• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najagresivnije slatkovodne ribe za kućne akvarijume: Jedna od njih je i riba vuk koja opako izgleda!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stanovnici akvarijuma najčešće su nasilne u periodu razmnožavanja, ali postoje vrste koje su po prirodi borbene i konstantno traže kavgu

  • 0
Najagresivnije slagtkovodne akvarijumske ribe Foto: Pixabay/13683717

Ako imate kućni akvarijum pun različitih vrsta ribica koje žive u haromoniji, verovatno ne želite da im dodate neprijatelje.

Međutim, neke od najagresivnijih vrsta mogu biti fascinantne i vredne gajenja.

Iako možda nisu prikladno društvo u zajedničkom akvarijumu, uvek im možete napraviti poseban akvarijum.

Zašto su neke ribe agresivne?

Ribe mogu da budu agresivne iz nekoliko razloga, a najčešći je teritorijalnost. One žele da sačuvaju akvarijum od drugih riba, kako bi imale sigurno mesto za skrivanje i odmor, i mogu da pokažu agresiju ako štite svoja jajašca ili mlađ.

Mužjaci su često agresivni tokom parenja, jer žele da impresioniraju potencijalne partnerke i bore se protiv konkurencije. Neke agresivne ribe će pokazati ljutnju ako su isprovocirane, a neke su jednostavno po prirodi nasilne i traže kavgu.

Evo nekih od najagresivnijih slatkovodnih riba koje se gaje u kućnim akvarijumima.

Pirana

Najagresivnije slagtkovodne akvarijumske ribe Foto: Pixabay/zoosnow

Pirane imaju holivudsku reputaciju divljih i agresivnih riba, ali da li su zaista takve?

Da! Pirane su prirodno agresivne ribe, često se kriju u jatima u vegetaciji gde u zasedi čekaju plen. Velika jata pirana mogu da pojedu ribe i životinje mnogo veće od sebe. One jedu sve: od malih riba, rakova, insekata pa do ptica, a pošto su svaštojedi, hrane se i biljkama, voćem, semenjem, algama i drugom vegetacijom.

Iako pojedini akvaristi drže u zajednici pirane i ribe koje se s njima podnose, kao što su neke vrste većih somova, mnogi ljubitelji radije drže pirane u odvojenom akvarijumu.

Ajmara - riba vuk

Najagresivnije ribe u akvarijumu Foto: Shutterstock

Jedan pogled na krupnooku ribu vuka, popularnu ajmaru, uteraće strah u kosti svakom akvaristi. Njene ogromne oči, usta prepuna oštrih zuba i neustrašivost čine ih još opakijim. Ako ozbiljno razmišljate da nabavite ovu ribu, znajte da je to jedna od najagresivnijih slatkovodnih riba. Planirajte veliki akvarijum, jer naraste do oko metra. Riba vuk je najveća od svih vrsta ovih riba i potiče iz basena reka Amazon i Orinoko.

Tigrasta bodljikava riba

Mala i žestoka bodljikava riba poreklom iz Bornea i Malezije, ne naraste više od 7 cm, ali nemojte da vas njena veličina zavara! Kad biste imali nekoliko tigrastih bodljikavih riba u akvarijumu i dodali im gupija ili betu, one bi terorisale svog novog drugara do krvi. Zato je najbolje ovu vrstu držati odvojeno, u jatu od 6 ili više jedinki.

Tigraste bodljikave ribe su narandžasto-žute boje i imaju četiri vertikalne crne tigraste pruge.

Crveni đavo

Najagresivnije ribe u akvarijumu Foto: Shutterstock

Poznato je da su ove ribe među najagresivnijim slatkovodnim vrstama. Crveni đavolji ciklidi su crvenkasti do ružičasti i imaju ogromne usne i veliku kruškoliku kvrgu na vrhu glave, koja je kod mužjaka izražajnija. To su ribe veoma neobičnog izgleda, prosečne dužine 40-ak centimetara. Zbog njihove veličine i nivoa aktivnosti, potreban im je akvarijum od najmanje 200 litara, pa i veći, ako planirate da ih razmnožavate.

Crveni đavo ciklid najbolje se oseća u solo akvarijumu ili sa jednim partnerom. 

Beta

Najagresivnije slagtkovodne akvarijumske ribe Foto: Pixabay/Iva Balk

Nemojte da vas prevari njen elegantan izged: beta jeste živopisna, sa dugim elegantnim perajima nalik kosi i na prvi pogled deluje mirno i poslušno. Ali... ova riba jedna od najagresivnijih i njen nadimak je sijamska borbena riba.

Ne razmišljajte o mogućnosti da stavite dva mužjaka bete u isti akvarijum! U divljini (beta je poreklom iz jugoistočne Azije), ove ribe preplivavaju velika rastojanja kako bi sebi našle dom, pa nemaju potrebu da brane svoju teritoriju. Ali, ako su dva mužjaka u istom akvarijumu, oni začas postaju teritorijalni i napadaju jedan drugog. Čuvanje jednog mužjaka, koji će dozvoliti prisustvo puževa i škampa, mnogo je bolja opcija.

Crvenorepa ajkula

Najagresivnije ribe u akvarijumu Foto: Shutterstock

Crvenorepe ajkule nisu morski psi već vrsta šarana. Ipak, naziv im priliči, jer imaju karakter ajkule: veoma su agresivni i teritorijalni. Ne samo da će se boriti sa drugim crvenorepim ajkulama, već će i maltretirati druge ribe ako im bude dopušteno. Najbolje je da ih držite u akvarijumu samostalno ili im obezbedite dovoljno prostora sa "tvrđim" vrstama poput tetre. Crvenorepa ajkula je prelepa slatkovodna riba sa crnim telom i svetlocrvenim repom koja naraste do 10-ak centimetara.

Patuljasti pafer

Najagresivnije ribe u akvarijumu Foto: Shutterstock

Njeno ime "patuljasti pafer" vas neće zaplašiti, ali znajte da ove male ribe imaju reputaciju izuzetno agresivnih i žestokih stanara akvarijuma. One su dugačke jedva 2 cm, imaju duguljasta tela i po akvarijumu plivaju iznenađujuće brzo. Mogu da naduvaju tela da bi se zaokružile, što je odbrambeni mehanizam za zastrašivanje grabljivaca. Podneće neonske tetre u akvarijumu, ali on mora da bude veliki, sa mnogo vegetacije.

Arovana

Arovana, agresivna slatkovodna akvarijumska riba Foto: Pixabay/zoosnow

Ako planirate da držite arovanu u akvarijumu, on mora da bude veoma veliki. Arovana koja živi u zarobljeništvu dostiže dužinu do oko metra. Ova riba voli da bude sama i stalno deluje ljutito zbog prevrnutih usta. Iz njene donje usne vire dve izrasline dajući joj jedinstven izgled. Ova riba ima masivnu glavu i dugo telo nalik torpedu, viđa se u raznim bojama, uključujući crnu, zlatnu, crvenu i srebrnu, sa metalnim sjajem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari