• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačka koja ume da cvrkuće: Tonkinška maca, hibrid prgave sijamke i elegantne i retke burmanke

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona ima zelene, zlataste ili plave oči, meko krzno prigušenih boja, voli društvo drugih životinja i živi oko 15 godina, ali ima probleme sa zubima i urinarnim traktom

  • 0
Tonkinška mačka Foto: Shutterstock/Jessie Frances

Ako volite sijamsku i burmansku mačku, ali imate mesta samo za jednog ljubimca, imate sreće: tonkinška mačka je pravi miks ove dve lepotice. Pametna, lepa i društvena, tonkinška maca je hibrid sa krznom mekih, prigušenih boja i vitkog, ali čvrstog tela. Njenu šarmantnu ličnost dopunjuje oglašavanje nalik cvrkutanju: ona voli da "priča", ali to ne radi glasno, već prijatnije u odnosu na svoju glasnu rođaku - sijamsku mačku.

Prijateljski raspoložena, druželjubiva i razigrana, tonkinška mačka ima kratku dlaku boje platine, šampanjca, može da bude plava, ali i u drugim prirodnim bojama, a na njenom krznu se viđaju i kolorpoint šare, minki i druge oznake. Tonkinška maca ima divne plave, zelene ili zlataste oči, a njen životni vek je oko 15 godina.

Poreklo tonkinške mačke

Poreklom iz SAD, tonkinška maca nastala je iz želje ljubitelja da imaju mačku sličnu sijamki, sa čvršćim telom i prijatnijim temperamentom. Ova maca je stigla u SAD 1930. godine, u vidu ženke Vong Mau, uvezene iz Burme od strane penzionisanog mornaričkog doktora Džozefa Tompsona. Vong Mau su prvobitno smatrali sijamcem lošeg kvaliteta, ali je ona zapravo bila predstavnica ukrštene rase.

Tek 60-ih godina prošlog veka rasu je uspostavila Džejn Barleta, odgajivačica sijamskih mačaka iz Nju Džerzija. Ona je reklamirala ovu prelepo izbalansiranu rasu u časopisu "Cat Fancy" , gostovala je na TV i pokrenula nacionalnu mrežu odgajivača koja je na kraju kulminirala formiranjem Kluba rase tonkineze. Zahvaljujući Barleti, ovu rasu prihvatilo je Udruženje odgajivača mačaka 1979. godine.

Osobine i nega tonkinške mačke

Aktivna i inteligentna, tonkinška mačka voli da se igra, ali ne primorava porodicu da se bavi njom i da je zabavlja. Ona rado "razgovara", ali nije glasna, kao sijamska mačka. Veoma voli ljude, željna je maženja i držanja u krilu. Porodice sa malom decom kojima je potrebna tolerantna, razigrana mačka slobodno mogu da nabave ovu mačku koja je savršen kućni ljubimac.

Tonkinška mačka Foto: Shutterstock/Anna Averianova

Njena kratka dlaka zahteva minimalno održavanje, a doterivanje je retko.

Redovna igra je sve što joj je potrebno, a sem igre, tonkinška maca voli i igračke slagalice. Sa njom možete igrati igre donošenja i da je učite trikovima. Voli da bude aktivna uz trčanje i skakanje pa joj nabavite mačije "drvo" za penjanje i viseću mrežu za opuštanje i igranje. Ako u domu nemate druge kućne ljubimce, nabavite još jednu tonkinšku macu, jer one vole život u društvu. U slučaju da imate druge ljubimce, tonkinka će biti pravi drugar s njima.

Tonkinška mačka Foto: Shutterstock/Anna Averianova

Zdravlje i ishrana tonkinške mačke

Dok su potrebe za negovanjem ove mace minimalne, povedite računa o njenim zubima, jer je sklona gingivitisu. Tonkinška maca je generalno zdrava, ali će s vremenom razviti i druge probleme sa zubima, poput parodontitisa i resorpcije zuba (problem sa korenom). Osim zubnih problema, tonkinška maca može da pati i od: bolesti donjeg urinarnog trakta, inflamatorne bolesti creva, amiloidoze (abnormalnog nakupljanja proteinskih naslaga u organima, obično bubrezima ili jetri) i hipertrofične kardiomiopatije (zgušnjavanja leve komore srca i neadekvatnog pumpanja krvi).

Redovne posete veterinaru i pravilna ishrana su od suštinskog značaja za održavanje zdravlja svake mačke, pa i tonkinške.

Kao i mnoge današnje mačke, tonkinška je izložena riziku od gojaznosti i treba je hraniti adekvatno izbalansiranom ishranom u umerenim količinama. Takođe bi trebalo da uzmete u obzir druge zdravstvene rizike specifične za tonkineza, pa joj obezbedite namirnice koje će čuvati zdravlje njenih zuba i s druge strane one koje će obezbediti ravnotežu pH urina kako bi sprečila pojava kamena u bešici.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mačku prigustilo pa iskoristio bebeću nošu: Princ ima samo 3 godine i uopšte nije dresiran

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari