• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inkontinencija kod mačke: Kako da kućnoj ljubimici olakšate tegobe koje ne može da kontroliše

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nevoljno izbacivanje urina i fecesa je velika obaveza za vlasnike mačaka, ali oni, bez obzira na ozbiljnost ove pojave kojoj nema leka, ipak mogu da pomognu maci (i sebi) i život učine podnošljivijim

  • 0
Mačija inkontinencija Foto: Shutterstock/Creative Cat Studio

Mačija inkontinencija je veoma neprijatna pojava za vlasnike kućnih ljubimaca.

Najvažnije je da zbog ovog problema ne krivite mačku koja i sama pati i ne može da kontrološe ono što joj se događa.

Simptomi mačije inkontinencije su jednostavni: nevoljno mokrenje ili curenje (urinarna inkontinencija) i nevoljna defekacija ili gubitak kontrole nad creima (fekalna inkontinencija).

Mačka nije u stanju sama sebi da pomogne kad je ovaj problem u pitanju. Kad svesno urinira ili obavlja veliku nuždu van posude sa posipom, to nije znak inkontinencije, ali može da ukaže na neke fiziološke ili prihičke probleme koji je muče. U tom slučaju, mačka može da pati od oboljenja bubrega, dijabetesa, ili je reč o problemu anksioznosti odvajanja ili ponašanju nastalom usled selidbe, dolaska novog člana porodice, smrti omiljene osobe i slično.

Posmatrajte mačku da biste uočili tipične znake inkontinencije, poput uriniranja u snu ili nevoljnog defeciranja prilikom kretanja. To je definitivno nenamerno i zahteva pregled kod veterinara.

Uzroci pojave inkontinencije kod mačaka

Stručnjaci tvrde da je inkontinencija retka pojava kod mačaka, ali se može javiti, kao posledica mačije leukemije i oštećenja ili traume kičme. Osim toga, inkontinencija je gotovo neizbežna u slučaju senilnosti, bubrežnih bolesti, Manksovog sindroma (deformacija kičmenog stuba) i nekim urođenim manama. Dakle, ako je vaša mačka inkontinentna, verovatno pati od neke ozbiljne unutrašnje tegobe ili bolesti.

Inkontinencija creva može biti prouzrokovana nemogućnošću rektuma da pravilno skladišti otpad ili su mišići koji otvaraju mačiji anus zaglavljeni.

Mačija inkontinencija Foto: Shutterstock/Billion Photos

Nega i lečenje mačaka sa inkontinencijom

Da biste pomogli mački koja ima problema sa nevoljnim izbacivanjem otpada iz tela, možete naučiti da izazovete pražnjenje njene bešike ili debelog creva. Uz konsultaciju sa veterinarom, naučite kako da primenite najmanji pritisak da bi se izbacio urin ili feces.

Ne postoji lek koji leči inkontinenciju, ali su dostupni lekovi, suplementi i hrana koji mogu da stvrdnu ili omekšaju stolicu. Mačkama sa blagom inkontinencijom možda neće biti potrebna vaša pomoć, samo budno oko.

Lečenje inkontinencije može da se odvija samo do ovog načina, pa se potrudite da olakšate mački koliko god možete.

Mačija inkontinencija Foto: Pixabay/1443435

Olakšajte tegobe inkontinentnoj mački

Možete početi tako što ćete u kući postaviti još posuda sa posipom. Tako će mačka imati više dostupnih mesta za svoje higijenske potrebe.

Moraćete da se naviknete da svakodnevno kupate mačku, odnosno da joj uklanjate zaostale otpadne materije iz tela koje se zadržavaju na krznu.

Uredite dom kako biste imali što manje posla oko pranja i uklanjanja ostataka koje mačka nevoljno izbaci. Treba da imate u rezervi jastučiće i prostirke koje se lako održavaju. Mačke vole da sede na prozorskim daskama, pa nabavite prostirke na čijem naličju je nepromočivi materijal.

Standardno "home mejd" sredstvo - rastvor vode i sirćeta u razmeri 50:50 - biće dobro za čišćenje, jer nije toksično za mačku.

Inkontinencija jeste problem, ali će mačka donekle moći da živi udobno, ali samo uz vašu pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari