• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menstruacija kod mačaka: Da li ženke imaju mesečni ciklus, koliko on traje i kako se manifestuje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženke mačaka prilikom parenja prolaze kroz faze koje se odvijaju pomalo "naopako" u odnosu na ljude, a jedna od njih je "mesečnica" u vidu vrućine i ovulacija koju izaziva prisan susret sa mužjakom

  • 0
Mesečni ciklus kod mačke Foto: Pxhere

Opšte je poznato da sve žene na svetu imaju mesečni ciklus.

On se manifestuje na otprilike svakih 28 dana i nastaje zbog odlubljivanja sluzokože materice.

Šta je sa ženkama drugih vrsta?

Konkretno, dešava li se isto i mačkama?

Da li mačke imaju menstruaciju? Postoji li kod mačaka neki proces sličan mesečnom ciklusu?

Mačke spadaju u grupu sisara koji prolaze kroz estrus, proces poznat i kao "vrućina". To je ciklično stanje, poput menstruacije, ali ne dolazi do odbacivanja sluznice materice.

Ovulacija kod mačaka je indukovana, odnosno izazvana. Ovulacijom se jajne ćelije stimulišu i oslobađaju iz jajnika, i dešava se kod ženki samo kad se pare sa mužjakom.

Mesečni ciklus kod mačke Foto: Pxhere

Većina ženki mačaka postaje reproduktivno zrela kada napune četiri do šest meseci, što je u tom uzrastu slično pubertetu kod ljudi. Ciklus mačijeg estrusa obično traje od sedam do deset dana. Žene su plodne tokom cele godine, za razliku od mačaka koje ulaze u ciklus estrusa sezonski, u rano proleće ili kasnu zimu.

Kada se mačka “zagreje”, njeno ponašanje se menja, kako bi privukla partnera. Pošto mužjak oplodi ženku, ona ovulira, završava se ciklus estrusa i počinje trudnoća, koja obično traje oko devet nedelja.

Reproduktivni ciklus mačke odvija se u četiri faze:

Mesečni ciklus kod mačke Foto: Pxhere

Proestrus traje između jednog i tri dana, i u tom periodu mačka je nežnija nego inače, manje jede i mjauče kraće i oštrije.

Estrus je sama "vrućina" i odvija se između četiri i 6 dana. Ako mačka ne doživi intimni susret sa mužjakom, estrus će trajati deset do četrnaest dana. Mačka će očajnički mjaukati da bi izašla iz kuće u potrazi za mužjakom.

Metaestrus traje oko 24 sata i u ovoj fazi ženka agresivno odbija mužjake koji žele da joj priđu.

Anestrus je faza seksualne nezainteresovanosti mačke i traje do sledećeg reproduktivnog ciklusa. On se može ponoviti za dve nedelje ili posle dva, tri meseca, ako je trudnoća nastupila i ukoliko su svi uslovi povoljni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari