• 3
 ≫ 

Mačka u bašti: Kako da vrt postane bezbedno mesto za vašu kućnu ljubimicu

 ≫ 

Mace vole da borave u dvorištu i da ga istražuju: tada često “natrče” na toksične biljke, hemikalije i druge potencijalne opasnosti

  • 3
Macka i opasnosti u basti Foto: Shutterstock

Mačke vole da borave u dvorištu i da ga istražuju: veru se po drveću, isprobavaju svoje lovačke veštine, a mi ih bez bojazni puštamo napolje, uvereni da su potpuno bezbedne.

Pritom i ne pomišljamo da vrt skriva brojne zamke i može biti podjednako opasan za mačku kao i ulica.

Mace su radoznala bića i sigurno je da će zaviriti u svaki ugao bašte. Mogu da skoče na nestabilnu podlogu i da se pri padu povrede, da lutaju po neprijateljskoj teritoriji ili grickaju otrovne biljke. Osim toga, pri susretu sa opasnostima one se obično zavuku na neko skrovito mesto gde neretko ostanu zarobljene.

Iako je već uvreženo mišljenje da mačke imaju devet života, bolje je da to ne proveravamo. Rešenje je u tome da vrt uredimo tako da bude bezbedan za mačku i prilagođen njenim potrebama. O macama vodite računa u svakom smislu kad su napolju: da ne budu predugo na suncu, da ne dođu u dodir sa toksičnim biljkama i sredstvima za njihovu negu i da je prostor u kome borave ograđen i bezbedan.  I mnoge biljke koje rado gajimo u domu veoma su otrovne za mačke.

Macka i opasnosti u basti Foto: Shutterstock

Opasne hemikalije

Sva hemijska sredstva koja koristimo za negu biljaka u vrtu treba skloniti van domašaja mačke, kao što činimo sa hemikalijama u domu. Upotreba bilo kog preparata, bez obzira na to da li je reč o herbicidu, pesticidu ili sredstvu za prehranjivanje biljaka, zahteva poseban oprez. U slučaju trovanja ili drugih nezgoda u vrtu, veoma je važno da vlasnici mačaka imaju komplet prve pomoći za kućne ljubimce pre nego što odvedu mačku veterinaru.

Ako je mačka navikla da luta po okolini, zamolite i susede da budu oprezni pri korišćenju toksičnih preparata. Naročito su rizična sredstva za istrebljivanje puževa golaća, jer sadrže štetne hemikalije, kao što je metaldehid. On se obično prodaje u vidu granula koje ne treba gomilati na jednom mestu, već rasuti po površini, kako bi manje privlačile pažnju. Mačke vole da se valjaju po travi i lejama sa cvećem, pa će se na njihovom krznu granule zadržati i mogu ih progutati dok se budu timarile.

Zato je bolje da protiv puževa golaća koristite zamke koje možete napraviti i sami. Iskopajte plitku rupu u zemlji i stavite u nju činiju napunjenu pivom i prekrivenu komadom žičane mreže. Privučeni mirisom piva, puževi će upasti u zamku i neće moći da izađu.

Otrovne biljke

Ako mačka provodi letnje dane u vrtu, svake večeri je detaljno pregledajte, kako biste na vreme uočili povredu ili infekciju kože. Možda ćete morati da odstranite i neko strano telo, poput semena biljaka, koje se lako zavuče između prstiju na šapama. Ujedi insekata takođe su opasni, naročito ako su u ustima ili grlu, jer izazivaju oticanje sluzokože i otežano disanje. U današnje vreme, sve je češća pojava raznih divljih životinja u baštama: mačka može imati neprijatan i opasan susret sa zmijom ili drugim nezvanim gostima.

Mnogi vlasnici kuća imaju bašte u kojima osim ukrasnih biljaka gaje razno voće i povrće. Mnoge vrste biljaka, voća i povrća mačka ne bi smela da gricne, jer su za nju toksične, a neke i smrtonosne. Takav je slučaj sa svim delovima luka, izdancima i nezrelim krtolama krompira, delovima paradajza...

Opasne su i neke od najčešćih i najlepših biljaka u baštama Ljiljan spada u najotrovnije: i najmanja količina ove biljke može kod mačke da izazove zastoj rada bubrega. Naprstak ili digitalis je takođe veoma otrovan. Aloe vera je poznata po lekovitim svojstvima, ali mačkama nimalo ne prija. Narcis je takođe popularan i rasprostranjen, ali su svi njegovi delovi opasni: otrovna je čak i voda u vazi sa narcisima! Seme cveta zanovetak i tisa koju sadimo kao živu ogradu, izuzetno su otrovne: čak i najmanja količina je smrtonosna za mačke.

Svi vlasnici mačaka treba da znaju koji su simptomi trovanja biljkama i hemijskim sredstvima, kako bi blagovremeno odveli ljubimicu kod veterinara. Trovanje metaldehidom iz granula za uništavanje puževa golaća izaziva dezorijentisanost, gubitak ravnoteže i osetljivost na buku. Tipični simptomi trovanja biljkama su gubitak apetita, povraćanje, dijareja i malaksalost, bolovi u stomaku i gubitak svesti. Ako posumnjate da se mačka otrovala, održavajte je u budnom stanju i što pre je odvedite veterinaru.

Video: Mačku trenira vojnik u penziji, a kakve vratolomije izvodi - spremna je za rat!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    6. septembar 2022. | 13:04

    Мачићи,најлепше животиње на свету.💜😾

  • Paja Vozdovac

    6. septembar 2022. | 20:13

    kako da se oslobodim komsijskih macaka u mom dvoristu?