• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Somalijska mačka je prelepa ali nestašna, ne voli zagrljaje i pati zbog problema sa očima i zubima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Somalijka je divan ljubimac vlasniku koji je stalno kod kuće ili životinjama koje joj prave društvo, ali ako je ostavite samu, ona će pocepati zavese, skakati po nameštaju i pobacati predmete sa polica

  • 0
Somalijska mačka Somalijska mačka Foto: Shutterstock/Nataliya Kuznetsova

Somalijka je aktivna i inteligentna mačka iz Australije, raskošne dlake i atletske građe. Ponekad je zovu "mačka lisica", zbog jarke crvenooranž boje i velikog repa. Poznata po razigranosti i radoznalosti, somalijska mačka uživa u interakciji sa ljudima i ne voli da se dosađuje. Ona je divan prijatelj vlasniku koji većinu vremena provodi kod kuće ili ima druge kućne ljubimce kooji će joj praviti društvo.

Somalijska mačka je veoma privržena vlasniku, ali ne voli držanje u rukama. Ako dopustite da bude usamljena, zapamtićete njene nestašluke, piše Thesprucepets.

"Lisica mačka" je razigrana, inteligentna, društvena, privržena i nestašna maca težine oko 5, 5 kg i dužine do 65 centimetara.

Somalijka ima divnu i mekanu dlaku, a svaka dlačica može da sadrži između četiri i 20 nijansi boja. Srednje duga, dlaka somalijke može da bude crvenkasta, riđa, plava, žućkasto-smeđa i srebrnih varijanti, bez mrlja ili žutih tonova, sa "tiked" šarom, a ponekad i tamnijim dlakama duž kičme. Njene oči su zelene ili zlatne.

Životni vek somalijske mačke je 14 godina.

Tipične osobine somalijske mačke

Retko kad ćete videti somalijsku mačku koja leži, jer je ovo jedna od najenergičnijih mačaka: aktivna, radoznala i druželjubiva. Ona je uvek u potrazi za nečim i nekim, a ako je zapostavljena, lako će naći sebi zabavu koja se vlasniku uopšte neće dopasti: penjanje po zavesama, skakanje po nameštaju i bacanje predmeta sa polica samo su neke od njenih zabavnih aktivnosti. Vitka i mišićava, ova mačka je prelepa i ta njena osobina može da bude jedini razlog zbog koga će joj vlasnik oprostiti nestašluke.

Somalijka je dugodlaka verzija abisinske mačke i ima misterioznu istoriju. Neki felinolozi smatraju da poseduje recesivni gen dugodlakih mačaka nepoznatog porekla sa kojima su abisinske mačke ukrštane početkom 20. veka. Jedino što je izvesno u istoriji ove mačke je podatak da se prva somalijska mačka, tada nazvana "dugodlaki abisinac", pojavila na australijskim izložbama mačaka 1965. godine i posle toga su uzgajivači počeli aktivno da razvijaju ovu rasu.

Nega dlake somalijske mačke

Somalijske mačke imaju mekanu, svilenkastu dlaku koja zahteva redovno četkanje (jednom ili dva puta nedeljno). Ove mace uživaju u nezi i češljanju. Somalijke su sklone parodontalnoj bolesti, pa će nega zuba i njihovo povremeno čišćenje kod veterinara pomoći u sprečavanju oboljenja desni ili drugih problema sa zubima.

Somalijska mačka Somalijska mačka Foto: Shutterstock/Nataliya Kuznetsova

Aktivnost somalijske mačke

Razigrana i aktivna, somalijska mačka je stalno u pokretu, za razliku od mnogih rasa. Igra i aktivnosti svih vrsta pomoći će joj da utroši gotovo neiscrpnu energiju. Ona se ne buni protiv šetnje na povocu i lako i brzo uči, pa ume da reaguje na komande "sedi" i "ostani", uz adekvatnu nagradu.

Zdravlje i ishrana somalijske mačke

Kao i abisinske mačke, i somalijci mogu da pate od dva nasledna zdravstvena problema: anemije i progresivne atrofije mrežnjače koja uzrokuje slepilo. Somalijka je sklona i nakupljanju naslaga i kamenca na zubima, što može dovesti do parodontalne bolesti.

Pošto je ovo vanredno aktivna i mišićava mačka, potrebna joj je visokokvalitetna hrana puna proteina koja će je održati u dobroj formi. Izbegavajte da joj dajete hranu sa žitaricama s malo nutritivne vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari