• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto nastaju tumori i kanceri oka kod mačaka: Iako su retki, najčešće su maligni i agresivni i mnogo bole

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najefikasniji tretman tumora unutar oka je uklanjanje cele očne jabučice

  • 0
Mačka tumor oka Foto: Shutterstock/Todorean-Gabriel

Benigne i maligne izrasline - tumori i kanceri - mogu se pojaviti na bilo kom delu tela mačke, pa i na oku. Srećom, tumori oka kod mačaka su neuobičajeni, ali su najčešće kancerogeni i veoma agresivni. Rak može da nastane iz bilo kog dela lica povezanog sa okom, uključujući tkiva koja ga okružuju.

Šta je tumor mačijeg oka

Tumor oka kod mačke je bilo koja abnormalna izraslina u očnoj jabučici, na površini oka ili u okolnim tkivima, uključujući očne kapke i konjuktivu. Ovi tumori mogu imati mnogo različitih verzija, u zavisnosti od toga odakle potiču, većina je maligna, odnosno kancerogena, brzo rastu i šire se na druge delove tela.

Primarni tumori oka iskaču iz struktura u oko i oko njega. Sekundarni tumori koji su se proširili iz drugih delova tela su mogući, ali nisu tako često. Najčešći tumori oka kod mačaka su: melanom, karcinom skvamoznih ćelija i posttraumatski očni sarkom.

Rak oka može se pojaviti na jednom oku, ali se viđa i u slučajevima sekundarnih tumora koji su metastazirali iz drugih delova tela. Pošto su ovi tumori veoma agresivni, važno je prepoznati ih što pre kako biste započeli lečenje koje donosi najbolji ishod.

Kako izgledaju tumori oka kod mačaka

Mačka sa tumorom oka ima bolove, trlja oči ili  žmirka zbog nelagodnosti, oko luči veliku količinu suza, sluzi i drugih vrsta iscedaka. Bol u oku nastaje zbog iritacije očne jabučice, konjuktive zbog samog tumora, ili zbog povećanja pritiska unutar oka izazvanog tumorom koji remeti normalnu cirkulaciju tečnosti.

Sve kvržice ili mrlje na kapku ili konjuktivi obično su ružičaste ili crvene, grube i nepravilnog oblika, liče na rane koje ne zarastaju i poprimaju sve gori izgled. Ove vrste tumora su često karcinomi skvamoznih ćelija i češći su kod belih mačaka i onih sa svetlom bojom krzna oko očiju.

Tumori unutar oka često se pojavljuju kao tamne mrlje nepravilnog oblika koje se provlače po površini oka. Ovo su melanomi koji liče na melanom na koži. Tumori u oku mogu izazvati glaukom (povećanje pritiska koji izaziva rast očne jabučice koja može da viri iz oka.

Posttraumatski očni sarkomi se pojavljuju nakon povrede oka ili hronične upale i u ovom slučaju verovatno je postojao problem sa očima mačke, najčešće glaukom.

Mačka tumor oka Foto: Shutterstock/newsony

Koji su uzroci tumora oka kod mačaka

Tumori mačijeg oka su prilično retki, ali kada se pojave, rezultat su kombinacije mnogih faktora, od genetike do životne sredine. Izlaganje suncu može biti povezano sa karcinomom skvamoznih ćelija u očnim kapcima i okolnim tkivima mačaka svetle dlake. UV svetlost takođe može biti povezana sa melanomom u oku.

Posttraumatski očni sarkomi su tumori koji mogu da prate povrede ili bolesti oka kao što je hronični uveitis. Ovim tumorima je često potrebno nekoliko godina da se pojave, a postoji i virusna komponenta kod nekih karcinoma mačijeg oka, pri čemu je virus mačije leukemije glavni krivac koji povećava rizik od pojave sekundarnog limfoma.

Mačka tumor oka Foto: Shutterstock/yanatereshchenko_89

Kako se dijagnostikuju i leče tumori mačijeg oka

Odvedite mačku veterinaru kad primetite znake nelagodnosti kao što su crvenilo, suzenje ili trljanje oka. On će vas uputiti veterinarskom oftalmologu radi dalje dijagnoze.

Lečenje tumora oka zavisi od vrste: karcinom skvamoznih ćelija ili drugi tipovi tumora na očnim kapcima i konjuktivi mogu se ukloniti hirurški pomoću lasera ​​ili krioterapije, a veliki tumori mogu zahtevati uklanjanje očne jabučice, poznato kao enukleacija, zajedno sa okolnim tkivom, uz potencijalnu terapiju zračenjem.

Najčešći tretman tumora unutar očne jabučice je uklanjanje cele očne jabučice, ako se tumor još nije proširio na pluća ili druge delove tela.

Uklanjanje oka može delovati kao zastrašujuće rešenje, ali posle enukleacije mačke se veoma dobro naviknu na život sa jednim okom.

Mačka sa jednim okom Foto: pixabay/BurkhardLueling

Posle enukleacije, kontrolišite dreniranje rane, izgled i miris. Mačka će najverovatnije dobiti antibiotike i lekove za bol. Pomozite mački tako što ćete sve njene potrebe, kao što su činije za hranu i vodu, kutiju sa posipom, krevet, igračke... staviti na lako dostupna mesta, najbolje na pod tokom prvih nekoliko nedelja dok se navikne na novo vidno polje.

Da li bole tumori oka kod mačke i mogu li se sprečiti

Iako ne postoji način da sprečite pojavu tumora oka kod mačaka, smanjite vreme izlaganja mačke suncu, posebno ako ima svetlo krzno. Nadgledajte mačku u slučaju da postoji mogućnost povređivanja oka - prilikom susreta sa drugim životinjama.

Tumori u oku mačke i oko njega najčešće su veoma bolni, izazivaju crvenilo i oticanje tkiva, povečavaju unutrašnji pritisak, utiču na povećanje i ispupčenje oka. Mačke sa karcinomom oka često žmirkaju, oko im prekomerno suzi, imaju iscedak i često šapom trljaju mesto koje ih iritira.

(Catster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nervozna mačka: Trese se kao da je udarila struja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari