• 0
 ≫ 

Treći kapak: Nevidljivi čuvar mačijeg oka

 ≫ 

Znate li da mačke imaju više od dva očna kapka? U nekim slučajevima, ove membrane u uglovima očiju postaju vidljive, što znači da nastaju problemi

  • 0
Mačka i treći kapak Foto: Shutterstock

Znate li da mačke imaju više od dva očna kapka?

Osim gornjeg i donjeg kapka, kod ovih kućnih ljubimaca postoji i treći, koji se ne vidi. Uz gornji i donji kapak, on štiti oči od mnogih opasnosti, najčešće stranih tela. Oim toga, treći kapak čisti oko od debrisa (mrtvih ćelija): kod nekih mačaka njegov deo konstantno je vidljiv, dok kod ostalih postaje uočljiv tek kad se pojave znaci bolesti ili povreda.

Šta je treći kapak?

Mačke i neki sisari imaju treći očni kapak (Membrana nictitans) i on se nalazi u uglu svakog oka, prema centru lica. Treći kapak je obično uvučen i nije vidljiv. Određene situacije mogu uzrokovati njegovo izbočenje i delimično pokrivanje očne jabučice. Pojedini razlozi koji izazivaju vidljivost trećeg kapka se smatraju normalnim, dok su drugi problematični. Ako primetite da je treći očni kapak mačke nabubreo i štrči duže od nekoliko sati, obratite se veterinaru.

Opuštenost i anestezija

Normalno je da se deo trećeg kapka vidi kad je mačka opuštena ili umorna, a možda ćete primetiti da je podignut dok mačka spava.

Ako mačka dobije anesteziju zbog neke medicinske procedure, treći kapak će se pojaviti i delimično prekriti oko usled ekstremnog fizičkog opuštanja. To traje čak nekoliko sati nakon buđenja, ali bi postepeno trebalo da nestane. Ovo se smatra normalnim i ne predstavlja problem osim ako treći kapak ne ostane podignut nakon dana zahvata.

Konjunktivitis

Konjunktiva je tanka, providna sluzokoža koja oblaže unutrašnjost očnih kapaka i pokriva prednji deo oka. Kad je reč o "ružičastom oku", misli se na konjunktivitis ili upalu konjuktive. Ona može biti uzrokovana infekcijom, alergijom, povredom ili iritacijom oka. Nije neuobičajeno da konjunktivitis izazove zapaljenje i izbočenje trećeg kapka. Mačke sa konjuktivitisom obično se leče kapima za oči ili antibiotskim mastima.

Ulcer i uveitis

Rožnjača pokriva prednji deo oka, uključujući iris i zenicu. Čir rožnjače je rana koja izaziva bol i upalu u oku i iritaciju trećeg kapka. Čirevi (ulceri) rožnjače obično su uzrokovani povredom oka, poput ogrebotine ili ubodne rane. Nadražujuće ili abrazivne supstance takođe mogu izazvati čir na rožnjači. Ovo može brzo postati veoma ozbiljan problem koji zahteva lečenje.

Uvea je srednji deo očne jabučice gde se nalazi mnogo krvnih sudova. Zapaljenje uvee naziva se uveitis i manifestuje se crvenilom i bolom. Treći kapak može biti obuhvaćen uveitisom, ali to nije pravilo.

Glaukom

Glaukom je bolno stanje oka koje uzrokuje povećanje pritiska u njemu. Ovo se dešava zato što očna vodica (tečnost u prednjem delu oka) nije u stanju da se pravilno odvodi. Prekomerni pritisak izaziva oštećenje optičkog nerva i može dovesti do slepila. Upala trećeg očnog kapka ponekad može da prati glaukom kod mačke.

“Trešnja" u oku

Treći kapak sadrži žlezdu koja može da natekne i izgleda kao okrugla izbočina u unutrašnjem uglu oka. Ovo se zove i prolaps trećeg kapka i češći je kod pasa određenih rasa, poput buldoga, stafordskog terijera, doge, rotvajlera. Retko se pojavljuje kod mačaka, a najčešći je kod birmanske mačke. Odstranjuje se hirurški.

Izraštaji

Izrasline, tumori, mase i ciste u oku i oko njega dovode do upale i izbočenja trećeg kapka. Obratite se veterinaru ako primetite abnormalni rast ili otok u oku ili u njegovoj okolini.

Hornerov sindrom

Ovo je neurološki poremećaj uzrokovan disfunkcionalnim nervom i utiče na oči i mišiće lica, čineći oči asimetričnim. Treći kapak je često veoma istaknut na jednom oku. Kapci se spuštaju, a oko deluje „utonulo“. Hornerov sindrom može biti uzrokovan traumom ili tumorom, ali ponekad se uzrok ne može utvrditi.

Treći kapak viri

Ako primetite da očni kapak mačke viri, a to nije uzrokovano spavanjem, opuštanjem ili anestezijom, onda postoji problem. Što pre se obratite veterinaru! Ako mačka pokazuje druge znake bolesti, odvedite je na pregled. Ne stavljajte joj ništa u oko bez preporuke veterinara, jer to može pogoršati problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari