• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Korali: 12 morskih bića koja će obogatiti izgled slanovodnog akvarijuma

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukoliko ste početnik, odaberite koral koji se najlakše gaji i nema preterane zahteve u pogledu “komšija”, prostora, kvaliteta vode i osvetljenja

  • 0
Korali za akvarijum

Foto: Pixabay

Da li znate koji se korali najčešće postavljaju u morski akvarijum, ili ste akvarista početnik?

Opstanak korala zavisi od uslova i okruženja u vodi: jednostavnije vrste imaju širok spektar pogodnih uslova životne sredine. Osetljive korale uparite sa “neagresivnim” susedima ili ih držati odvojeno.

Evo 12 najviše korišćenih korala u morskim akvarijumima.

1 “Pečurke”

Korali za akvarijum

Foto: Pixabay

Ovo je odlična vrsta korala za akvariste početnike. Postoji u raznim bojama i brzo raste.

Lako može da preraste spororastuće vrste, pa budite sigurni da imate dovoljno prostora za njihovo širenje.

2 “Dugmići”

Korali

Foto: Shutterstock

Ovi mali korali formiraju kolonije i često se prodaju "zasađeni" na kamenu. I oni se lako gaje: brzo rastu i pojavljuje se u mnogo boja.

Pojedine vrste su luminiscentne i svetle pod plavim LED diodama. Oprez: neki polipi mogu da ubodu najbliže komšije, pa im obezbedite dosta prostora.

3 “Zelene zvezde”

Korali

Foto: Shutterstock

Ovaj koral raste u vidu malih grozdova, sa izduženim pipcima. Mnogi akvaristi ih smatraju neuništivim, jer brzo napreduju, ali se teško uklanjaju.

4 “Ruke koje mašu”

Korali

Foto: Shutterstock

Ovi korali se viđaju u malom broju boja, a njihovo “mahanje” stvara specifične scene u akvarijumu.

5 “Ananas” koral

Korali

Foto: Shutterstock

Iako ne liči na na ananas, već na omanje debelo drvo, koral ananas se lako gaji i visoko raste. On je mekan i dobar za početnike, i veoma je otporan u različitim akvarijumskim uslovima.

6 “Kožni prsti”

Korali za akvarijum

Foto: Pixabay

Postoji mnogo vrsta ovih mekanih korala svetložutog tela sa smeđim senkama. Njihove izbočine podsećaju na prste i mogu biti veoma osetljive, pa im obezbedite dovoljno mesta za pokrete.

7 "Polip pečurka"

Korali

Foto: Shutterstock

Ovaj koral se pojavljuje u mnogo boja i sorti, ali sve formiraju osnovu i debelu stabljiku sa mnoštvom malih polipa koji rastu nagore. Neke vrste proizvode toksine koji mogu da iritiraju pojedine stanovnike akvarijuma, pa se pre njihovog postavljanja informišite o tome.

8 “Balončići”

Korali za akvarijum

Foto: Pixabay

Poznat i kao koral grozdova, karakterističan je po velikim, okruglim polipima u obliku mehurića, obojenih žuto, ljubičasto ili zeleno. Njihov izgled nije isti danju i noću. Ovaj koral ne voli mnogo kretanja u vodi i agresivan je prema drugim vrstama korala.

9 “Zatvoreni mozak”

Korali

Foto: Shutterstock

Bliski rođak “moždanog” korala obično ne formira veliku sferu u akvarijumu, već raste u pločama. Pojavljuje se u različitim bojama i veličinama i voli umeren protok vode i osvetljenje. Njegova lepota neće biti izražena u akvarijumu, jer mu je u njemu rast ograničen.

10 "Lisičiji" koral

Korali

Foto: Shutterstock

Ovaj neagresivni koral, poznat i kao koral grebena se lako gaji. Ima velike blede polipe koji se danju šire da bi ulovili hranu. Ponekad postaju osetljivi, pa ih postavite na mesto gde će moći bezbedno da se šire.

11 “Jasmin” polipi

Korali za akvarijum

Foto: Pixabay

Poznati i kao “karanfili”, ovi korali sa osam “naoružanih” pipaka mogu biti braon, ružičasti ili zeleni. Podsećaju na cvet jasmina, očaravaju izgledom i veoma su pokretljivi. Lako uspevaju u akvarijumu, ali mogu biti “izbirljivi” u vezi sa protokom vode i zahtevima za svetlošću. Vodite računa o njihovim delikatnim pipcima, jer se mogu lako oštetiti.

12 “Otvoreni mozak”

Korali

Foto: Shutterstock

Ovaj koral ima više pojedinačnih polipa koji su poprilično lelujavi i laki i postoje u širokom spektru boja. Lako se gaje, ali su im potrebni posebni uslovi vode i osvetljenja.

Bez obzira na to koji koral želite da dodate u kućni morski akvarijum, pre nabavke se raspitajte o svim uslovima koje zahtevaju ovi beskičmenjaci.

Korali imaju specifične zahteve u pogledu kvaliteta vode, uključujući i prisustvo minerala u tragovima, a na njih utiču jačina svetlosti i protok vode.

I zapamtite: najbolje je početi sa vrstama koje se lako uzgajaju, a tek kasnije se ozbiljnije posvetiti koralima u akvarijumu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari