• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta da radite ako vaša mačka diše kao pas, sa otvorenim ustima i isplaženim jezikom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se dešava da kućna maca dahće posle iscrpljujuće igre, uzbuđenja ili stresa, smatra se da to nije uobičajeno za ovu životinju i da se treba posavetovati sa veterinarom

  • 0
Mačka i dahtanje

Foto: Pexels/Akbar Nemati

Treba li da se zabrinete ako vaša kućna mačka počne da dahće kao pas?

Sigurno ste u nekim prilikama viđali da maca diše ubrzano i plitko, sa otvorenim ustima i isplaženim jezikom.

Dahtanje kod mačaka navodno nije normalno, iako se događa da one tako dišu posle trčanja ili energičnog igranja. Osim toga, primećeno je da neke mačke dahću kad dožive stres.

Mačije dahtanje najčešće nije razlog za brigu. Ipak, veterinarska praksa zabeležila je da se ovakvo disanje ispoljava kod određenih bolesti.

Ono je najčešće odgovor na promene u njenom neposrednom okruženju.

Dahtanje može da bude posledica uznemirenosti, straha, stresa i uzbuđenja. Sem toga, dahtanje može prouzrokovatii i visoka temperatura vazduha kome je mačka izložena. Ako mačka mnogo i često dahće ili je ono izazvano nekim oboljenjima, utvrdite o čemu je reč.

Najčešći uzroci dahtanja mačke

Problem sa gornjim disajnim putevima, u vidu zapušenog nosa i priraslicama u nosu i ždrelu, mogu da izazovu dahtanje.

I donji disajni putevi mogu da pretrpe izvesne poremećaje koji iziskuju disanje otvorenih usta: astma, edem pluća… Mačka će disati kao pas ako su joj pluća puna vazduha, tečnosti ili naslaga.

Paraziti u srcu ili zastoj u njegovom radu, kao i embolična pluća vrlo verovatno će naterati mačku da diše otvorenih usta.

Dahtanje kod mačke ponekad izazivaju poremećaji u krvi, poput anemije ili trovanje ugljen monoksidom.

Bolesti koje napadaju nervni sistem mogu se odraziti i na centar za disanje. Obično je reč o povredama glave, tumorima mozga ili poremećaju rada mišića koji regulišu disanje.

Ima i drugih okolnosti koje utiču na stvaranje disajnih problema. Tu spadaju trovanje lekovima, boravak na velikoj nadmorskoj visini, pritisak u stomaku izazvan tumorom ili nakupljenom tečnosti, skotnost

Kako da pomognete mački?

Ako mačka često i mnogo dahće, proverite ima li još nekih otežavajućih pojava, u vidu kašlja ili modro prebojenih sluzokoža. Stanje bi moglo da postane još ozbiljnije ako je mačka stalno umorna, gubi na težini, nema apetit, pije previše vode, povraća ili ima dijareju.

Ako mačkino dahtanje povezujete sa reakcijom na uobičajene okolnosti, poput preterane igre, uzbuđenja, vrućine ili stresa, lako ćete eliminisati razloge promene načina disanja. Ako i tada ne prestane da dahće, obratite se veterinaru.

Veterinarski pregledi

Analiza krvi i urina će pokazati boluje li mačka od anemije, neke infekcije ili čak možda od šećerne bolesti. Rendgenski snimci pluća, stomaka i drugih organa, kao i ultrazvučni snimci će utvrditi postojanje eventualnih tumora ili prisustvo stranih tela. Veterinar će proveriti i veličinu organa i utvrditi prisustvo nakupljene tečnosti ili drugih materija.

Terapiju mački treba davati redovno i obezbediti joj boravak u prijatnom i mirnom okruženju, bez stresa. Obavezna je i kontrola kod veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari