• 0

Da li mačke vole sneg?

Uživa li zimogrožljiva ljubimica u hladnoći i snežnim padavinama? Naravno da ne: ona prezire “zimske radosti” koje remete njenu bezbrižnu svakodnevicu i stvaraju probleme u vidu mokrog krzna, sleđenih šapa i promrzlina na ušima

  • 0
Mačka i sneg Foto: Pixabay

Da li kućne mačke vole da izađu na sneg?

Pokazuju li interesovanje da ga istraže i uživaju u njemu, ili se zimogrožljivo sklanjaju?

Naše mačke se obično ne snalaze dobro kad im se uvedu promene u svakodnevicu, ali su ipak radoznale.

Da li sve mace dele radoznalost prema snegu ili preziru hladnoću, vlagu i zimu koja im menja udobnost na koju su navikle i nameće nove uslove života?

Evo šta o tome kažu stručnjaci, a piše Dailypaws.

Mačiji geni ne vole sneg

Mačka i sneg Foto: Pixabay

Da joj se ​​pruži prilika, da li bi vaša kućna maca sa uživanjem uronila u gomilu snega? Verovatno ne, kaže dr Stefan Zavistovski, vanredni profesor sa njujorškog Hanter koledža.

„Ne bih predložio da svoju srećnu kućnu mačku bacite u sneg da bi joj život bio uzbudljiviji. Većina mačaka ne voli da se kvasi, te sneg nije pozitivno iskustvo za njih“, objašnjava Zavistovski.

"Mačke potiču od predaka koji su živeli u vrelim, suvim predelima. Zato u mačijim genima ne postoji ni mrva želje da uživaju u hladnoći, snegu i ledu".

Dr vet. med Erin Ketrib, direktor Društva najboljih prijatelja životinja, kaže da je svaka mačka ličnost za sebe, te verovatno postoje i one koje vole sneg, ali su u manjini.

Može li mačka da zavoli sneg

Mačka i sneg Foto: Pixabay

Ako mačka dozvoljava da joj stavite am i šetate je na povocu, možda će biti raspoložena i za gacanje po snegu! Pripremite poslastice koje voli i pokušajte da je upoznate sa snežnim pokrivačem. Praktikujte kratke šetnje. Ako pruža otpor, napunite snegom kadicu ili lavor i pustite je da se upozna sa snegom. Ukoliko se i dalje opire, odvedite je u kuću: može sasvim bezbedno da uživa u pogledu na sneg iz toplog doma.

Puštate li mačku napolje kada je hladno

Mačka i sneg Foto: Pixabay

Pre nego što pustite mačku na sneg, razmislite o prednostima i manama svoje odluke.

„Iako su mačke donekle prilagođene nižim temperaturama i snegu, postoje rizici od hladnoće. Na niskim temperaturama, mačke su izložene opasnosti od hipotermije, a najpodložnije smrzavanju su njihove uši i šape”, objašnjava Ketrib.

Zaštita mačijih šapa na snegu

Mačka i sneg Foto: Pixabay

Da biste shvatili kako je mački kad je izvedete na sneg, razmislite o tome kako se i sami osećate kad izađete napolje. Uronite gole ruke u sneg: ako vam postane neprijatno, a hladnoća vam štipa i druge delove tela, zaključićete da i mačka ne bi trebalo da bude na zimi.

Ako ste u nedoumici što se tiče utopljavanja mačke na snegu, nabavite nešto od zimske opreme za nju. Nepromočivi delovi garderobe, džemperi i topla jakna su odlične opcije.

Kad je reč o šapama, važi pravilo da posle šetnje mački obrišete i osušite svaki prst. Sneg, pogotovo u urbanoj sredini, pun je štetnih hemikalija, pa je veoma važno da obrišete šape i krzno kada se mačka vrati u kuću.

Gde mačke lutalice provode zimu

Mačka i sneg Foto: Pixabay

“Ako nisu u potrazi za hranom, mačke koje žive na otvorenom se sakriju na najtoplija mesta koja mogu da pronađu”, kaže Zavistovski. Nažalost, često se ušuškaju ispod haube automobila, pa mnoge mace stradaju prilikom pokretanja motora. "Najjednostavniji način da izbegnete njihovo povređivanje je da udarite u haubu automobila pre nego što pokrenete motor", dodaje Ketrib.

Ukoliko živite u kući sa dvorištem koje zimi posećuju ulične mačke, uradite nešto plemenito za njih: pomozite im da se ne smrzavaju tako što ćete postaviti kutije i iznutra ih obložiti starim ćebetom ili slamom. Uz malo hrane i zaklona, ulične mačke će preživeti hladnu zimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari