• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penušavi urin, znak ozbiljnih problema kod mačke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakvo stanje mokraće može da ukaže na značajne zdravstvene promene - od dehidracije, infekcija, oboljenja bubrega, pa i problema sa jetrom

  • 0
Mačiji urin Foto: Shutterstock/Lev.studio

Problemi sa urinom su uobičajeni kod mačaka: neke tegobe se lako dijagnostikuju i leče, ali neke mačke nemaju ovakvu sreću. S vremena na vreme mačka može pokazati simptome ozbiljnijeg urinarnog problema, a jedan od simptoma potencijalno teškog zdravstvenog stanja mačke je penušavi urin: ako ga uočite, odmah odnesite mačku kod veterinara, jer to može biti znak dehidracije, infekcije urinarnog trakta, zatajenja ili oboljenja bubrega, FIV-a (virusa mačije imunodeficijencije) ili problema sa jetrom, piše Cuteness.

Pre nego što odete kod veterinara, zabeležite sve što može da bude od važnosti za dijagnostikovanje oboljenja čiji je simptom penušava mokraća. Stoga zapišite kakva je boja, miris i količina pene u urinu, koliko često su simptomi prisutni, da li uvek miriše isto i da li je iste boje, i da li mačka ima bolove pri mokrenju. Ako sumnjate na urinarnu bolest, dnevna provera posude sa posipom je prvi korak u borbi za ozdravljenje mačke.

Osim što ćete saznati sve o izgledu, mirisu i količini urina penušave konzistencije, pogledajte i druge simptome koje možete da uočite: kakve su mačije navike u pogledu ishrane, vrsta hrane koju mačka jede, da li ima apetit, kakvo je opšte stanje mačke, kakav joj je san, pokazuje li preteranu vokalizaciju...

Sve promene mogu da ukažu na stres ili nelagodnosti i mogu biti signali unutrašnjih problema, kao što je hronična bolest bubrega.

Pripazite i na boju mačijeg urina, ali i na boju beonjača i jezika. Gubitak težine može se teško primetiti kod starije ili dugodlake mačke, pa pratite svakodnevno sve promene. Iako mačka neće odmah pokazati znake bola, beleženje bilo čega neobičnog u njenom ponašanju će pomoći veterinaru u donošenju dijagnoze.

Uz testove koje će obaviti, veterinar će vrlo brzo saznati šta muči vašu mačku i izaziva penušav izgled urina. Testovi za urinarne probleme uključuju analizu urina, analizu krvi, urinokulturu, odnos proteina u urinu kreatina ili biohemijski profil seruma. Testovi će pomoći da se utvrdi tačan uzrok promene izgleda urina i najbolji tretman za lečenje osnovnog oboljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari