• 0
 ≫ 

Uklanjanje kandži kod mačaka je surova praksa i neće vam sačuvati nameštaj

 ≫ 

Uklanjanje kandži ostavlja bolne i dugoročne posledice, kako po telesnu, tako i po mentalnu dobrobit i zdravlje mačke

  • 0
mačka Foto: Pixabay

Ako želite da sačuvate nameštaj od macinog grebanja, uklanjanje njenih kandži nije rešenje. Ne samo da nije delotvorno, nego ćete i tim činom obeležiti svoju mačku za ceo život. Ovaj zahvat podrazumeva uklanjanje kandži na prednjim šapama, a retko i na zadnjim. Pritom, nije u pitanju puko skraćivanje kandži. Pošto kandže rastu iz tkiva koje se nalazi u trećem članku prsta, veterinar će morati da odreže i deo kosti, piše Cats on Catnip. Istovetna tome bila bi amputacija ljudskih prstiju do poslednjeg članka.

Da bi se obavio ovaj zahvat, mačka mora da bude stavljena pod anesteziju, što je već rizik samo po sebi i veoma je stresno za ljubimca. Izložili biste ga tolikom mučenju zbog nečega što neće puno dobra doneti. A poteškoće tek slede. Oporavak može biti dug i bolan, i uvek postoji mogućnost da dođe do infekcije, dok maćka svakako neće biti u stanju da stane na noge danima ili čak nedeljama.

Tendonektomija, bolovi i oštećenja

Drugi pristup jeste tendonektomija, gde se maci uklanjaju tetive kojima isteže kandže. U ovom slučaju se ne uklanjaju prsti, ali mačka više ne može da izbaci svoje kandžice. I ovde su moguće brojne komplikacije. Jedna od njih je rast gušćeg tkiva kandže, što znači da ćete morati češće da ih trimujete i sa puno poteškoća.

Povrh toga, kandže mogu da im se urastu u jastučiće na šapama. Mačkama podvrgnutim tendonektomiji u jednom trenutku će biti potrebna i onihektomija, odnosno, uklanjanje kandži do prsta, tako da, nema puno smisla mučiti ih na ovaj način.

Foto: Pixabay

Dakle, uklanjanje kandži ne pruža nikakvu dobrobit mački, a može zaista da im naruši kvalitet života. Od zdravstvenih problema mogući su hroničan bol u šapama, infekcija, odumiranje tkiva, oštećenje nerava, razderani jastučići, nepotpuno zaceljivanje, hromost i bolovi u kičmi. Uklanjanje kandži, pa i prstiju, prouzrokuje promene u načinu na koji maca hoda, što je propraćeno bolom i nelagodom. To je isto kao da čovek ceo život, svakoga dana, obuva cipele koje ga žuljaju.

U pojedinim slučajevima operacija nije izvršena kako valja, pa mačkama počnu nepravilno da rastu kandže, a to je tek bolno. Nakon zahvata, šapice su jako osetljive, čak i za posip, pa se umesto njega koriste izrezane novine, kao mekša zamena. Problem predstavlja to što maca nije navikla na tu teksturu, pa bi, u kombinaciji sa bolom nakon operacije, to moglo da je podstakne da u potpunosti izbegava kadicu sa posipom, jer će je ona asocirati na bol i nelagodnost.

Promene u ponašanju i psihički ožiljci

Kod mnogih mačaka kojima su kandže uklonjene dolazi do promena u ponašanju. Pošto više ne može da se brani kandžama, maca može da počne da grize ili da na drugi način ispolji agresiju. Ni nameštaj neće biti pošteđen, jer će maca sada biti prinuđena da obeleži svoju teritoriju urinom. Priznaćete da je to gora opcija i od povremenog grebanja. Takođe, mačka bez kandži mora da obitava u kući, jer više nema načina da lovi i da se brani.

Foto: Pixabay

Baš kao što gubljenje udova utiče na mentalno zdravlje čoveka, tako i gubljenje delova tela ostavlja psihičke ožiljke na ljubimce. Maca, koja je do juče bila razigrana i društvena, nakon operacije postaće povučena razdražljiva, plašljiva i, čak, agresivna. Zbog toga ih mnogi vlasici napuštaju.

U zaključku, uklanjanje kandži ostavlja bolne i dugoročne posledice, kako po telesnu, tako i po mentalnu dobrobit i zdravlje mačke. Važno je da se na ovu temu više govori, kako bi i drugi shvatili koje opasnosti predstavljaju onihektomija i tendonektomija. Ako problem leži u tome što vam mačka grebe nameštaj, pronađite joj alternativu, kao što su grebalice i igračke, ili je izvodite redovno napolje, ako ste u mogućnosti, gde će maca moći da oštri kandže na kori nekog drveta.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari