• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simptomi deficita vitamina B12 kod mačke slični tegobama mnogih akutnih stanja: Potvrdu daje samo analiza krvi

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdrave mačke mogu dobiti dovoljno ovog vitamina iz hrane, ali ako postoji problem u sistemu za varenje, vitamin se neće pravilno apsorbovati i samim tim će se njegove rezerve smanjiti i izazvati probleme u organizmu

  • 0
Mačka i vitamin B12 Foto: Shutterstock/New africa

Kao i ljudi, mačke mogu razviti nedostatak vitamina B12, potrebnog za različite funkcije organizma, od varenja do kognitivne sposobnosti, a njegov deficit se ozbiljno odražava na njihovo zdravlje.

Koji su simptomi i uzroci nedostatka vitamina B12 i šta možete da uradite da biste rešili ovaj problem?

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12 kod mačaka?

Simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju: dijareju, povraćanje, gubitak težine, letargiju i nedostatak apetita.

Iako manjak vitamina B12 u organizmu može izazvati pojavu navedenih simptoma, i druga stanja disbalansa u telu izazivaju iste manifestacije.

Zbog toga je važno da mačku pregleda veterinar koji će analizom krvi otkriti da li mački nedostaje vitamin B12 i koji je uzrok njegovog manjka u telu, tako da se može primeniti odgovarajući tretman.

Šta izaziva nedostatak vitamina B12 kod mačaka?

Zdrave mačke mogu da dobiju dovoljno vitaminaB12 iz obroka. Ali, ako postoji problem u sistemu za varenje, vitamin se neće pravilno apsorbovati i samim tim će se rezerve vitamina smanjiti.

Nekoliko oboljenja mogu izazvati nedostatak vitamina B12, kao što su: inflamatorna bolest creva, pankreatitis, gastrointestinalni limfom, oboljenja jetre i hipertireoza.

Kada se utvrdi uzrok pojave ovih simptoma, veterinar može da preporuči plan lečenja koji uključuje suplementaciju vitamina radi otklanjanja njegovog nedostatka.

Mačka i vitamin B12 Foto: Shutterstock//Savitskaya Iryna

Kako se dijagnostikuje nedostatak vitamina B12 kod mačaka?

Veterinar će uraditi analizu krvi kako bi proverio količinu vitamina B12 u telu mačke i utvrdio da li postoji nedostatak.

Šta leči nedostatak vitamina B12 kod mačke?

Ako veterinar utvrdi da mački nedostaje vitamin B12, može prepisati dodatak B12 u obliku potkožne injekcije ili oralnog suplementa (što je najčešći oblik terapije).

Nakon izvesnog perioda, veterinar će ponovo izvršiti test krvi kako bi video da li je suplementacija delovala i treba li da se nastavi. Oporavak mačke u ovom smislu može potrajati nekoliko nedelja.

Suplementacija vitamina B12 se smatra bezbednom za mačke i obično nema neželjene efekte, a telo će izbaciti višak vitamina kroz urin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari