• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaša mačka iznenada je dobila dijagnozu - polidipsija: Znate li šta to znači i da li je opasno

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postoji mnogo zdravstvenih uzroka ovog problema, ali se on ponekad javi iznenada i bez posebnog razloga, u slučaju da "mačka tako poželi"

  • 0
Mačka preterana žeđ Foto. Pixabay/Delphine Art Photographie

Vaša mačka dobila je dijagnozu da pati od polidipsije. Ovaj problem može da se pojavi usled narušenog zdravlja mačke, odnosno određenih bolesti, a u nekim slučajevima nije povezan sa bolestima. Termin "polidipsija" potiče od grčkih reči u značenju "mnogo žeđi", te mačka sa polidipsijom zapravo pije vodu više nego što je normalno. Polidipsija je obično povezana sa drugim problemom koji se zove poliurija, što znači "proizvodnju previše urina", piše Cats.

Kad se pojavi polidipsija kod mačke, to automatski znači da je neophodan odlazak kod veterinara. Polidipsija može biti povezana sa: hormonskim poremećajima, dijabetesom, hipertireozom i bolestima nadbubrežne žlezde, zatim bolestima bubrega, urinarnog trakta, unošenjem diuretika i steroida, kao i poremećajima elektrolita.

Šta znači kada mačka pati od polidipsije

Termin "polidipsija" potiče od dve grčke reči: "poli" što znači "mnogo" i "dipsos" što znači "žeđ". Mačka sa polidipsijom unosi u organizam velike količine vode. Polidipsija je obično povezana sa poliurijom, što znači da mačka proizvodi i izbacuje previše urina.

Veterinari često govore o kombinaciji poliurije i polidipsije (PUPD): ponekad se problem opisuje kao "primarna polidipsija" (prekomerno pijenje vode je prvobitni problem, a pojačano mokrenje posledica), dok postoji i "primarna poliurija" (povećana proizvodnja i lučenje urina izazivaju pojačanu žeđ, a uzročnik je dijabetes: višak glukoze u urinu izvlači tečnost iz bubrega i dovodi do prekomerne žeđi).

Koliko je česta polidipsija kod mačaka

Polidipsija je nedovoljno dijagnostikovan problem kod mačaka, jer većina vlasnika ne prati količino vode njihova mačka pije. Međutim, to je znak da mačka pati od određenih bolesti, uključujući zatajenje bubrega i dijabetes. Zato je važno da vlasnik mačke uvek prati količinu izlučevina koje mačka izbaci u toku dana.

Mačka preterana žeđ Foto. Pixabay/rambolin

Kada treba posumnjati na pojavu polidipsije

Smatra se da mačka pije previše vode ako unosi više od 100 ml po kilogramu telesne težine. Postoje dva načina na koje vlasnici mačaka otkrivaju da njihovi ljubimci pate od polidipsije: prvi je pojačano unošenje vode, čak i sa neobičnih mesta kao što je toalet ili bare. U isto vreme, vlasnici mogu primetiti da mačka izlučuje više urina i to radi češće i na neuobičajenim mestima. Većina odraslih mačaka pije između 30 i 70 ml vode po kilogramu telesne težine, dok starije mačke piju više tečnosti. Mačke koje se hrane isključivo suvom hranom verovatno će piti više vode od onih koje jedu vlažnu hranu iz konzerve ili kesice.

Šta uzrokuje polidipsiju kod mačaka

Polidipsiju izaziva duga lista bolesti. Uobičajeni uzroci su hormonski poremećaji, dijabetes melitus, hipertireoza, bolest nadbubrežne žlezde, bolesti bubrega (pijelonefritis, hronična bubrežna insuficijencija), bolesti urinarnog trakta, oboljenja jetre, opšti unutrašnji poremećaji (neoplazije (karcinom), apscesi i infekcije materice kod nesterilisanih ženki), zatim poremećaji elektrolita (hiperkalcemija i hipokalcemija, lekovi poput kortikosteroida i diuretika...

Psihogena polidipsija je redak problem kad mačka iz neobjašnjivog razloga odluči da pije više vode nego inače.

Mačka preterana žeđ Foto. Pixabay/rihaij

Znaci da mačka ima polidipsiju

Jednostavno rečeno, mačka ima polidipsiju ako vlasnik primeti da pije previše vode. Ako mačka pije više od 100 ml po kilogramu, to se smatra prekomernim pijenjem ili polidipsijom i treba je odvesti kod svog veterinara na pregled.

Lečenje polidipsije

Lečenje polidipsije zavisi od uročnika osnovne bolesti. Na primer, mačka sa dijabetes melitusom, oboljenjem jetre ili hipertireozom će prestati da oseća preteranu žeđ kada se oboljenja stave pod kontrolu. U retkim slučajevima se daje specifičan tretman protiv polidipsije, jer se lečenje svodi na sanaciju uzroka, a ne na ublažavanje simptoma. Prognoza izlečenja u potpunosti zavisi od pojedinačnog slučaja i osnovnog uzroka polidipsije..

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari