• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Smeđa havana, gurmanka smaragdnozelenih očiju i dlake boje čokolade i jedina mačka sa braon brkovima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mačka sa Tajlanda ima krzno u boji kubanske cigare i to je njena jedina veza sa ovom zemljom, uživa u društvu porodice, pogotovo dece, i može da poživi od decenije do 15 godina

  • 0
Smeđa havana mačka Foto: Shutterstock/Ivonne Wierink

Smeđa havana je šarmantna mačka bogate dlake čokoladno-smeđe boje i čarobnih zelenih očiju, a poznata je i po tome što je veoma glasna i voli da nosi predmete u ustima.

Ona je srednje velika, njeni mužjaci su teški od 3,5 do 4,5 kg, a ženke imaju od 2,5 do 3,5 kilograma.

Životni vek smeđe havanske mačke je od 10 do 15 godina.

Ova rasa je generalno zdrava, ali može da nasledi neke genetske zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca i respiratorne tegobe, pa su redovni veterinarski pregledi neophodni.

Dlaka smeđe havane je kratka i fina, jednolične smeđe boje koja podseća na boju kubanskih cigara. Smeđa havana je jedina mačka koja ima braon brkove.

Istorija smeđe havanske mačke

Smeđe havane, neobične braon mačke sijamskog tipa sa Tajlanda, bile su izlagane u Velikoj Britaniji 90-ih godina 19. veka i u to vreme su iz nekog razloga stekle nadimak švajcarske planinske mačke. Godine 1920. Klub sijamskih mačaka u Britaniji odlučio je da smeđe mačke koje nemaju plave oči više nisu poželjne. Odgajivači su izgubili interesovanje za njih sve do 50-ih godina 20. veka, kada je grupa britanskih odgajivača postavila sebi zadatak da utvrdi genetski sastav smeđe (jednobojne) mačke. Na kraju su proizveli muško kestenjasto-braon mače koje je bilo rezultat ukrštanja kratkodlake crne mačke i sijamke boje čokolade koja nosi "čokoladni gen". Još dve-tri rase mačaka su odigrale ulogu u razvoju mace koja je prozvana havana braon, a jedina veza sa Kubom, odnosno Havanom je sličnost boje njene dlake sa bojom havanskih cigara.

U nekom trenutku rasa se odvojila i razvoj njenih pripadnica je krenuo u dva različita puta. U Britaniji je poznata kao smeđa orijentalna kratkodlaka mačka, dok se u SAD zove smeđa havana i ima tip tela i glave koji se razlilkuju od britanske rođake. Udruženje odgajivača mačaka priznalo je rasu 1964. godine.

Smeđa havana je malobrojna rasa i njena genetska raznolikost je veoma ugrožena, pa je 1998. godine osmišljen program ukrštanja koji dozvoljava da se mačke uzgajaju sa crnim ili plavim domaćim kratkodlakim mačkama i orijentalnim kratkodlakim čokoladnim ili sijamskim mačkama, a mačići iz tih uzgoja - ako imaju smeđu havana boju - mogu biti upisani u registar.

Tipične odlike i nega smeđe havane

Havanu odlikuje i neobična izdužena glava, kao i velike uši nagnute napred. Koža na nosu je smeđa sa ružičastom bojom, a jastučići šapa su takođe ružičasto smeđi.

Smeđa havana mačka Foto: Shutterstock/Yuriy Shurchkov

Karakteristična boja smeđe havane tipična je čak i za brkove ove mačke, pa je to jedina mačka čiji standard navodi boju brkova koji su smeđi. Ova maca čokoladnog krzna ima živopisne zelene oči ovalnog oblika.

Njena kratka, glatka dlaka lako se održava brzim češljanjem jedanput nedeljno, dok je kupanje retko potrebno. Potrebna je dobra dentalna higijena, iako mnogi vlasnici mačaka na to gotovo uopšte ne obraćaju pažnju, bez obzira na rasu mačke koju imaju. Održavanje higijene kandži, očiju i ušiju je neizostavno. Ukoliko su uši nečiste, treba ih brisati vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom u 50:50 mešavini jabukovog sirćeta i tople vode. Treba izbegavati upotrebu štapića za uši koji mogu oštetiti nežnu unutrašnjost mačijih ušiju.

Posuda sa posipom treba da bude uvek besprekorno čista. Smeđa havana nije mačka koja će šetati po dvorištu i komšiluku, kako zbog posebnosti rase kojoj pripada zbog čega je česta meta lopova, tako i zbog mogućnosti zaražavanja mačijim bolestima ili saobraćajnih nezgoda.

Smeđa havana mačka Foto: Shutterstock/Spottersstudio

Temperament, aktivnost i obuka smeđe havane

Mačka bogate boje kubanske cigare je otvorena za druženje, uvek prijateljski raspoložena i gotovo zaljubljena u vlasnika i članove porodice koje će po ceo dan pratiti po kući. Kao i većina mačaka koje vode poreklo od sijamske mačke, i havana može biti zahtevna i pričljiva, ali je njen glasić mekši, a karakter nežniji. Smeđa havana je inteligentna i voli izazove, kao i igračke "mozgalice" i slagalice. Kada se umori od igre, havana voli da se smesti u vlasnikovo krilo. Ova maca je umereno aktivna i uživa u interaktivnoj igri koja je stimuliše mentalno i fizički. Lako se obučava, uz pomoć nagrada i poslastica.

Ova razigrana i pametna mačka lepo će se slagati sa decom koja se lepo ophode prema njoj. Sklona je učenju trikova, voli igru i zabavu i dobra je u ophođenju sa drugim mačkama i psima.

Zdravlje i ishrana smeđe havanske mačke

Havanske smeđe mačke su generalno zdrava rasa, ali mogu biti sklone određenim zdravstvenim problemima. Odgovorna praksa odgajivača će smanjiti verovatnoću genetskih zdravstvenih problema.

Zdravstveni problemi kojima je predisponirana smeđa havanska maca su: hipertrofična kardiomiopatija (zadebljanje srčanog mišića), zatim infekcije gornjih disajnih puteva (mačji herpesvirus (FHV) i mačji kalicivirus (FCV), gojaznost (smeđa havana uživa u jelu i može postati gojazna ako se njena ishrana ne kontroliše) i problemi sa zglobovima (artritis).

Važno je obezbediti joj udobno okruženje i pratiti njenu aktivnost kako bude starila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari