• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Usuri mačka je najređa na našoj planeti: Toliko je retka da je i njenu fotografiju veoma teško pronaći

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogi ljubitelji pate za ovom lepoticom koja je malobrojna čak i u zemlji porekla, pa se čeka program oporavka rase koja je na ivici nestanka

  • 0
Mačka Usuri Foto: Shutterstock

Usuri mačke su veoma retke: u stvari, ova neobična mačka je među najređim rasama na planeti i veoma se teško pronalazi, čak i u matičnoj Rusiji. Ipak, uvek ima ljudi koji dobiju ono što žele, a ako ste među njima i uspete da nabavite ovo malo čudo prirode, treba da znate da ovo nije mačka za krilo i naručje, ima veoma jak nagon za plenom i nema dobru reputaciju kao ljubimac u zatvorenom domu, piše Catster.

Usuri je prirodna hibridna rasa iz Rusije, tačnije regije reke Amur. Postoji vrlo malo informacija o poreklu rase, a opšti stav je da je nastala ukrštanjem male amurske šumske mačke i amurskog leoparda. Usuri ima divlji izgled i graciozno atletsko telo, okruglu glavu i savršeno oblikovanu bradu, srednje velike i mišićave noge, dok je rep ove mačke zaobljen.

Mnogi ljubitelji mačaka pate zbog ove lepotice koju zbog njene retkosti ne mogu da priušte. Čak i u zemlji porekla, Rusiji, rasa je populaciono opala nakon ukrštanja sa domaćim mačkama u regionu. Ako se ne budu osmislili programi za uzgoj koji bi sačuvao usuri mačku, ovoj rasi preti izumiranje.

Usuri ima četke na ušima koje podsećaju na risa. Ovo je retka pojava, ali je prisutna kod nekih divljih vrsta mačaka. Rasu ne priznaje nijedno felinološko udruženje, jer je retka i bez jasnog statusa rase. Usuri je nekad imala status rase, a sredinom 90-ih godina 20. veka objavljen je prevedeni standard ras, ali je sve ostalo samo na tome.

Inteligencija usuri mačke

Usuri je inteligentna i spretna mačka: zbog divljeg porekla ima prirodan talenat za lov i "očistiće" dom od glodara i drugih sitnih uljeza. Njena lovačka veština čini je nezavisnom. Neće vas pratiti po kući,  neće mjaukati za hranom i otići će kad god poželi, a isto tako će se i vraćati. Sve to ne znači da ova mačka nije društvena. Usuri obično stvara jaku vezu sa jednim članom porodice. Ona voli pažnju i može da bude prilično razigrana, ali nikad nikome neće sedeti u krilu.

Usuri voli da provodi vreme na otvorenom, u lovu, a ne da se privija uz vlasnika na kauču. Stoga, ako imate sreću da je nabavite, budite spremni da joj date slobodu.

Mačka Usuri Foto: Shutterstock

Da li je usuri mačka dobra za porodice

Usuri može biti oprezna prema strancima, ali ko je ima zna da je ona savršeni kućni ljubimac za pravu porodicu. Iako je ovo mačka za jednu osobu, ona će biti nežna prema svim članovima porodice. Međutim, ona nije pogodna za porodice sa malom decom. Mačija nezavisna priroda čini je savršenim izborom za samce i porodice koje ne mogu da se nose sa potrebama ovakve kućne ljubimice. Ako vam se ne sviđa ideja da vas mačka prati po kući i neprestano mjauče da bi privukla vašu pažnju, ovo je idealna mačka za vas. Njene potrebe za negovanjem rešava sama pa ćete imati više vremena na raspolaganju za sopstvene obaveze.

Da li se usuri mačka slaže sa drugim kućnim ljubimcima

Usuri je prirodan lovac i njeni lovački instinkti su jači u poređenju sa drugim mačkama. To nije dobro ako imate i druge kućne ljubimce u domu.

Ishrana, nega, aktivnost i zdravlje usuri mačke

Usuri treba da jede dobro izbalansiranu ishranu koja zadovoljava njene divlje nutritivne potrebe. Pošto možda neće preživeti na komercijalnoj hrani, morate je hraniti svežim mesom, a njena sposobnost da lovi je čini manje zavisnom od vlasnikovog hranjenja.

Mačka Usuri Foto: Shutterstock

Usuri je prirodno nadareni sportista sa izuzetnim sposobnostima i potreban joj je adekvatan prostor za trčanje, skakanje i penjanje, pa nije pogodna za stan. Budući da većinu vremena provodi napolju, pažljivo je pratite da ne bi nestala u divljini. Mogu je zainteresovati neke igračke, koje treba da budu veoma čvrste da izdrže žvakanje.

Usuri ima kratku, sjajnu poleglu dlaku sa podlakom, linja se sezonski i traži minimalnu negu.

Zdravlje usuri mačke

Usuri je generalno zdrava rasa i ne oboleva često kao obične domaće mačke. Zbog širokog genetskog fonda, rasa nije povezana ni sa kakvim genetski nasleđenim zdravstvenim stanjima. Ipak, kontrole kod veterinara su obavezne. Usuri može potpasti pod stresna stanja, ali ozbiljne bolesti kod ove rase ne postoje.

Prosečan životni vek usuri mačke je 12 do 15 godina.

)Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari