• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upozorenje vlasnicima: Ovo je detaljan spisak insekata koji mogu da naškode mački

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina buba koje opsedaju naše domove nisu otrovne za mačku, ali u pojedinim zemljama žive vrste koje mogu ozbiljno da naškode vašoj mački

  • 0
Mačka i insekti Foto: Pixabay

Mačke su lovci i uživaju da jure plen, iako kao kućni ljubimci nemaju potrebe za tim.

Posebno vole da hvataju bube, jer tada maksimalno aktiviraju čula sluha i vida.

Mačke ponekad progutaju insekte koje ulove.

Mnogi su potpuno bezopasni, ali ima i otrovnih. Čak i netoksični insekti mogu da izazovu povraćanje i druge gastrointestinalne probleme.

Tegobe se najčešće pojavljuju zbog prisustva insekticida u bubama koje mačka pojede.

O tome koji insekti mogu da naprave mački ozbiljne probleme, piše Thesprucepets.

Mačka i insekti Foto: Pixabay

Otrovni pauci

Mali kućni pauci uglavnom su bezopasni za mačke, ali ima vrsta čiji ujed može napraviti probleme.Crna udovica je ozbiljna pretnja za mačku, a ništa manje opasni su i smeđi pustinjak i pauk skitnica. Otrov pauka stvara reakciju na mestu ujeda koje može da se pretvori u ranu. Posledice ujeda su povraćanje i dijareja, paraliza, teturav hod i drhtanje mišića, a ponekad i uginuće.

Ako posumnjate da je vašu mačku ujeo otrovni pauk, odmah se obratite veterinaru. Ako mačka proguta pauka, neće imati probleme, jer će to rešiti želudačna kiselina.

Mačka i insekti Foto: Pixabay

Bumbar, osa, pčela, stršljen…

Leteći insekti su veoma privlačni mačkama, pogotovo ako glasno zuje, ali njihovi ubodi mogu biti veoma bolni. Osim toga, mačka može imati alergijsku reakciju na ubod i doživeti anafilaktički šok, mada se to retko dešava.

Mačka koju ubode leteći insekt poput ose i pčele će lizati mesto uboda i dodatno ga iritirati. Ako posle uboda mesto otekne, a mačka povraća, teže diše i ima jaku reakciju, odmah je vodite kod veterinara. 

Mačka i insekti Foto: Pixabay

Gusenice, leptiri, moljci

Vežina moljaca i leptira nije opasna za mačku, ali se neke velike egzotične gusenice brane brane ubodima od dosadnih mačaka.

Ako imate moljce u domu, nemojte upotrebljavati naftalin za njihovo suzbijanje. Naftalin je veoma otrovan za mačke: samo jedna kuglica može da izazove teško trovanje. Znaci trovanja naftalinom su: povraćanje, letargija, slabost, problemi sa disanjem, drhtanje i konvulzije.

Stonoge, škorpije, mravi

Male stonoge ne mogu da naude mački, što nije slučaj sa većim vrstama koje imaju otrov i ujedaju. Ujed stonoge izaziva lokalizovanu reakciju, ali i groznicu i slabost. Ako posumnjate da je mačku ujela stonoga, propratite reakciju. U slučaju da se pojave simptomi trovanja, odnesite mačku kod veterinara. Najotrovnije stonoge su džinovska crvenodlaka i teksaška crvenodlaka, ali njih srećom nema na našim prostorima.

Ako u vaš dom ušeta škorpija i naiđe na mačku, ovaj susret može se završiti bolno po macu. Ubod škorpije izaziva crvenilo i otok, a u ozbiljnijim slučajevima mačka povraća, teško diše i ima druge tegobe.

Većina mrava je bezopasna za mačke, osim velikih, crnih mrava koji grizu. Oni nisu otrovni, ali njihovi crveni rođaci jesu. Njihovi ugrizi izazivaju ozbiljne alergijske reakcije, pa i anafilaktički šok.

Ako u domu imate mrave, nemojte koristiti jaka hemijska sredstva za njihovo suzbijanje. Iako će hemija ubiti mrave, ona će otrovati mačku, pa se opredelite za netoksične preparate.

Mačka i insekti Foto: Pixabay

Bubašvabe, cvrčci i skakavci

Tvrdokrilci poput bubašvaba, cvrčaka i skakavaca obično nisu otrovni, ali ako završe u ustima mačke, njihove tvrde opne mogu izazvati oralnu iritaciju, a potom i gastrointestinalne smetnje.

Bubašvabe su nosioci parazita koji lako prodiru u mačiji organizam, pa mačku s vremena na vreme podvrgnite preventivnom čišćenju od parazita.

Buve, krpelji, komarci i muve

Buve izazivaju svrab, pa čak i anemiju i pojavljuju se i kod kućnih mačaka koje ih progutaju ližući krzno, a sa njima u organizam unesu i trakavice.

Krpelji se “kače” na mačke koje izlaze napolje, ali ne štede ni kućne mace. Krpelji su prenosioci opasne lajmske bolesti, pa se posavetujte sa veterinarom o najboljoj prevenciji.

Komarci uglavnom smetaju ljudima, ali su zabeleženi (retki) slučajevi da su preneli bolest srčanog crva na mačke.

Muve su najdosadniji insekti, a mačke vole da ih hvataju. Ipak, u ovoj igri ponekad mačke pretrpe ujede muva. Osim toga, muva može da položi jaja na mačijoj dlaci, odnosno koži, ispod koje se larva uvuče i sazreva, a uočava se kao kvržica sa malom, okruglom rupom. Larvu ponekad možemo uočiti u vidu većeg crva. Ne pokušavajte sami da je uklonite, već se obratite veterinaru koji će to stručno uraditi i zaštititi mačku od infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari