• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od nje nema prestižnije: Ašera, trenutno najskuplja i najređa mačija rasa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maca koja nosi ime drevne boginje postoji u četiri varijeteta, od kojih je jedan nazvan kraljevskim, a takvo ime ova hibridna lepotica i zaslužuje u svetu najumiljatijih kućnih ljubimaca

  • 0
Ashera cat

Foto: Shutterstock

Ašera je trenutno najređa i najskuplja rasa mačaka u svetu.

Veruje se da je nastala ukrštanjem azijske leopard mačke sa divljom afričkom mačkom – servalom.

Međutim, prava genealogija ašere, koja nosi ime drevne boginje i dalje je nejasna i kontroverzna.

Najskuplja mačka, proizvod iz laboratorije

Ašera je hibrid koji je nastao 2007. godine, u SAD, u laboratoriji kompanije “Lifestile Pets” iz Los Anđelesa.

Stvaranje rase pokrenuo je Sajmon Brodi, vlasnik preduzeća, uz pomoć tima genetičara. Kompanija je ašeru opisala kao najveću, najređu i najegzotičniju pripitomljenu rasu na svetu. Zbog kontroverzi o pravoj liniji rase, “Lifestile Pets” su obustavili program uzgoja u junu 2008.

Kris Širk, odgajivač savana mačaka, otkrio je rezultat DNK testa koji pokazuje da je rasa lažna i da je mačke uzgajao samo on. Širk tvrdi da su neke ašere u stvari savana mačke, ali su bile reklamirane kao pripadnice nove rase.

Ekstremna sličnost ašere sa savanom naterala je bezbroj ljubitelja mačaka da posumnjaju u autentičnost rase.

@asheracats Deja Vu the F2 #AsheraCat is a cross between an #asianleopardcat, #servalcat & a #domesticatedcat ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

Ašera je veličanstvena, izuzetno društvena mačka mirnog temperamenta. Poznata je po “psećem" ponašanju i odličnoj interakciji sa ljudima i drugim ljubimcima. Zbog njene visoke inteligencije i razigranosti, potrebna joj je sredina koja će je održavati mentalno i fizički aktivnom.

Nega ašere nije teška, jer njena dlaka sija uz minimalno četkanje. Za sada nije poznato da je ova mačija rasa predisponirana na bilo kakve zdravstvene probleme. Ašera može da živi i do 25 godina.

Izgled i četiri varijeteta ašere

Veličina ašere nije zanemarljiva: ona je teška od 12-15 kilograma, a visina joj je oko 150 centimetara.

Ima čvrsto i vitko telo i dugačke noge, od kojih su zadnje duže. Ašera ima malu glavu, velike uspravne uši i oči boje meda ili trave.

Postoje četiri varijeteta ašere.

@asheracats #Asheracat is the worlds licensed #AsheraCat breeder. We also breed high quality #f1savannahcat ♬ original sound - Ashera Cat

Standardna ašera ima crne mrlje nalik leopardovom krznu, na obe strane tela, a izdužene "tigrove" pruge se protežu od vrata do osnove repa. Njeno lepo krzno je bež ili braon boje.

Hipoalergena ašera gotovo je istovetna standardnoj, osim što joj je dlaka hipoalergena.

Snežna ašera ima belu dlaku, a njeno krzno ima pegave mrlje jakih nijansi boje ćilibara ili kafe, zahvaljujući kojima liče na male snežne leoparde.

Rojal (kraljevska) ašera je delikatne krem boje, a na njenom krznu su mrlje i naglašene crne i narandžaste pruge.

Kraljevska ašera učestvuje u populaciji rase sa samo četiri procenta legala, što ih čini najređim i najekskluzivnijim tipom rase.

Temperament i inteligencija ašere

Ašere vole ljudsko društvo i izuzetno su "brbljive", pa komuniciraju oštrim mjaucima. Vole da budu u blizini vlasnika, ali vole i da su nezavisne i uživaju u samoći. Dobro se ophode sa decom, jer su opuštene i prijateljski raspoložene. Zbog veličine nisu dobar izbor za porodice u kojima ima malih kućnih ljubimaca, uključujući i "toj" pse.

Ishrana, nega, aktivnosti i zdravlje ašere

Ašera nije izbirljiva u pogledu ishrane. Ona će jesti običnu mačiju komercijalnu hranu, ali bi joj trebalo davati sirove obroke. Sveža govedina, piletina, ćuretina i riba će u potpunosti zadovoljiti njene potrebe u ishrani.

Preci ašere su navikli da žive u vrelim klimatskim uslovima, pa ova rasa može izdržati ekstremne vrućine, ali ne i hladnoću.

Za sada, zdravstveni problemi rase nisu poznati, jer su ašere nove u svetu mačaka.

Ašera je razigrana i pametna i može naučiti da hoda na povocu, a vešta je i u otvaranju vrata. Obezbedite joj interaktivne igračke koje će je stimulisati fizički i mentalno.

Neka uvek bude zauzeta i aktivna, inače će potražiti druge načine da se zabavi, a oni mogu biti neprijatni i destruktivni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari