• 0
 ≫ 

Duple zenice, dvobojne dužice i razroki pogledi: Upoznajte mace sa neobičnim očima

 ≫ 

Polikorija, heterohromija i strabizam najčešće su promene na mačijem čulu vida. Da li znate o čemu je reč?

  • 0
Mačka sa heterohromijom

Foto: Shutterstock

Ove mačke izgledaju kao da poseduju magične moći.

To je zato što su im oči neobične i upadljive, te bismo pomislli da nisu sa ove planete. Ipak, one su sasvim normalne.

Šarenodlaka mačka sa donje fotografije ima polikoriju (engl. polycoria), redak poremećaj na oku koji se manifestuje sa više otvora na dužici. Polikorija rezultira deformisanim irisom i neobično oblikovanim zenicama. Uzroci mogu biti urođeni ili rezultat bolesti ili povrede koja utiče na šarenicu. Ovo izuzetno retko stanje očiju može se javiti i kod ljudi!

Mačka sa polikorijom

Foto: Imgur//IllaenaGalefall

Mnogi spekulišu o tome kako (i šta) ove mačke mogu da vide. Veruje se da mačke sa polikorijom mogu videti više slika, a navodno se javlja i efekat „duhova“, slika koje se postavljaju jedna preko druge, slično lavirintu ogledala. Objektivne pretpostavke su ipak da mačka sa polikorijom u najboljem slučaju može videti nejasne slike.

Ova mačka ima manje problematične promene na očima: u pitanju je heterohromija, retko stanje koje uzrokuje da su šarenice različitih boja. Mačke sa heterohromijom najčešće imaju belu dlaku ili pege na svetlo obojenom krznu.

Mace sa strabizmom deluju pomalo smešno, ali su ipak ljupke. Ova pojava poprilično je česta kod maca, može biti nasledna ili se razvija usled traume ili druge bolesti, kao što je rak ili zapaljenje nerava.

Bez obzira na čudne promene na očima, sve ove mace su ipak divne!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari