Spavanje umesto brumacije

Brumacija je oblik hibernacije koji se javlja kod gmizavaca. Kornjače koje se drže u kontrolisanom, toplom okruženju tokom cele godine mogu da uđu u brumaciju, ali ako nema promena u okruženju, to se neće desiti.

Brumacija je slična spavanju, ali tada pada telesna temperatura, broj otkucaja srca i brzina disanja. Kornjače u brumaciji se neće buditi danima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari