• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tipičnih šest znakova koji ukazuju na mačiju trudnoću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako maca nije uzbuđena kad joj servirate obrok, ne doživljava estruse, spava duže nego inače, goji se i nije zainteresovana za ljubavne sastanke, najverovatnije očekuje mačiće

  • 0
Znaci mačije trudnoće Foto: Shutterstock/Alkarnasia

Mačke nikada ne doživljavaju menopauzu, tako da mogu ostati skotne čak i u kasnim zrelim godinama.

Ako posumnjate da mačka očekuje mačiće, ali ne znate kako da to sa sigurnošću utvrdite, postoje sigurni znaci koji ukazuju na trudnoću.

Evo kojih 6 znakova gravidnosti možete da primetite kod mačke, ako pretpostavljate da očekuje mačiće.

1. Mačka ne doživljava toplotne cikluse

Toplotni ciklus ili estrus se ne javlja kad mačka ostane skotna. Isto važi i za druge vrste, uključujući ljude. Mačka ne oseća potrebu za parenjem, a nivo hormona u njenom telu se menja.

Puštate li mačku da izlazi i da se druži sa drugim mačkama, verovatno mužjacima? Ako estrus iznenada prestane, najverovatnije očekuje mačiće.

2. Mačka nije uzbuđena zbog hrane

Mačija trudnoća izaziva različite promene u ponašanju i telu, a jedna je i smanjen apetit. U prvim nedeljama skotnosti, mačka će jesti manje i može da ima mučninu, baš kao i žene.

U drugoj polovini trudnoće apetit će joj se vratiti, ali će manje jesti, jer će veći deo stomaka zauzeti njene buduće bebe.

Znaci mačije trudnoće Foto: Shutterstock//Lenar Musin

3. Mačije bradavice postaju veće i ružičaste

Mačkama koje očekuju mačiće povećavaju se bradavice i postaju primetne ružičaste boje već u drugoj ili trećoj nedelji trudnoće. Ovo se dešava zbog povećanog dotoka krvi u mlečne žlezde kako bi se kasnije stimulisala laktacija.

Kako se približava koćenje, iz bradavica će početi da se luči jasno beli ili providno beli iscedak.

Znaci mačije trudnoće Foto: Shutterstock7Serhii Ivashchuk

4. Mačka dobija na težini

Povećanje telesne težine je normalno za sve gravidne životinje, pa ni mačke nisu izuzetak. Očekujte da će se mačka ugojiti dva do četiri kilograma tokom trudnoće.

Oblik tela skotne mace razlikuje se od tela debele mačke. Kako stomak trudne mačke raste, podseća na trbuh magarca, a dodatna težina nije raspoređena jednako po celom telu.

5. Skotna mačka više spava

Kao i svaka druga gravidna ženka, i buduća mama maca brzo se umara, manje se kreće i nerado se igra, jer bi trošila previše energije, a i više spava tokom dana.

Mačke vole dremku, pa kad se sve zajedno uzme u obzir, većina mačaka spava između 10 i 13 sati dnevno, a dremaju čak 16 do 17 sati dnevno. Buduće mame spavaju u proseku 19 do 20 sati!

Znaci mačije trudnoće Foto: Pixabay/alkarnasia

6. Promene u ponašanju

Osim što više spava, gravidna mačka pokazuje i druge promene u ponašanju: menja joj se karakter, pa postaje nežnija prema vlasniku i tražiti više pažnje.

Nekoliko dana pred koćenje mačka pravi tzv. gnezdo, odnosno sređuje mesto na kome će se okotiti. Ona provodi više vremena u samoći, jer se tako oseća sigurno. Buduće "gnezdo" pravi od ćebadi, peškira ili drugih mekanih predmeta koje voli.

Ako niste sigurni da li je mačka skotna, odnesite je veterinaru. On obično dijagnostikuje trudnoću kućnih ljubimaca klasičnim dijagnostičkim metodama kao što su opipavanje abdomena i slušanje stetoskopom, a može da urade ultrazvuk ili snimak u drugoj polovini trudnoće, kada su kičma i unutrašnji organi mačića jasno vidljivi.

Trudnoća mačke traje oko 60 dana, a većina mačaka donese mačiće na svet oko 65. dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari