• 0
 ≫ 

Ribe slanih voda: Bodljikavi “lav” u morskom akvarijumu

 ≫ 

Dominantan, gizdavog izgleda i toksičnih peraja, ovaj stanar velikog bazena je miroljubiv i može dugo da živi sa mnogim dobrodušnim “komšijama”

  • 0
Riba lav Foto: Pixabay

Riba lav je jedinstvena i dominantna u svakom morskom akvarijumu.

Poznata je po kitnjastom izgledu koji joj daju dugačke, otrovne bodlje: one mogu ozbiljno da povrede neiskusnog vlasnika. Ova riba sporo pliva, ali je vrhunski grabljivac i poznata je kao zebra, ćurka, leptir-bakalar ili đavolja vatrena riba. Veličina odraslih primeraka je od 31 do 38 centimetara. Veoma su izdržljive i postale su invazivne u mnogim delovima sveta. Predstavljaju veliki problem za sisteme grebena Floride, gde ih svake godine izlovljavaju na raznim ribolovačkim takmičenjima.

Mnoge ribe lavovi dospeli su u mora i okeane zahvaljujući nesavesnim vlasnicima koji su ih bacili u vodu. Zato se apeluje da se ove ribe ne puštaju u more!

Riba lav Foto: Pixabay

Druga imena ove ribe su: zebra, vatrena riba, ćurka, leptir-bakalar, crvena lavica, paun lavica, crvena vatrena riba, škorpion volitans, đavolja vatra… Najpoznatije akvarijumske vrste su Pterois volitans iz Indonezije i sa Kariba i Pterois miles iz mora i okeana koji okružuju Afriku. Gaje se i patuljaste sorte Dendrochtrus ((rastu do 15 cm), kao i Brachypterous (najmanje zastupljen u našoj zemlji). U morskim akvarijuma ima najviše vrsta iz roda Pterois: crna i smeđa volitans, antennata, radiata, mombasae, heterura…

Veličina akvarijuma u kome boravi riba lav je minimalno 500 litara! Nega ovih riba je umereno teška, pri čemu temperatura vode mora biti od 22 do 27 stepeni, pH 8,1 do 8,4 i tvrdoća 8 do 12 dgH.

Opasna peraja

Riba lav Foto: Pixabay

Riba lav je poznata po jarko crvenoj, tamno bordo, kestenjastoj i beloj boji na izduženim perajima. Peraja bez otrovnih bodlji su gotovo providna i imaju tamnosmeđe, skoro crne mrlje.

Budite oprezni kad je dodirujete, jer bodlje sadrže jak otrov. Ako se ubodete, odmah potopite povređeni deo tela u najtopliju vodu koju možete izdržati. Toplota će razbiti proteine u otrovu. Ovaj tretman primenite dok ste na putu do lekara ili bolnice.

Toksične bodlje mogu predstavljati problem za agresivnije ribe koje se suviše približe ribi lavu. Više ovih riba može se držati u jednom akvarijumu, a jedna ili dve su lep ukras zajedničkom akvarijumu sa koralima ili ribama koje su velike i ne mogu postati plen. “Lavovima” nisu neophodne pećine za skrivanje, ali bi ih trebalo obezbediti patuljastim podvrstama koje vole da se kriju. Budući da vole malo hladniju vodu, imajte to na umu kad im birate “komšije”.

Riba lav Foto: Pixabay

Najvažniji aspekt gajenja ribe lava je dovoljno prostora za plivanje. Njene bodlje zauzimaju mnogo prostora, pa se neće dobro osećati ako se stalno zaglavljuje. Ukrasi u akvarijumu treba da budu minimalni.

Ishrana ribe lava

Ove ribe su vrhunski predatori i zahtevaju ishranu mesojeda. Komercijalnu hrana za ribe iz slanih voda dopunite smrznutim škampima, ribom ili lignjama. Verovatno će biti izazov hraniti je živim plenom - ribicama ili rakovima. Međutim, imajte na umu da na ovaj način, bez rigorozne provere svežine i bakteriološke ispravnosti hrane, u akvarijum možete uneti bakterije i druge patogene organizme.

Polni dimorfizam

Ne postoje spoljašnje razlike između mužjaka i ženke ribe lava. Slični su po veličini i izgledu, a verovatno ćete ih razlikovati kad polno sazre. Ako u akvarijumu držite više ovih riba, u nekom trenutku one mogu formirati parove i preuzeti manju teritoriju. Može se desiti i da jedan mužjak otera druge kako bi oformio “harem”.

Razmnožavanje i zdravlje

Ovo je invazivna vrsta u mnogim delovima sveta zahvaljujući reproduktivnoj strategiji. Polno sazrevaju za manje od godine i plodni su u mrestu. U divljini je primećeno da neke ribe lavovi polože više od dva miliona komada ikre godišnje.

Riba lav se može uzgajati u zatočeništvu, a neke vrste se razmnožavaju u parovima ili grupi. Kao i pri gajenju većine riba u akvarijumima, dajte "lavu" mnogo dodatnog prostora, po mogućnosti u posebnom bazenu za razmnožavanje. Ženke će položiti lepljivu masu ikre, a mužjak će ih pratiti i oploditi. Neke podvrste ove ribe imaju običaj da se udvaraju pre polaganja i oplodnje jaja.

Sve ribe ove familije su otrovne: to se odnosi na peraja iza škrga i leđna peraja. U zavisnosti od vrste i veličine ribe, otrov može biti jači ili slabiji. U pitanju je neurotoksin koji je termolabilan (kao i kod većine morskih stvorenja) pa ubodno mesto odmah treba staviti pod mlaz tople vode. Otrov nije smrtonosan za čoveka, mada može doći do anafilaktičkog šoka ako je osoba alergična.

Kao i sve ribe, i riba lav se plaši čoveka. Srećom, nije agresivna, pa je dovoljno biti oprezan prilikom dodirivanja ovih egzotičnih lepotana. Veoma su otporni na bolesti, lako se hrane i nisu zahtevni pa se uspešno gaje. Mogu se držati u gotovo svim kombinacijama morskih akvarijuma, zajedno sa drugim predatorima (vodite računa da svi budu slične veličine), ili u usamljenom akvarijumu, bez kozica, rakova i malih riba.

Očekivani životni vek ribe lava je od decenije do 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari