• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Foldeks, mačka koja obožava porodicu i nije zlopamtilo

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljupkog lica i dobre naravi, ona je dobar izbor za sve vlasnike i sve domove, ali joj je mana u nasleđu mutacije zbog koje često oboleva i živi kraće

  • 0
Foldeks mačka Foldeks mačka Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Takođe poznata i kao egzotični fold, foldeks mačka je prvi put predstavljena svetu 1995. godine, na Izložbi mačaka u Kvebeku. Ova rasa je razvijena zajedničkim uzgojem škotske fold i egzotične kratkodlake mačke i poznata je po preklopljenim ušima i sjajnim, širokim očima. Foldeks je visoka od 20 do 30 cm i teška 2, 7 do skoro 6 kilograma i njen životni vek je od 12 do 15 godina.

Oko porekla foldeksa postoji kontroverza, zbog predaka škotskog folda čija se se genetska mutacija prenosi kroz generacije i skoro uvek rezultira kratkim i bolesnim životom. Nažalost, foldeks mačka nasleđuje ovu mutaciju, iako je druga rasa uvedena u reproduktivno ukrštanje.

Šta sve treba znati o zanimljivoj i jedinstvenoj foldeks rasi?

Temperament i inteligencija foldeks mačke

Foldeks mačka je inteligentna i samouverena, voli pažnju članova porodice i prihvatiće strance ako ne oseti da je ugrožavaju. Ona može da nauči osnovne trikove kao što je dolazak kada je pozovete, ali je tiha i strpljiva kada se nosi sa frustrirajućim situacijama.

Foldeks je nežna, razigrana i radoznala, u stanju je da oprosti kad je vlasnik zanemari, ali očekuje pažnju i ljubav članova ljudske porodice. Ne krije se kad u dom dolaze gosti, ali može da bude tvrdoglava i samim tim neposlušna i uživa u pravljenju nereda.

Da li je foldeks mačka dobar izbor za porodicu

Foldeks mačka će se odlično slagati sa porodicama od jednog člana, sa parovima - mlađim i starijim i sa višečlanim porodicama čiji su pripadnici svih uzrasta. Ona se dobro slaže sa decom i voli igru i sve dok jr aktivna u domu, ne zahteva posebne vežbe.

Da li se foldeks slaže sa drugim ljubimcima

Foldeks mačka će se dobro slagati sa drugim kućnim ljubimcima ako je pravilno socijalizovana: treba da nauči da se upoznaje i komunicira sa drugim životinjama još dok je u uzrastu mačeta. Ona može srećno da živi sa drugim mačkama i psima ako se ni na koji način ne oseti ugroženo.

Foldeks mačka Foldeks mačka Foto: Shutterstock//Pherawit Rattanachot

Ishrana foldeks mačke

Foldeks mački je potrebna visokokvalitetna komercijalna hrana sa visokim sadržajem proteina koja ne sadrži kukuruz, soju i krompir. Glavni sastojak hrane treba da bude piletina, riba, govedina ili druga vrsta životinjskih proteina. Neke kvalitetne komercijalne namirnice uključuju povrće poput cvekle i šargarepe, ali obroci treba da se baziraju na mesu. Poznato je da se foldeks prejede ako joj se ponudi beskrajna zaliha hrane. Zbog toga je treba hraniti jednom ili dva puta dnevno. Pored kvalitetne komercijalne hrane, foldeks traži velike količine vode. Povremeno može da jede ograničene količine poslastica.

Aktivnost i obučavanje foldeks mačke

Rasa foldeks je aktivna i može se zabaviti sama, ukoliko oseti da joj je dosadno. Međutim, mora imati pristup igračkama, stubu za grebanje i drvetu za penjanje da bi bila aktivna. Osim toga, ponuditze joj interaktivne igračke, predmete sa perjem, miševe i druge zanimacije koje će joj privući pažnju. Osim prepoznavanja sopstvenog imena, ona će lako naučiti razne zadatke i trikove.

Foldeks mačka Foldeks mačka Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Nega i zdravlje foldeks mačke

Foldeks ima kratku dlaku i obično ne traži šišanje, ali je treba češljati jednom ili dva puta nedeljno kako bi joj dlaka bila mekana i sjajna i da bi se uklonila nečistoća. Njene uši su podložne infekcijama jer se savijaju, pa ih treba redovno čistiti čistom krpom ili vatom.

Kad je reč o zdravlju, foldeks je podložna abnormalnostima kostiju i respiratornim problemima koji se smatraju lakšim tegobama, dok u ozbiljnijim slučajevima može da pati od mačije policistične bolesti bubrega i urođene osteodistrofije.

I mužjaci i ženke foldeksa su inteligentni, harizmatični, radoznali, razigrani i strpljivi, ali među njima postoje male razlike: mužjaci su nezavisniji od ženki, nisu glasni, srećniji su kad su samostalni i ne traže mnogo pažnje, ali su ženke u prednosti kad je reč o higijenskim navikama u smislu korišćenja posude za posip.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari