• 0
 ≫ 

Prinove u domu: Briga o mačićima u prvoj nedelji života

 ≫ 

Iako je priroda najbolji saveznik vaše kućne mezimice koja se omacila, pripremite se da “uskočite” kao pomoć, podrška i kontrolor

  • 0
Mačije prinove u domu Foto: Shutterstock

Dolazak mačića na svet jedan je od najlepših trenutaka u životu mačke kućnog ljubimca.

Ova nežna bića rađaju se bespomoćna i u prvih nekoliko nedelja života u potpunosti zavise od majke. Novorođeni mačići su sasvim slepi i gluvi, ali potpuno odlakani. Prva nedelja njihovog života puna je velikih promena u svakom pogledu, pa i kad je reč o rastu.

Ako u domu imate leglo, mnogo toga treba da znate kako biste pomogli majci i pružili njoj i njenoj deci svaku vrstu pomoći.

Fizički razvoj

Mačije prinove u domu Foto: Shutterstock

Mače koje se tek omacilo “zauzima” ceo naš dlan. Ono izgleda kao minijaturna verzija mačke: ima krzno, četiri noge, dva uha i sve ostale delove tela, ali ne može samo da funkcioniše. Njegova težina na rođenju je oko 100 grama, što je samo malo više od težine špila karata! Do kraja prve nedelje života, mače obično udvostruči telesnu težinu. Ako se ne ugoji dovoljno, znajte da nešto nije u redu.

Dva do tri dana posle dolaska na svet pupčana vrpca mačeta se osuši i otpada. Oči i uši ostaju zatvorene još neko vreme. Mače sasvim zavisi od majke (ili hranitelja) u pogledu topline, hrane i higijene. Ono puzi unaokolo na stomaku, mjauče ako je gladno, spava, mokri i vrši nuždu kad ga majka stimuliše lizanjem.

Promene u ponašanju

Verovatno nećete primetiti veliku razliku između novorođenog mačeta i onog koje je staro jednu nedelju, ali ono će biti aktivnije kako sedmica bude odmicala. Mačići se neće igrati sa vršnjacima u leglu i jedina društvena interakcija među njima će biti borba za bradavicu.

Zdravlje i nega

Pošto novorođeno mače u potpunosti zavisi od majke prvih nekoliko nedelja, moraćete da igrate ulogu mame ako je ono siroče ili ga je majka zanemarila. Ako majka brine o mačićima, malo toga treba da uradite, ali ponešto ipak treba da obavite.

Tek rođeni mačići nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu. Prekrivači, toplotna lampa, jastuče za grejanje i drugi elementi mogu biti neophodni da bi im bilo toplo. Ako se mače prehladi, to može biti štetno po njegovo zdravlje.

Vodite računa o težini mačića: ako ne sisaju dovoljno, oni će slabiti, što nije dobro. Potražite mehuriće ili tečnost koja im izlazi iz nosa: ovo ukazuje na aspiraciju ili otvor na gornjem delu usta.

Pazite da im stomačići ne budu naduveni: to znači da ne uriniraju i ne vrše nuždu i da im je potrebna pomoć. Posmatrajte majku: ako ne liže mačiće kako bi ih stimulisala da redovno mokre i vrše nuždu, preuzmite ulogu i prstima ih masirajte.

Povremeno proverite boju jezika i desni mačića da biste bili sigurni da su svetloroze. Uverite se da se svako mače samo kreće i dolazi na podoj, kao i da dobro spava.

Normalno mače puzi na stomaku da bi pronašlo majčinu dojku. Proverite mačkine bradavice kako biste bili sigurni da se proizvodi mleko. Lagano stiskanje bradavice trebalo bi da izazove curenje mleka. Proverite i da li majka mačićima daje dovoljno vremena za podoj: u suprotnom ćete morati da ih hranite na flašicu.

Mačije prinove u domu Foto: Shutterstock

Hranjenje mačića

Novorođeni mačići svu hranu dobijaju iz majčinog mleka. Prvih nekoliko dana nakon porođaja, majka proizvodi kolostrum, posebnu vrstu mleka za mačiće. Ono sadrži majčina antitela koja štite mačiće od bolesti dok njihov imuni sistem ne proradi. Veoma je važno da mačići počnu da sisaju odmah nakon rođenja kako bi dobili antitela iz kolostruma.

Ako je mače siroče i treba ga hraniti na flašicu, dajte mu posebnu formulu koja predstavlja zamenu majčinog mleka. Mače treba da jede oko sedam kašičica dnevno, pomalo mleka na svaka dva sata.

Mačije prinove u domu Foto: Shutterstock

Briga o majci

Ako je majka uz mačiće, važno je održati je zdravom i nadgledati podmladak. Mačićima je potrebna majka da ih hrani, čisti, stimuliše i greje.

Pre nego što donese mačiće na svet, majku mačku treba dobro hraniti, a potom davati pojačane obroke dok doji. Osim hranjenja, majka maca mora biti redovno vakcinisana pre nego što ostane gravidna.

Majka mora da se odmara i doji u tihoj sobi, bez stresa. Dojenje i briga o mačićima je veoma opterećujuće za telo, pa je valja poštedeti dodatnog stresa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari