• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li mačke osede kad ostare

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neizvesno je da li će mačije dlake poprimiti sedu boju koja je tipična za starost, ali kad se ova promena desi, najuočljivija je na brkovima

  • 0
Mačka u godinama Foto: Shutterstock/Alex Zotov

Iako su male, ali veoma spretne, uredne i sigurno dobro naspavane, domaće mačke su kućni ljubimci sa veoma dugim životnim vekom. Koliko godina mačke žive u proseku, šta i u kojoj meri određuje njihov životni vek, kao i to da li će mačka osedeti kad bude ostarila, pitanja su koja postavljaju svi vlasnici, a odgovara Apetit.rs.

Prosečan životni vek mačaka

Životni vek mačaka varira, ali se u proseku kreće od 13 do 17 godina. Dobro negovane mačke mogu da dožive i 18 do 20 godina života, dok je mačka pod imenom Creme Puff zauzela mesto u istoriji kao mačka sa najdužim životnim vekom (1967–2005). Trenutni rekord za najstariju živu mačku drži Flossi, mačka rođena 29. decembra 1995. godine.

Šta utiče na životni vek mačke

Osim genetike i opšteg zdravlja, na životni vek mačke utiče i nega koju joj vlasnici pružaju. Koji su najvažniji faktori koji utiču na život naših otmenih mezimica?

Pravilna ishrana i kontrola gojaznosti mačke igraju veliku ulogu u dužini njenog života, već i u njegovom kvalitetu. Zbog toga vlasnik treba da se postara da svom ljubimcu obezbedi najkvalitetniju hranu i dovoljno prostora za fizičku aktivnost.

Redovna vakcinacija je veoma važna, a nekada i ključna stvar u životu mačke, pogotovo kada su u pitanju ljubimci koji često izlaze napolje.

Redovne kontrole kod veterinara su takođe veoma važne, jer veliki broj bolesti pokažu simptome kad bude prekasno. Upravo se zato i kaže da je "bolje sprečiti nego lečiti"

Mačka u godinama Foto: Shutterstock/D.bond

Da li mačke osede kada ostare

Ne postoji pravilo u vezi sa tim da  li će mačka osedeti kad ostari. To jeste moguće, ali se ne dešava u velikoj meri, odnosno po celom telu, kako bi bilo očekivano. Predeo gde je gubitak pigmenta dlake najprimetniji nalazi se u predelu njuške, odnosno brkova mačke. Proces kad mačije dlake poprimaju sedu boju najčešće se odvija u dubokoj starosti ljubimice, s tim što kod nekih može da se desi ranije, a kod nekih se ne dogodi uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari