• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najskuplja akvarijumska riba na svetu, azijska arovana, dostiže cenu od čak 70.000 dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznata i kao “riba zmaj”, ova ukrasna ribica, čija popularnost se zasniva i na legendi da iskače iz akvarijuma da bi upozorila vlasnika, gaji se u privatnim ribnjacima, gde je od lopova štite bodljikava žica i katanci

  • 0
Azijska arovana Foto: Shutterstock

Na kraju blatnjave staze oivičene "gumenim" drvećem, čovek po imenu Herman ponosno predstavlja ribnjak svoje porodice.

Oko 70 azijskih arovana, ukrasnih riba veoma cenjenih među akvaristima, plivaju u tri ribnjaka u obliku pravougaonika.

Hermanovi roditelji su službenici u selu Selimbau u zapadnom Kalimantanu, u provinciji indonežanskog ostrva Borneo. Ali, prodaja arovana donosi im mnogo bolji profit.

Mlada riba u veleprodaji dostiže cenu od 4 miliona rupija (268 dolara), što je više od prosečne mesečne plate u Indoneziji. Veći primerci koštaju još više. Žičane mreže i CD-ovi vezani konopcem iznad ribnjaka štite ribe od orlova, a zidovi od talasastog belog lima, karaule, bodljikave žice i katanci od - lopova.

Azijska arovana ili "riba zmaj" je najskuplja akvarijumska riba na svetu. Ona postoji u više boja i viđa se širom jugoistočne Azije. U Singapuru je prosečna cena mladih arovana 300 dolara. Retke vrste, poput onih na Zapadnom Kalimantanu, prepoznatljive po boji, dostižu cenu od 1.500 dolara. Odrasli albino primerci prodaju se po astronomskoj ceni od 70.000 dolara!

Pre nego što su postale poznate kao mitske "ribe zmajevi", arovane su dobile titulu statusnih simbola. nekad su bile hrana siromašnih u zemljama jugoistočne Azije, gde žive u svom prirodnom staništu.

Emili Vojt u svojoj knjizi "Zmaj iza stakla" piše da je njihov prestiž naglo porastao nakon napora da se vrsta očuva 70-ih godina 20. veka. Ova riba postala je zanimljiva, jer se našla na listi ugroženih vrsta.

Bogati Singapurci troše bogatstvo na kozmetičke tretmane za ove ribe ljubimce. Estetska hirurgija na njihovim očima postala je standardna procedura koju izvodi Judžin Ng, jedan od najpoznatijih estetskih hirurga za azijske arovane u Singapuru. On pincetom uklanja tkivo iza oka ribe i dublje potiskuje očnu jabučicu.

Priče o samožrtvovanju iskakanjem iz akvarijuma kako bi upozorile vlasnike na loša ulaganja i opasnosti, samo povećavaju popularnost ovih riba.

Akvarijumske ribe, pogotovo azijske arovane, donose sreću i bogatstvo, tvrdi Keni Jap, direktor jednog od najboljih uzgajališta ove ribe u Aziji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari