• 0
 ≫ 

Da li su opasne smeđe i crne tačke na ustima i nosu narandžaste mačke?

 ≫ 

Male tamne fleke na njuškici, ustima i kapcima mačke koje imaju dlaku svetlooranž boje nisu znaci zloćudnih promena, a pojavljuju se i kod maca sa kaliko i kornjačevina šarama

  • 0
Lentigo kod mačke

Foto: Pixabay

Na nosu vaše mačke pojavile su se crne pege.

Zabrinuti ste i odmah zakazujete pregled kod veterinara koji donosi dijagnozu “lentigo”. Zvuči zastrašujuće, ali srećom, nije tako.

Šta je lentigo

Kad ugledamo pege na mačijem nosu, prvo pomislimo da se maca nije dobro “umila”. S druge strane, ova pojava nekim vlasnicima bukvalno saseče noge u kolenima, jer liči na bolest koje se najviše bojimo.

Srećom, reč je o bezazlenim promenama na koži koje se zovu lentigo. To je genetska promena koja se manifestuje pojavom tamnih mrlja na nosu, usnama i ivici očnih kapaka mačke. Ravne ili blago izdignute crne ili smeđe fleke prečnika oko milimetar su jasno oivičene, a koža oko njih je normalo prebojena.

Tamne pege se pojavljuju usled viška melanina u melanocitima. To su ćelije koje stvaraju pigment. Lentigom su obično pogođene mačke srednjih i starijih godina. Ova estetska promena na koži ne svrbi, niti izaziva bol i ne traži veterinarski tretman.

Mačke krem i srebrne boje dlake retko imaju lentigo.

Koji su znaci lentiga

Lentigo kod mačke

Foto: Pixabay

Lentigo se pojavljuje na usnama mačke, u vidu tačkica, pre nego što se proširi na kapke, desni i nos. Kako mačka stari, pege se šire i postaju veće. Često, mali skup mrlja raste zajedno i formira veliku pigmentnu fleku koja može da menja boju. Lezije su ili smeđe ili crne, male veličine i obično su ravne. Sa jasno definisanom granicom, nema crvenila ili drugih promena na koži oko lezija.

Uzroci pojave lentiga

Kod ljudi, pege su povezane sa izlaganjem suncu. Tačan uzrok pojave lentiga kod mačaka nije poznat, ali se čini da se pojava ne poklapa sa povećanim izlaganjem suncu. Nije poznato zašto su neke mačke genetski predisponirane za lentigo. Pretpostavlja se da je to povezano sa genima mačaka koje imaju narandžastu ili crvenu dlaku, ali i kaliko i kornjačevina šaru. Bez obzira na osnovni okidač, lentigo mrlje su rezultat promene u ćelijama koje proizvode pigment, zvanih melanociti, koji proizvode više melanina od okolne kože.

Dijagnostikovanje i lečenje lentiga

Veterinari postavljaju dijagnozu lentiga na osnovu detaljnog fizičkog pregleda, kliničkih znakova i provere zdravstvenog stanja. Lentigo mrlje ponekad mogu nalikovati melanomu, što će veterinar verovatno obraditi putem biopsije.

Lentigo nije oblik kancera, niti preraste u ovaj zloćudni tumor. Jedina briga je da ne maskira melanomske tačke, jer bi na taj način predstavljao prepreku prilikom rutinskih veterinarskih pregleda.

Ako maca ima samo nekoliko pega, to se zove lentigo simplex. Mnoštvo gusto zbijenih pegica je sindrom višestrukih lelntigina ili hiperpigmentacije. Višestruke lentigo pege se pojavljuju na nosu, nakon što prvo izbiju u ustima i na desnima.

Maca sa lentigom će živeti bez problema. U slučaju da se pojave promene na mrljama, u vidu povećanja, izdignuća, svraba i slično, obratite se veterinaru. Postoji velika šansa da je crna tačka na mačkinom nosu ili drugde samo pigmentna mrlja, ali je bolje biti sasvim siguran u dijagnozu koju će postaviti isključivo veterinar!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari