• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz očiju vaše mačke se slivaju suze: Da li ona plače ili je u pitanju nešto drugo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako uočite da iz mačijeg oka teče fluid nalik suzama, znajte da maca ne tuguje, niti je depresivna: očna “vodica” uglavnom je reakcija na oboljenja organa čula vida, povredu ili nadražaj

  • 1
Suze kod mačaka Foto: Pixabay

Verovatno ste nekada u očima vaše mačke videli tečnost ili fluid nalik suzama.

Pretpostavljamo da ste se zapitali da li je moguće da ona – plače!

Da li je reč o depresiji, tuzi ili nekom bolu?

Međutim, suzne oči kod mačaka ne znače tugu niti depresiju.

Suze nisu reakcija na emocije, jer mačka pokazuje osećanja predenjem, brbljanjem, siktanjem, šištanjem ili mjaukanjem.

Zašto onda u očima mačke ponekad blistaju suze?

Tečnost koja curi iz mačijeg oka predstavlja odgovor na bolest ili povredu.

Suze kao alergijska reakcija

Mačke mogu da budu alergične na buđ, prašinu, polen, pa čak i na pojedine vrste hrane. Osim toga, mački može da smeta i dim cigarete, miris hemikalija u domaćinstvu, parfemi…

Simptomi alergije najčešće su: kijanje, suzenje i svrab očiju.

Suze kod mačaka Foto: Pixabay

Alergija se može ublažiti određenim preparatima koje će prepisati veterinar, redovnom higijenom mačijeg okruženja, dodatnom negom mačke, uklanjanjem izvora alergije i zdravom ishranom.

Oboljenja i infekcije oka

Bakterijske i virusne infekcije očiju pojavljuju se u slučaju kontakta sa zaraženim mačkama. Mačići su skloniji infekcijama očiju, jer nemaju dovoljno razvijen imunološki sistem. Infekciju oka može izazvati i trauma usled povrede nekim predmetom, ili zadobijena u borbi sa drugim mačkama.

Ukoliko iz oka ili očiju mačke curi bistar, žućkast ili zeleni iscedak, udružen sa crvenilom, upalom kapaka i žmirkanjem, to su znaci infekcije očiju pa mačku odvedite veterinaru.

Respiratorne infekcije i mačiji grip

U slučaju infekcije gornjih disajnih puteva ili mačijeg gripa, vaša kućna ljubimica će imati suzne oči. Osim suza, mačka će biti letargična, počeće da kija, imaće groznicu i oslabiće joj apetit.

Suze kod mačaka Foto: Pixabay

Glaukom i čir rožnjače

Primarni glaukom je genetsko oboljenje oka koje onemogućava oticanje očne vodice i njeno dreniranje, a sekundarni glaukom nastaje kao posledica određenih bolesti. Kad je reč o čiru rožnjače, on se pojavljuje posle nekih virusnih infekcija oka, u vidu “rana” koje izazivaju prekomerno lučenje suza.

Ako su mački poluzatvorene oči, trlja ih šapicama ili žmirka, ima otok ili izbočenu očnu jabučicu, oči su joj zamućene i iz njih curi iscedak, odvedite je na pregled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana Skokić

    15. mart 2023. | 15:49

    Eto i ja plačem kad mi vjetar i hladnoća briju po licu.moš mislit što plače njima je lakše u životu nego nama životinje nemaju osjećaj već instinkt