• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao mani, mačka koju s pravom zovu Beli dragulj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je aktivna i zgodna "pričalica" koja obožava decu, porodicu i druge životinje, ali može da postane veoma nesrećna ako je ostavljate samu

  • 0
Khao manee Foto: Shutterstock/Nanae

Mišićava i atletski građena, khao manee (kao mani) je idealna mačka za dom.

Voli život u porodici i obožava decu i druge kućne ljubimce.

Aktivna je, inteligentna, pričljiva, razigrana i poslušna. Njena težina je od 3,6 do 4.5 kg, a dugačka je od 25 do 30 centimetara. Kao mani može da poživi od decenije do 12 godina, piše Petguide.

Istorija rase kao mani

Razvijena na Tajlandu (nekadašnji Sijam) pre nekoliko vekova, ona je vekovima bila isključivo u vlasništvu kraljevske porodice. Njeno ime u bukvalnom prevodu znači "beli dragulj", a mnogi je zovu "mačka sa dijamantskim okom".

Snažno zaštićena od izvoza, nije napuštala Tajland sve do 1999. godine, kada ju je prvu u SAD donela Kolin Frejmut, koja je započela program uzgoja za njihovo očuvanje ojer im se populacija na Tajlandu smanjivala.

Ovo je prirodna i lepa rasa mačaka sa fascinantnom istorijom. Nije rezultat ukrštanja, ali još nije priznata ni u jednoj organizaciji mačaka. Iako su prilično retke, ove mace imaju pravo da učestvuju na izložbama.

Khao manee Foto: Shutterstock/Denkara

Osobine rase kao mani

Čak i kada ima oštećen sluh (čest problem kod belih mačaka), kao mani je razigrana, aktivna mačka koja voli pažnju. Odlično se slaže sa porodicom, decom i drugim životinjama u domu, veoma je društvena i traži mnogo interakcije, naklonosti i pažnje. Ne treba je ostavljati samu, pa ako niste u mogućnosti da se duže družite s njom u toku dana, dovedite u dom još jednu macu.

Njoj je potrebna stimulacija da bude srećna, a pošto je bliska rođaka sijamskoj mački, obavestiće vas glasno kad bude nezadovoljna. Odana i privržena, kao mani je definitivno mačka za društvo.

Kupite joj mnogo igračaka i učestvujte u igrama "jedan na jedan" sa njom. Ona voli i penjalice, grebalice i visoka mesta sa kojih će osmatrati okolinu. Interaktivne igračke ili slagalice koje stimulišu um su odlične zanimacija za ovu mačku.

Khao manee Foto: Shutterstock/Nanae

Izgled kao mani

Ova maca gotovo uvek je čisto bele boje. Neki mačići mogu imati tamnu mrlju na glavi, ali ta fleka nestaje u prvoj godini života. Sasvim bele mačke je inače teško pronaći, pa ako zaista želite čisto belu mačku, kao mani je pravi izbor.

Za razliku od drugih rasa mačaka koje mogu imati različite boje i šare, ova je poznata po belom krznu i sjajnim plavim, zelenim ili zlatnim očima. Osim prelepe bele dlake, kao mani ima divne oči koje privlače pažnju. One mogu da imaju dva plava oka, ili jedno plavo i jedno žuto ili zeleno (prednost je da maca ima različito obojene oči). Kada pogledate u oči ove mačke, možda ćete primetiti neverovatan uzorak zvezdanog "praska" oko zenica. Stoga nije ni čudo što su tako popularne i privlače pažnju.

Srednje je veličine i ima donekle velike uši na klinastoj glavi sa istaknutim jagodicama, stav joj je uspravan, a noge duge i graciozne.

Pojedine kao mani su delimično ili potpuno gluve, što je tipično za bele mačke sa plavim očima. Međutim, možda zato što je ovo prirodna rasa, stopa gluvoće među njima je niža.

Khao manee Foto: Shutterstock/Loopneo

Nega kao mani

Njeno glatko, meko i kratko krzno bez poddlake ne traži mnogo nege. Ova maca se gotovo ne linja, pa bi sedmično četkanje trebalo da ukloni mrtvu dlaku. Treba proveriti čistoću njenih ušiju, stanje zuba i stanje kože.

Bele mačke sklone su dobijanju opekotina od sunca, posebno ako vole da leže na suncu, pa i o tome treba paziti. Kad je reč o njenom sveukupnom zdravlju, osim gluvoće ponekad se javljaju povrede repa, ali je kao mani generalno zdrava rasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari