• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kornjača mekog oklopa: Ona kao da nije sa ovog sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za razliku od većine njenih "koleginica", ova dama je agresivna i vrlo ratoborna, ne voli držanje i maženje i brzo se kreće na kopnu

  • 0
Kornjača mekog oklopa Foto: Shutterstock/RWK007

Ako ste zainteresovani za neobičnog vodenog ljubimca, predlažemo čudesnu "mekanu" kornjaču.

Ono što joj nedostaje - tvrd oklop - ujedno je njena najtipičnija karakteristika koja joj pravi probleme u divljini, jer je čini ranjivijom i podložnijom napadima. Za razliku od svojih "koleginica", kornjača mekog oklopa se brzo kreće na kopnu. Ona potiče iz nekih delova Afrike, Azije i Severne Amerike i može da bude veoma intrigantan kućni ljubimac.

Kornjača mekog oklopa više je gledanje i divljenje nego za maženje i držanje.

Potrebno je samo malo vlasnikovog truda da bi uživala i u uslovima zarobljeništva. Kad se rutina jednom uspostavi, okretnost u vodi i druge ludorije kojima je sklona će vas zabavljatidugi niz godina.

Životni vek kornjače mekog oklopa je najmanje 25 godina.

Ponašanje i temperament kornjače mekog oklopa

Ova kornjača skuplja hranu u divljini i voli da se potapa u blato kada je na kopnu. Zbog čestih napada predatora morala je da postane agresivna. Ima oštre kandže i snažne čeljusti koje mogu naneti ozbiljne povrede. Ne voli da je dodiruju i neće se libiti da vas napadne ako se oseti ugroženo.

Ne uzimajte ih u paru, jer će napadati jedna drugu.

Ne donosite je u dom ako imate malo dete, a nevolja će biti i ako budu u kući sa psom ili mačkom.

Kornjača mekog oklopa Foto: Shutterstock/Komodo Studios

Smeštaj kornjače mekog oklopa

Neke kornjače mekog oklopa porastu više od dva metra, što zahteva veliku površinu za plivanje, dok su recimo bodljikave i glatke kornjače sa mekim oklopom upola manje i lakše su za držanje i negu. Ženke narastu više od mužjaka, pa im je potreban dovoljno veliki ograđeni prostor.

Voda u akvarijumu mora da bude veoma čista. Za sprečavanje bakterijskih i gljivičnih infekcija koristite najefikasnije filtere. Obezbedite plutajuće ostrvo kako bi kornjača mogla da izađe iz vode kad poželi. Dosta biljaka i odgovarajuća toplota su veoma bitni, a UVB osvetljenje je neophodno kako bi kornjača mogla pravilno da metaboliše kalcijum. Svetlo treba da budu uključeno oko 10 do 12 sati dnevno da bi oponašalo prirodan ciklus dana i noći i ne treba da budu blokirana staklom ili plastikom.

U divljini, ove kornjače vole da se zakopaju u pesak i blato. Obezbedite im čist pesak za igru na dnu akvarijuma da biste podstakli njeno prirodno ponašanje. Nemojte koristiti oštre podloge, kao što je šljunak, koji može povrediti njeno telo.

Ishrana kornjače mekog okopa

One jedu razne insekte, vodozemce, jaja i ribe u divljini. U zatočeništvu su prvenstveno mesojedi, ali će se prilagoditi komercijalnoj hrani. Riba, napunjeni cvrčci, crvi, mali miševi, žabe su dobar izbor. Hranu uvek stavite u vodu i pustite kornjaču da jede oko 15 minuta. Posebna posuda za vodu im nije potrebna.

Kornjača mekog oklopa Foto: Shutterstock/Piyachanok Raungpaka

Uobičajeni problemi sa zdravljem i ponašanjem

U divljini, meke kornjače su omiljeni obrok aligatora, a u zatočeništvu su podložnije povredama od drugih kornjača kućnih ljubimaca. Rane i posledične infekcije su uobičajene, zajedno sa infekcijama uha i crevnim parazitima.

Preporučuju se godišnji pregledi kod veterinara specijalizovanog za egzotične ljubimce. Fekalnom analizom se proverava prisustvo parazita, koji mogu da unište imunološki sistem kornjače i njeno sveukupno zdravlje. Uz rutinsku negu, pravilnu i redovnu higijenu akvaterarijuma i vode i dobru ishranu, vaša kornjača mekog okopa biće zdrava.

Kad birate ovog kućnog ljubimca, potražite kornjaču koja se brzo kreće i ne deluje letargično. Bilo kakva ljuskavost oklopa ili posekotin ukazuju da je pretrpela povrede, što znači da"kuburi" sa zdravljem. Oči treba da joj budu bistre i čiste, bez sluzi ili skorelih naslaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari