• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crna tetra, otporna i laka za gajenje, idealna je za početnike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako nije zahtevna u pogledu nege i smeštaja, tetra udovica voli život u jatu, pa je najbolje da u akvarijum smestite najmanje šest ovih ribica koje će vam biti prijatelji oko pet godina, koliko traje njihov životni vek

  • 0
Crna tetra Foto: Shutterstock/Andrej Jakubik

Otporna i laka za negu, crna tetra sjajno izgleda u velikom akvarijumu, gde se najčešće drži u jatu.

Crna tetra poznata je i pod imenom udovica, zahvaljujući dvema tamnim trakama tamne boje, kakva joj je i zadnja polovina tela.

U akvarijumu bi trebalo da bude najmanje šest ili sedam primeraka, jer će samo u grupi ove ribice biti zdrave i srećne.

Ne treba ih mešati sa manjim vrstama, pogotovo sa ribicama koje imaju končasta peraja, jer će ih tetre izgrickati.

Tetra udovica je aktivna, brzo pliva i odlična je za početnike, a njen životni vek je oko 5 godina.

Poreklo i nabavka crne tetre

Crne tetre potiču iz malih, sporijih pritoka i potoka reka Guapore i Paragvaj u Brazilu, Paragvaju i Argentini. Okupljaju se blizu površine vode da bi jele insekte, rakove i male crve.

Prvobitno su bile dostupne akvaristima samo kao ulovljene u divljini, ali se sada prodaju isključivo one koje su uzgajane u zatočeništvu. To je i dovelo do brojnih novih varijacija ove popularne ribice, poput tetre dugih peraja, tetre sa zlatnim detaljima... Postoji i lažna crna tetra (Gimnocorimbus thaieri), koja nije često dostupna u akvašopu, niti je popularna kao tetra udovica.

Crna tetra Foto: Shutterstock/Dkeith

Boje i oznake crne tetre

Jedan od najpoznatijih članova porodice tetra, crna tetra se lako prepoznaje po karakterističnim crnim leđnim i analnim perajima i po vertikalnim crnim linijama na telu. Varijacije boja ribica iz selektivnog uzgoja su bela, zlatna ili ružičasta, a osim različito obojenih tipova, ima i onih sa dugačkim, trakastim perajima.

Ove ribice ostaju relativno male, dostižu dužinu oko 6 centimetara. Hibridi, kao što je onaj sa končastim perajima su malo duži. Kad crna tetra dostigne punu veličinu, sa otprilike godinu dana, njena tamna boja počinje da bledi u srebrno sivu. Petogodišnja riba obično je sasvim bleda, a promenu boje doživi i kad je pod stresom ili je bolesna.

Smeštaj u akvarijumu i nega

Tetre udovice su miroljubive i vesele ribice koje su najsrećnije u grupama od šest ili više jedinki. Nisu zahtevne u pogledu nege i prilagođavaju se akvarijumskim uslovima, ali im prija prigušeno osvetljenje i šljunkoviti supstrati neutralne boje. One su navikle na velike biljke u prirodnom prebivalištu i uživaju u akvarijumu sa mnogo bilja, sa otvorenim prostorom za plivanje.

Prija im meka, kisela voda i ne tolerišu nagle promene parametara. Hladna voda može izazvati stres i brojna oboljenja.

Crna tetra Foto: Shutterstock/25/photofenik

Ishrana crne tetre

Tetre udovice prihvataju gotovo svaku vrstu hrane, uključujući živu, svežu, smrznutu ili hranu u pahuljicama. Da bi bile zdrave, nudite im raznovrsne visokokvalitetne obroke u vidu pahuljica, škampe i bilo koju vrstu crva, kao i dodatke povrća i spiruline.

Crna tetra Foto: Pixabay/Juan Carlos Palaudiaz

Polni dimorfizam i razmnožavanje crne tetre

Crne tetre postaju polno zrele u drugoj godini. Ženke su veće od mužjaka i imaju okruglo telo, a njihova analna peraja su paralelna u odnosu na vertikalnu crnu prugu na stomaku. Mužjaci povremeno dobijaju bele mrlje na repnom peraju, manji su od ženki, analno peraje im je šire, a leđno peraje je uže i špicastije.

Ova ribica se mresti u jatu u kome ima više mužjaka nego ženki. Ponekad formiraju i parove. Sve ribe koje se mreste treba hraniti živim obrocima ili (odleđenom) smrznutom hranom. Crna tetra voli da razbaca lepljivu ikru po vegetaciji, pa im obezbedite dosta sitnolisnih biljaka kao što je javananska mahovina. Mlađ se razvija sama, jer roditelji ne brinu o njima, a mogu ih i pojesti, pa je najbolje razmnožavati ih u odvojenim akvarijumima. Male ribe hranite svežim škampima, tvrdo kuvanim žumancetom ili fino mlevenim pahuljicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari