• 0
 ≫ 

Koje su najbolje ribice za vaš akvarijum, a koje vrste definitivno treba da izbegavate

 ≫ 

Neke ribice su lake za održavanje, a neke će porasti mnogo više nego što očekujete i praviće vam probleme u vodenom carstvu

  • 0
Akvarijum, mačka Foto: Pixabay

Ukoliko volite životinje, a nemate vremena za šetnju i igranje sa njima, ribice mogu biti pravi izbor kao kućni ljubimci.

Apetit.rs otkriva koje su to najbolje ribice za vaš budući akvarijum, ali i koje vrste definitivno treba da izbegavate.

Najbolje ribice za akvarijum

Zlatna ribica - osnovna i najtraženija vrsta za akvarijum. Potiče iz Kine, može živeti i do 45 godina u idealnim uslovima, dok je prosečna starost uglavnom 10-20 godina. Lake su za održavanje, pa se preporučuju i početnicima, a traže akvarijum sa dosta kiseonika. Vole da žive u grupi, a mogu se mrestiti i do nekoliko puta godišnje.

Glavoč - odlična riblja vrsta za život sa drugim tipovima ribica. Ne treba joj grejani akvarijum, živi na dnu, čisti alge i usisava otpadne organizme. Iz tog razloga, ima važnu ulogu u održavanju akvarijuma. Može živeti i do 3 godine.

Skalar - spadaju u neke od najpopularnijih vrsta akvarijumskih ribica. Svaštojedi su, žive na temperaturi od 24-29 stepeni, i bolje funkcionišu kada ih držite u grupi. Poznate su po svojoj gracioznosti i leipom izgledu, a i po načinu kako brinu o mladima. Umeju da budu ratoborne, a ako vidite da su previše mirne, znači da je vreme za promenu vode.

Akvarijum, ribice Neke ribice mogu da porastu više nego što ste očekivali Foto: Unsplash

Najgore ribice za akvarijum

Običan plecostomus - iako se najčešće kupuju kao algojedi, pripadnici ove vrste često čine akvarijum čak i prljavijim. Mogu da porastu i do veličine od 25cm, a neretko se u svojoj ishrani ne zadrže na algama, već pređu i na druge stanovnike akvarijuma.

Paku - za koju god podvrstu ove ribe da se odlučite, pogrešićete. Uglavnom porastu mnogo više nego što je to pogodno za manji akvarijum od 50 litara. Ukoliko i posle toga nastavite da je čuvate, očekujte probijanje stakla akvarijuma.

Srebrna arovana - može dositći veličinu i  do 90 centimetar i potreban joj je veći prostor za plivanje. Iz tog razloga, dešava se da iskoči iz akvarijuma. Ukoliko ne možete da joj obezbedite veći prostor, najbolje odustanite od nje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari