• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vašoj mački iznenada izlazi pena iz usta: Ima najmanje 6 razloga ove pojave, jedan od njih je veoma opasan

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pena na ustima često je simptom poslednje faze opake bolesti

  • 0
Mačka pena na ustima Foto: Shutterstock/Tiwuk Suwantini

Pogled na mačku kojoj iz usta izlazi pena može da bude uznemirujući prizor. Mačkama se pojavljuje pena u ustima iz različitih razloga, uključujući besnilo, zubne bolesti, mučninu i trovanje. Ako vidite da iz usta vaše mačke izlazi pena, to može da bude znak ozbiljnog zdravstvenog problema, pa je odmah odnesite veterinaru da biste dobili dijagnozu, a mačka lečenje.

Od suštinskog je značaja da saznate zašto mački izlazi pena iz usta i da brzo preduzmete mere kako biste osigurali da se stanje životinje ne pogorša.

Zašto mačkama izlazi pena iz usta

Mački može izlaziti pena iz usta iz više razloga, a neki od njih su: anksioznost, trovanje, mučnina, problema sa zubima, napadi i besnilo.

1. Mačka je anksiozna

Anksioznost je jedan od uzroka pojave pene u ustima mačke. Emocionalni stres kod ljubimaca izaziva hipersalivaciju, što dovodi do pojave bele pene u ustima mačke. Stoga treba da utvrdite razlog uznemirenosti mačke. Možda je razlog ove pojave preseljenje, anksioznost zbog razdvajanja ili neprijatno iskustvo sa drugom životinjom ili čovekom.

2. Mačka se otrovala

Mačka može početi da peni na usta ako se otrovala pogrešnim lekom ili nepropisnom dozom, ili je progutala štetne supstance za domaćinstvo kao što su izbeljivač ili sapun.

3. Mačka ima mučninu

Razlog zašto mačka peni na ustima može biti mučnina koja predstavlja simptom osnovnog stanja: trudnoća, gastritis ili dijabetes takođe mogu biti razlog pojave bele pene iz usta mačke.

4. Mačka ima probleme sa zubima

Problem sa zubima, poput infekcije, može izazvati pojavu pene iz usta. Uzrok infekcije često je gingivitis ili slomljeni zub. Pena na ustima obično je praćena bolom, gubitkom apetita i lošim zadahom.

5. Mačka ima napad

Napadi uzrokovani neurološkim poremećajem mogu izazvati penu u ustima mačke: ako mačka ima napad, pena na ustima praćena je gubitkom svesti, drhtanjem i padanjem.

6. Mačka ima besnilo

Pomisao da je mačka zaražena besnilom je zastrašujuća, ali je pojava pene na ustima jedan od simptoma ove smrtonosne bolesti. Besnilo pogađa mozak i nervni sistem i obično ga prati gubitak kontrole nad mišićima, agresija i salivacija. Nažalost, pena na ustima je često simptom poslednje faze besnila, a veterinar će najverovatnije morati da eutanazira mačku. Vakcinacija protiv besnila će sprečiti pojavu obolevanja od ove bolesti.

Mačka pena na ustima Foto: Shutterstock/DreamBig

Šta treba da uradite ako mački izlazi pena iz usta

Mačku odmah odvedite veterinaru ako iz usta počne da joj izlazi pena. Veterinar će isključiti ili potvrditi ozbiljnije probleme kao što su napadi ili besnilo, ili ćete saznati da je mačka anksiozna, da je pojela ili polizala nešto toksično ili da ima mučninu ili zubne tegobe. U slučaju da pomislite na najgore - posumnjate da mačka ima besnilo - pena na ustima je poslednji simptom i ništa ne može da se uradi da joj se pomogne.

Da li mačka povraća belu penu

Ako mačka iskašljava belu penu, razlozi mogu da budu brojni: nedosledan raspored hranjenja, sindrom iritabilnog creva, gutanje previše dlaka, paraziti, pankreatitis, hipertireoza, hronična bolest bubrega, pa i dijabetes. U slučaju da mačka svakodnevno povraća belu penu ili kašlje, odvedite je veterinaru kako biste saznali šta je muči.

(Petnewsdaily/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nervozna mačka: Trese se kao da je udarila struja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari