• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Aksolotl u akvarijumu: Nasmejani daždevnjak koji nema nijednu kost u telu!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poznat je i kao “meksička riba koja šeta” i veoma je nežan, jer je “napravljen” od kože i hrskavice. Ako s njim postupate grubo, nemojte da vas iznenadi ako vam u ruci ostane njegova ruka ili noga

  • 1
Aksolotl u akvarijumu

Foto: Shutterstock

Aksolotl je zaista jedinstven kućni ljubimac, vrsta daždevnjaka koji je potpuno zavisan od vode.

Za razliku od većine daždevnjaka, on ne prolazi preobražaj od larve do odraslog oblika, kad se disanje menja od škržnog na plućno. Umesto toga, on ostaje u vodi celog života.

Veoma je zabavan za gledanje, lako se neguje i izdržljiv je što ga čini pogodnim za početnike.

Može se naći u raznim bojama, uključujući crnu, sivu, zlatnu i belu.

Odrasli aksolotl (Ambistoma mekicanum), poznat i kao “meksička riba koja šeta”, naraste između 15 i 45 cm, iako su primerci duži od 30 cm veoma retki. Njegov životni vek je od 10 do 15 godina.

Ponašanje i temperament

Aksolotl je relativno otporan na blaže promene u svom okruženju. On ima delikatno, meko telo od hrskavice, prekriveno propusnom kožom. To znači da se mora pažljivo uzimati u ruke i to u slučaju krajnje nužde. Ako baš morate da ga izvadite iz akvarijuma, učinite to pomoću guste mreže u koju se neće uplesti.

Obično ćete provoditi nekoliko sati nedeljno kako biste ga nahranili ili očistili akvarijum. Ostatak vremena ovaj mali daždevnjak će provesti mirno i tiho, uživajući u vodi.

Aksolotl deluje druželjubivo i savršeno je zadovoljan što se kreće po akvarijumu dok ga ljudi posmatraju. Pojedini će čak doći do ivice svog vodenog doma i radoznalo gledati u posmatrača.

Iako deluje druželjubivo, aksolotl nije posebno društvena životinja i nije mu potreban drugar u akvarijumu. Ne treba ga držati sa ribicama, jer će pokušati da ih pojede. Zabeleženo je da su i ribe pokušale da gricnu ovog mališu! U slučaju zajedničkog smeštaja više aksolotla, povedite računa o njima, jer mlade životinje mogu pokazati međusobne kanibalističke težnje.

Zato je najbolje da ih držite u odvojenim ograđenim prostorima. U slučaju tuče, nemojte se brinuti ako neki aksolotl odgrize deo tela svom cimeru: izgubljeni ud će se s vremenom regenerisati.

Smeštaj aksolotla

Za aksolotle se preporučuje najmanje 60-ak do 75 litara vode u akvarijumu. Uverite se da je na njemu čvrst poklopac, jer ove životinjice vole da iskaču iz vode. Čvrsta podloga u akvarijumu im nije potrebna: dubina vode treba da bude malo veća od dužine aksolotla, a veća količina vode će omogućiti više prostora za kretanje.

Postavite akvarijum u hladnu prostoriju, udaljite ga od jake sunčeve svetlosti, sa temperaturom vode između 14 i 20 stepeni Celzijusa: povedite računa da se voda ne zagreje iznad 24 stepena!

Svetlost i voda

Aksolotlu nije potrebno osvetljenje, naprotiv: on više ceni zamračeno mesto za skrivanje, poput ukoso postavljene keramičke saksije ili akvarijumskog zamka.

Neki vlasnici na dno akvarijuma ništa ne postavljaju, dok pojedinci smatraju da glatko dno opterećuje ovu životinju. Ukoliko stavljate šljunak, on treba da bude veći od aksolotlove glave. U suprotnom, ljubimac može progutati sitan šljunak koji će izazvati crevnu opstrukciju.

Voda za akvarijum može biti iz česme, pod uslovom da je iz nje uklonjen hlor. Nemojte koristiti destilovanu vodu i obezbedite pH ​​vode između 6,5 i 7,5.

Aksolotl u akvarijumu

Foto: Pixabay

Većina vlasnika smatra da je akvarijum sa filterom odlično rešenje i lakši za održavanje, jer je nefiltriranu vodu potrebno često menjati da bi se uklonio otpad. Međutim, ako se odlučite za filter u akvarijumu, filtracija treba da se odvija sporo: moćni filteri koji stvaraju jake struje mogu opteretiti aksolotla.

Iz akvarijuma sa filterom svake nedelje zamenite vodu sa 20 posto nove količine i izbacite otpatke sa dna. Ako ne koristite filter, zamena iste količine vode mora se sprovoditi dnevno ili svaki drugi dan. Nikada ne menjajte vodu u potpunosti, jer to može drastično promeniti hemiju vode i uticati stresno na aksolotla.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija Đorđević

    22. januar 2024. | 20:00

    Dobar dan! Mene zanima gde mogu da ga kupim i po kojoj ceni? Unapred hvala.