• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubod pčele ili ose: Šta da uradite ako mačka pretrpi napad ovih insekata?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaša radoznala maca poželela je da se poigra sa bubama koje su je kaznile zarivanjem žaoke u njušku ili šapu. Ovakve situacije uglavnom se završe bez posledica, ali ima mačaka koje će doživeti tešku alergijsku reakciju

  • 0
Mačka i ubodi pčele i ose

Foto: Shutterstock

Ubodi insekata su relativno česti kod mačaka, pogotovo u proleće.

Mačke vole da se igraju, a bube su primamljiv plen.

Ako je mačka razigrana i radoznala, može staviti šapu ili lice preblizu pčeli ili osi i gotovo je sigurno da će pretpeti ubod, piše Petkeen.

U većini slučajeva, ubod pčele prođe gotovo neprimetno ili maci zatreba manja prva pomoć. Međutim, pojedine mačke pokažu alergijske reakcije na ubod koje su opasne po život.

Budno propratite alergijsku reakciju mačke kako biste na vreme kontaktirali veterinara.

Razlike između uboda pčele i ose

Pčele i ose često ubadaju mačke, ali su ubodi ova dva insekta različiti.

Ose imaju ravne ubode i njihova žaoka ne ostaje u koži. To znači da jedna osa može ubadati više puta.

Pčelinja žaoka ostaje na mestu uboda, jer se odvaja od tela ovog insekta. Svaka pčela može ubosti samo jednom, žaoka ostaje u koži i može ubrizgavati otrov nekoliko minuta. Stoga je bitno da žaoku odmah uklonite sa mesta uboda kako biste smanjili bol i otok.

Blaži simptomi uboda insekta

Mačka i ubodi pčele i ose

Foto: Shutterstock

Mačke često pokušavaju da sakriju bol i verovatno nećete odmah primetiti da je pretrpela ubod. Mesta koja su obično na udaru su lice i šape, pa se mačka češe ili hramlje. Ukoliko na mestu uboda postoji i mali otok, potražite žaoku.

Iako je malo verovatno da će jedan ubod izazvati ozbiljnu reakciju, postoji mogućnost da se na mačku ustremi više ovih insekata. Većina ozbiljnih reakcija na ujed i dolazi od višestrukih uboda.

Uklonite žaoku i detaljno pregledajte mačku kako biste otklonili sumnju u višestruke ubode. Zatim pratite reakcije mačke da biste na vreme uočili ozbiljniju alergijsku reakciju. Većina uboda insekata ne zahteva veterinarsku negu. Odmah odvedite mačku kod veterinara ako je pretrpela višestruke ubode ili je pčela završila u njenim ustima.

Ako mačka ima mali otok, hladni oblog će ublažiti simptome. Paketić smrznutog povrća, kesa sa ledom ili hladan peškir će smanjiti otok i umiriti bol.

Čak i ako ubod isprva deluje bezazleno, pratite mačku da biste videli znake ozbiljnijih promena.

Teške reakcije na ubod

U većini slučajeva, ubod pčele kod mačke izaziva manji otok i nelagodnost. Samo ponekad će otrov iz žaoke proizvesti ekstremnu reakciju koja se naziva anafilaktički šok.

Mačka i ubodi pčele i ose

Foto: Shutterstock

Rani znaci ovakvog stanja su: dijareja ili abnormalna defekacija ili uriniranje, otok njuške ili jezika, povraćanje, svrab i koprivnjača. Kasniji simptomi teške alergijske reakcije su: promene u ponašanju, letargija, slab puls ili povećan broj otkucaja srca, hladni udovi, prejaka salivacija, otežano disanje, blede desni i kolaps.

Anafilaktički šok je fatalan ako se ne leči na vreme.

Sprečavanje budućih uboda insekata

Malo je verovatno da će ubodi pčela biti ozbiljni za mačke, ali postoje i mere koje možete preduzeti da biste ih u budućnosti sprečili i smanjili. Ukoliko mačka često izlazi napolje, pregledajte okolinu kako biste uočili košnicu ili osinje gnezdo. U slučaju da ih pronađete, pozovite profesionalce da ih uklone i premeste.

Ako vidite da se mačka igra sa nekim insektom, proverite da nije u pitanju pčela ili osa.

Hemijska sredstva za uništavanje insekata koristite krajnje oprezno ili ih ne primenjujte uopšte. Ona su često veoma toksična za mačke i mogu izazvati ozbiljne posledice.

Razmislite o korišćenju drugih metoda kontrole insekata, naročito u oblastima kojima vaša mačka može da priđe u svakom trenutku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari