• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kimrik, mačka okruglog tela: Ima kratak rep, pati od kičme, sporo sazreva, ali je ljupka i poslušna

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Životni vek dugodlakog kimrika je do 15 godina

  • 0
Kimrik mačka Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

Jedna od najstarijih rasa mačaka, kimrik je dugodlaki varijetet rase manks: osim razlike u dužini dlake, obe rase gotovo su identične: tela su im zaobljena i imaju prirodno kratke repove. Ove rase koje sporo sazrevaju imaju razigran karakter, pa čak i u zrelosti ostaju kao mačići.

Kimrik i manks su toliko genetski slični da se se mačići manksa mogu pojaviti u leglu kimrika i obrnuto.

Dugodlaki kimrik se viđa u svim bojama osim u boji čokolade ili lila, a što se tiče šara, dopuštene su sve osim "himalajskih" ili šara pomešanih sa belim.

Životni vek kimrika je do 15 godina.

Poreklo i osobine kimrik mačke

Kimrik je mačka koja sporo raste i potrebne su joj dve godine da potpuno sazri. Čak i kada odraste, ova mačka srednje veličine nastavlja da se ponaša kao razigrano mače. Njena prijateljska priroda čini je odličnim kućnim ljubimcem za većinu ljudi, uključujući porodice sa decom i druge životinje u domu.

Kimrik mačka Foto: Shutterstock/Mr.Bije

Kimrik je evoluirao na ostrvu Man, usred Irskog mora, zajedno sa rasom manks. Prve mačke su na ostrvo stigle brodom, ali niko ne zna odakle potiču. Krajem 18. veka dogodila se spontana prirodna mutacija u jednom leglu gde su rođeni mačići bez repa. U okviru ograničenog genskog fonda ostrva, mutacija je prelazila na sve više mačaka sve dok se manks i njena dugodlaka varijanta kimrik nisu ustalile.

Manks mačke bile su prikazivane na najranijim izložbama mačaka u 19. veku, ali dugodlaka varijanta nije bila toliko poznata, pa je dugodlaki manks postao poznat kao kimrik. Njihovo ime potiče od keltskog imena Velsa - Kimru, a u blizini ostrva Man su pronađene mnoge dugodlake mačke bez repa.

Nega i aktivnost kimrik mačke

Kimrik ima srednje dugu, gustu, dvostruku dlaku koja se umereno linja. Da bi joj krzno bilo sjajno, treba je češljati dva ili tri puta nedeljno i kupati povremeno ako se dlaka zamasti ili se umrsi.

Kimrik mačka je inteligentna i razigrana i ume da se igra igračkama koje je mentalno stimulišu. Voli visoka mesta, pa joj treba obezbediti mogućnosti za penjanje i druge aktivnosti. Kimrik su orijentisane na ljude, i ne vole da dugo budu same.

Kimrik mačka Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

Zdravstveni problemi i ishrana kimrik mačke

Kimrik i manks dele iste zdravstvene probleme: gen koji uzrokuje da ove mačke nemaju rep povezan je sa deformitetima kičme kao što je spina bifida, što može izazvati neurološke probleme - teškoće u normalnom kretanju. Takvi problemi se obično primećuju rano (pre navršenih šest meseci). U zavisnosti od težine stanja, mačići često bivaju podvrgnuti humanoj eutanaziji.

Kimrik je mačka okrugle građe, pa gojaznost može lako da postane problem. Ne treba joj ostavljati veliku količinu hrane koju će non-stop grickati.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mačku prigustilo pa iskoristio bebeću nošu: Princ ima samo 3 godine i uopšte nije dresiran

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari