• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snoušu, maca sa belim čarapama, izgledom regdola, zdravljem sijamke i "kaputom" američke kratkodlake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njene oči su neboplave boje, a krzno nalik sijamki od koje je nasledila gene i problematične zube, brblja melodično, voli velike porodice i druge kućne ljubimce, obožava izležavanje u krilu, ali voli i "pseće" aktivnosti

  • 0
Snoušu mačka Foto: Shutterstock/Kokhanchikov

Mačka rase snoušu je neobična "mešavina" sijamke i američke kratkodlake mačke.

Vlasnici kažu da je prijateljski raspoložena prema porodici sa kojom živi, ali se lepo druži i sa ostalim kućnim ljubimcima u domu, piše Catster.

Aktivna je, radoznala, nestašna i mazna, traži mnogo ljubavi i pažnje i ne podnosi samoću.

Ipak, snoušu nije maca koja se "rađa po obrascu". Ona može da bude ćutljiva i stidljiva, namrgođena i raspoložena, ali najviše voli da bude u centru pažnje.

Snoušu ne beži od vode, ume da pliva i sklona je učenju raznih trikova, pa joj je narav nalik psećoj.

Snoušu mačka Foto: Shutterstock/Coulanges

Snoušu je nastala 60-ih godina prošlog veka kada je odgajivačica Dorti Hinds Doherti ukrstila sijamsku i dvobojnu američku kratkodlaku mačku. Njihovi potomci su imali "bele čarapice", a na licu obrnuti “V” uzorak. Rad na razvoju rase nastavila je Viki Olander iz Virdžinije koja je napisala i prvi standard za ovu mačku. Godine 1974. godine snoušu je dobila status eksperimentalne rase, a 1994. međunarodna asocijacija mačaka TICA dodelila joj je standard i priznanje.

Snoušu je čista i uredna maca i ne linja se preterano.

Snoušu mačka Foto: Shutterstock/Kokhanchikov

Nasledila je kvalitet dlake od sijamske mace, pa joj je krzno gusto, sjajno i baršunasto, pripijeno uz telo, a osnovna boja dlake je u nijansama krem, sive, plave, lila, crvene i čokoladne.

Karakteristične bele oznake po telu nalaze se na glavi (idealno u obliku obrnutog slova V koji se proteže od usta do iznad očiju), na grudima i šapama (tipične bele čarapice). Ona veoma liči na regdol mačku.

Bela boja ne sme joj pokrivati više od trećine tela.

Smatra se retkom rasom. Može da poživi i više od 15 godina i generalno je zdrava, mada se pojavljuju problemi poput strabizma, tegobe sa zubima i savijen rep.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari