• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se mačke znoje? Iako se ne rashlađuju kao ljudi, mace imaju svoj "sistem"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako maca tehnički ima znojne žlezde, one ne izbacuju znoj, već masnu supstancu sa ulogom feromona. Šta onda radi maca kojoj je vrućina?

  • 0
Mačka i prirodno znojenje Foto: Pixabay

Opšte je poznato da mačka nema znojne žlezde na telu.

Ljudi imaju milione znojnih žlezda u koži koje su koncentrisane u određenim oblastima, najviše na tabanima i pazusima.

Pošto mačke nemaju znojne žlezde kao ljudi, kako se one znoje? Ova telesna funkcija kod njih je malo drugačija, ali se mačke definitivno znoje.

Kako se mačke znoje?

Mačke se prvenstveno znoje iz jastučića na šapama i iz njuške.

Iako u njihovoj koži tehnički postoje znojne žlezde, one su različite od onih koje izbacuju znoj. Reč je o znojnim žlezdama koje nasumično luče masnu supstancu koja na mačku deluje kao feromon.

Znoj mačka luči iz jastučića na šapama, što se vidi dok hoda po tvrdom podu ili stolu.

Vlažne otiske šapa ona ostavlja naročito u toplijim mesecima ili ako je pod stresom.

Zašto se mačke znoje?

Mačka i prirodno znojenje Foto: Pixabay

Znojenje se javlja zbog težnje da se telesna temperatura mačke održi normalnom ili je pod stresom

Znoj koji isparava pruža osećaj hlađenja jastučićima šapa i snižava telesnu temperaturu mačke. Pošto jastučići šapa imaju malu površinu, oni će obezbediti nedovoljno hlađenja. Zato mace koriste i druge načine da se rashlade.

Mačke se znoje i kad su pod stresom. Ovo se često dešava kad je mačka kod veterinara, na putu ili kod kuće u stresnoj situaciji. Ukoliko skoči na pult ili sto i ostavi vlažne otiske šapa za sobom, znajte da se znoji.

Zbog čega mačke dahću?

Za razliku od pasa, mačke ne dahću osim ako nisu pod velikim stresom, ne mogu da dišu ili su pregrejane.

Međutim, dahtanje nije efikasan način da mačka ohladi telo, pa ako se napreže, možda joj je potrebna hitna pomoć u regulisanju temperature, smirivanju ili disanju. Dahtanjem mačka izbacuje vreo vazduh iz grudi, ali to je ipak nedovoljno efikasno za hlađenje.

Koja je normalna temperatura mačke?

Mačke imaju normalnu telesnu temperaturu između 37, 7 i 39, 1 stepeni Celzijusovih. Znojenje jastučića šapa i potencijalno dahtanje može da se javi ako telesna temperatura pređe 39 stepeni. Obratite pažnju na rane znake groznice, jer mački nije lako izmeriti telesnu temperaturu.

Kako mački spustiti povišenu temperaturu?

Pošto dahtanje i znojenje kroz jastučiće šapa nisu dovoljno efikasne metode za hlađenje, mačke će se često lizati kako bi potpomogle isparavanje vlage sa tela. Ovo češće rade u toplijim mesecima kada se prirodno bore sa letnjom vrućinom.

Pomozite mački da se rashladi: usmerite ventilator prema njoj ili uključite klima uređaj, sipajte joj hladnu vodu u posudu, stavite mačku u hlad ili na hladnu površinu kao što je pod od pločica.

Mački koja ne zazire od vode postavite lavor sa vodom gde se može osvežavati. Sa mačkom se igrajte u kasnim večernjim satima, a ne na vrelini dana.

Ako maca ima dugu dlaku, razmislite o šišanju,

Ukoliko vam se učini da mačka ne može da podnese vrućinu, ne gubite vreme pokušavajući da je rashladite. Bolje je odnesite veterinaru kako biste sprečili posledice pregrevanja, kao što su konvulzije, trajno oštećenje mozga i organa, pa čak i uginuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari