• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bolest "rupa u glavi", od koje pate slanovodne akvarijumske ribice, opasno zvuči ali ih ne usmrćuje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oboljenje koje se pojavljuje i među ribicama slatkih voda manifestuje se u vidu erozivnih jamica na telu i glavi, nije opasno po život, ali narušava izgled stanovnika akvarijuma

  • 0
Bolest "rupe u glavi" kod ribica Foto: Pixabay/prismaticfanatic

Bolest "rupe u glavi" (Hole-in-the-head disease - HITH) pojavljuje se kod slatkovodnih i morskih riba.

HITH izaziva erozivne jame na glavi i licu. One nisu opasne po život, ali mogu da izazovu sekundarne infekcije. Među morskim ribama, ribice anđeli, plavi tang i još neke tropske vrste su posebno podložne bolesti "rupe u glavi".

Iako ne postoji specifičan uzrok ili tretman ove bolesti, pravilan uzgoj i okruženje sa niskim nivoom stresa će pomoći u sprečavanju njene pojave.

Šta je bolest rupe u glavi?

Bolest "rupa u glavi" je stanje neprijatnog izgleda u kome se erodirane jame ili rupe formiraju na glavi, licu, bočnoj liniji i (ređe) celom telu ribe. HITH je uglavnom estetski problem, ali može dovesti do sekundarnih infekcija bakterijama i parazitima. "Rupe" su blago udubljene, smeđe, sive ili bele boje. Blagi slučajevi mogu imati samo nekoliko tačaka, dok ozbiljne infekcije prave velike erozije na licu i bokovima.

Bolest izaziva parazit koji živi u crevima i oštećuje sistem za varenje. Rezultat njegovog delovanja je smanjena moć apsorpcije hranljivih materija što dovodi do nedostatka vitamina C i D, kalcijuma i fosfora. Bolest najčešće napada ciklide, posebno južnomeričke, oskare i diskuse.

Bolest Foto: Pixabay/Andy Nope

Simptomi bolesti rupe u glavi kod morskih riba

Obolela ribica odbija hranu, na glavi se pojavljuje rupica koju je teško uočiti i postepeno se širi tako da uzrokuje rane na epitelu. Ponekad se iz tih lezija mogu videti i beli crvići. Riba postaje anoreksična i letargična.

Uzroci bolesti rupe u glavi

Ne postoji jedinstveni uzrok ove bolesti, ali su neke vrste riba predisponirane za to. Osim parazita, bolest izazivaju i stresori, uključujući agresiju, loš kvalitet vode i nedostatke u ishrani.

Bolest Foto: Pixabay/art-tower

Dijagnoza i tretman bolesti rupe u glavi 

Dijagnoza HITH donosi se na osnovu znakova koji su apsolutno vidljivi i prepoznatljivi.

Ne postoji specifičan tretman za HITH. Veterinar će predložiti pristup lečenju u više koraka, davanjem lekova protiv parazita i boljeg održavanja akvarijuma. Ukoliko bolest uzrokuje aktivni ugalj, možda će biti neophodno njegovo uklanjanje iz akvarijumskog sistema i ponovno uspostavljanje funkcije filtera.

Ukoliko je agresija jedan od uzroka oboljenja, potencijalni agresori moraće da budu preseljeni u drugi akvarijum.

Prognoza ozdravljenja i sprečavanje bolesti

Iako ova bolest nije fatalna, lezije mogu ostaviti ožiljke na telu ribe koja više neće isto izgledati.

Pošto je bolest multifaktorska, ograničite širenje bolesti u akvarijumu tako što ćete ispratiti karantinski protokol za sve nove ribe, pridržavati se redovnog rasporeda održavanja i hraniti ribe zdravim obrocima.

Smanjite stres tako što ćete odgovarajuće vrste držati zajedno i nabaviti dovoljno veliki akvarijum.

Ako neka od riba pokaže kliničke znake bolesti, odmah je premestite u karantinski akvarijum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari