• 1
 ≫ 

Zašto se ribice smatraju idealnim kućnim ljubimcima?

 ≫ 

One su odličan izbor za decu i ljubitelje životinja sa manjkom slobodnog vremena, deluju umirujuće na vlasnika i - ulepšavaju dom

  • 1
Akvarijumske ribice idealni kućni ljubimci Foto: Pixabay

Većina ljubitelja životinja verovatno je barem jedanput u životu imala akvarijumsku ribicu.

Nekima je to bio jedini dozvoljeni ljubimac, a pojedincima i najprihvatljiviji, s obzirom na prostor, vreme i strpljenje kojim su raspolagali.

Iako su ribice veoma zastupljeni i uobičajeni kućni ljubimci, do izražaja češće dolaze popularnije životinje, poput mačaka i pasa. Deluje da ribice ne fasciniraju većinu ljubitelja životinja, ali ima mnogo razloga koji ih čine izuzetno poželjnim ljubimcima, piše Apetit.rs.

Akvarijumske ribice idealni kućni ljubimci Foto: Pixabay

Lake za održavanje

Opšte je poznato da većina manjih akvarijumskih ribica ne zahteva previše posvećenosti i nege, zbog čega su veoma dobar izbor ljudima sa manjkom slobodnog vremena.

Postoje i vrste kojima je potrebno više posvećenosti i preporučuju se iskusnijim vlasnicima, pa je važno da se informišete o njima pre nabavke.

Važno je da ne pomešate izraz ,,lake za održavanje“ sa ,,ne zahtevaju održavanje“. U poređenju sa drugim ljubimcima, ribicama je potrebno posvetiti najmanje vremena. To međutim ne znači da ih u potpunosti treba zapustiti i prepustiti samim sebi, jer im možemo ugroziti život.

Ribice i deca

Ribice su idealni ljubimci za decu. Uz ribice, ona će postepeno i bez pritiska učiti kako da se brinu o drugom živom biću. To će uticati na njihov odnos sa drugima i na razvijanje empatije.

Lek protiv stresa

Ribice imaju umirujući efekat na one koji ih posmatraju. Voda fizički i mentalno deluje umirujuće na čoveka, a ribice su izuzetno mirne, opuštene i neagresivne životinje i teško da će uraditi nešto što bi nas uznemirilo. Osim što se mirno kreću, ribice su i tihe, pa ćete uživati u očaravajućem prizoru kome nisu potrebni propratni zvuci.

Studije su dokazale da ribice u radnom okruženju pozitivno utiču na produktivnost zaposlenih.

Lepa dekoracija

Akvarijumske ribice idealni kućni ljubimci Foto: Pixabay

Ribice se mogu naći u raznim bojama i lep su ukras prostora u kome se nalaze, pogotovo ako su u uređenom akvarijumu koji tako postaje zadivljujući estetski detalj u našem domu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vetrinar

    20. decembar 2022. | 19:46

    Netačno ribice mogu da budu jako opasne i ne bezbedne ako pijemo vodu iz akvarijuma. Uvek treba da stoji natpis na poklopcu voda nije za piće i to na nekoliko jezika. Mnogo je bezbednije imati prepariranu mačku ili psa ali nikako žive. Jer mačka ako ujede prenosi bakteriju koja jede meso i liže kosti,a pas kad ujede to boli. Bezbednost je na prvome mestu i da postoji zakon treba sve životnje zabraniti sem onih u kobasicama i frizderu