• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija crne abisinke mačke: Da li ona zaista postoji ili predstavlja neispunjenu želju nekih odgajivača

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetlana Lalović, felinološka sutkinja i druga dama World Cat Federation, razbija zagonetku mace koja je genetski crna, ali ne postoji u crnoj boji

  • 0
Crna mačka Foto: Shutterstock/Dimdok

Crne mačke oduvek su privlačile pažnju ljudi: nekima su oduzimale dah svojom lepotom i otmenošću, dok su mnogima u kosti uterivale strah koji je pojačavan mitovima i legendama o magičnim moćima koje ove mačke poseduju i kojima se služe kako bi ljudima nanele zlo. Ipak, u svetu kućnih ljubimaca nije dopuštena ovakva kvalifikacija crnih mačaka koje su ipak dobrodušni pratioci ljudi, a neke od njih su pripadnice posebno cenjenih i traženih rasa.

Abisinska mačka potiče iz jugoistočne Azije i Etiopije (koja se nekada zvala Abisinija).

Istorija rase je veoma nejasna, jer se niko ne može složiti ili tačno odrediti kada su ove mačke nastale. Genetičari su zaključili da najverovatnije potiče sa obale Indijskog okeana, a postoje i glasine da su Abisinci došli u Evropu zahvaljujući vojnicima i mornarima. Jedno je sigurno: ljudi ih jednostavno obožavaju!

Abisinci su stekli popularnost zbog jedinstvenog izgleda i neobičnih osobina. Ove mačke sa finim kostima podsećaju na divlje mačke, posebno na somalijske. Visina abisinca je 30 do 40 cm, a težina od 2, 2 do 4, 5 kilograma. Životni vek abisinske mačke traje od 14 do 17 godina. Ovo su veoma radoznale i aktivne mačke koje vole vlasnike sličnog temperamenta i uživaju u druženju sa drugim kućnim ljubimcima.

U standardu abisinske rase postoje stroga pravila kad je reč o boji dlake: krzno je pri korenu svetlo, a svaka dlaka pri vrhu ima 2-3 tamnija prstena, dok su vrhovi dlaka tamni (stručni izraz za ovu odliku je "ticked tabby").

Postoji više priznatih boja kod abisinki i to su: ruddy (intenzivno riđa sa crnim završecima), plava, sorel (nežnije riđa sa braon crvenkastim završecima) i "fawn" (srneća bež) i srebrni varijeteti navedenih nijansi.

"Abisinka standardne "ruddy" boje zapravo je crna", pojašnjava Svetlana Lalović iz Društva LePETit, međunarodna felinološka sutkinja i vrsni poznavalac svih rasa mačaka. Lalović dodaje da su abisinke genetski crne mačke i imaju crne jastučiće na šapama. Naša felinološka stručnjakinja podseća na činjenicu da su i domaće, tzv. "zelene" mace genetski crne!

Solid crna abisinska mačka ne postoji, podvlači Lalović.

Abisinska mačka Foto: Shutterstock

Abisinac je bio među prvim rasama koje su zvanično priznala udruženja WCF i TICA: zvanični datum priznanja je 22. jun 1979. godine. Međutim, crna dlaka nije priznata boja ove rase i crni abisinci se ne mogu registrovati. Iako je uobičajeno videti abisinca u mnogo smeđih varijeteta, čista crna boja dlake ne postoji, jer crno krzno u korenu ima crvenu ili srebrnu dlaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari