• 9
 ≫ 

Znate li da su ovo najagresivnije rase mačaka?

 ≫ 

Da li biste se usudili da svesno dovedete u dom slatko mače za koje znate da će se za par nedelja pretvoriti u svojeglavu i drsku “zloću”?

  • 9
Sfinks Sfinks mačka Foto: Shutterstock

Mačke su kućni ljubimci koji mogu biti izuzetno umiljati i simpatični.

Ipak, pojedine rase imaju tendenciju da pokažu svoju žustriju stranu ličnosti. Neki vlasnici nezavisnost, tvrdoglavost i drskost mačke smatraju divnim osobinama, ali su one mnogima neprihvatljive, jer izazivaju brojne nevolje.

Rase koje se smatraju “žustrijim” nisu samo “bezobrazne” i svojeglave. One grebu i ujedaju, cepaju jastuke i zavese, razvlače vaše lične stvari po kući, prevrću i razbijaju predmete, a ponekad i namerno obave nuždu u vašem krevetu.

Ipak, postoji mnogo razloga ovakvom ponašanju. Njih pronalazimo u mačijoj naravi, uzbuđenju, strahu, želji za dodatnom pažnjom ili osetljivosti na ljudski dodir. Osim toga, neke mačke se razbole i to vešto skrivaju, ali se njihove tegobe povremeno ispolje na ove načine.

Lista mačaka koju objavljujemo može vam pomoći da prilikom izbora ljubimca neke rase jednostavno - izbegnete. Ukoliko ste baš rešili da imate drsku mačku koju ćete konstantno juriti i kažnjavati, a znate da se ona nikad neće promeniti, onda je možda reč o vađoj potrazi za srodnom dušom.

Sijamska mačka

Sijamska mačka Sijamska mačka Kicika Foto: Aleksandar Mirković

Sijamska mačka pripada najagresivnijoj i najteritorijalnijoj rasi. Ako imate drudge kućne ljubimce, ne pomišljajte da dovedete sijamku. Ne samo da će joj biti teško da se privikne na “konkurenciju”, već će čitavog života biti ljubomorna na druge životinje, pa i sopstvenu vrstu.

Sijamka je veoma posesivna i traži pažnju. Vezuje se isključivo za jednu osobu koju prati dan i noć i dočekuje je na vratima, a njena vezanost može se pretvoriti u pravu moru. Ukoliko oseti da ne dobija dovoljno pažnje, može napasti bilo koga, ni krivog ni dužnog. Ne voli druženje sa nepoznatim ljudima i često će na njima testirati svoj bes.

Sfinks

Sfinks mačka Sfinks Foto: Pixabay

Ovo su hiperaktivne i neumorne mačke kojima je potrebno dosta vremena za igru. Pritom, izuzetno su inteligentne što znači da su sposobne za učenje mnogih trikova i radnji. Međutim, visoka inteligencija u kombinaciji sa niskom stimulacijom može dovesti do toga da sfinks “umire” od dosade. Neophodna joj je konstantna zabava da se u njoj ne bi probudila agresija.

Bombaj

Bombaj mačka Bombaj mačka Foto: Shutterstock

Ovo je hibridna rasa mačaka, sa brojnim “jakim” osobinama predaka - američke kratkodlake i burmanske mačke. Poznato je da je bombaj mačka neustrašiva i agresivna i da ima averziju prema posudi sa posipom. Njeno telo je čvrsto, male ili srednje veličine, i može biti iznenađujuće snažno u borbi. Slično sijamskoj mački i sfinksu, bombaj mačka traži značajnu pažnju. Ako ne dobije ono što želi, može ispoljiti vrlo neprijatnu agresiju.

Bengalska mačka

Bengalska mačka Bengalska mačka Foto: Pixabay

Njena prelepa spoljašnjost i otmeno krzno stalni su podsetnik njene divlje prirode, jer je mešanac leoparda i kućne mačke. Zato njen budući vlasnik mora da se uveri da bengalac pripada četvrtoj generaciji potomaka i da je pravilno pripitomljen.

Bengalac može razviti probleme u ponašanju kao što je teritorijalno obeležavanje urinom ili ekstremna agresija u igri. Ovo se dešava ako njegove osnovne potrebe nisu zadovoljene. Ova rasa ima više potreba od drugih mačaka, uključujući mnogo vežbanja. Ako želite mačku koja će vam mirno sedeti u krilu, zaboravite na bengalca!

Škotski fold

Škotski fold Škotski fold Foto: Pixabay

Poznata kao veoma druželjubiva mačka, ona je sjajan prijatelj deci i velikim porodicama. Takođe može biti odličan drugar dobronamernim psima. Škotski fold se često oglašava prijatnom vokalizacijom. Iako nije agresivna, ne podnosi samoću. Traži svakodnevnu pažnju u ogromnoj količini, pa ako ste često van kuće, znajte da ovo nije mačka za vas.

Piksi bob

Piksi bob Piksi bob Foto: Pixabay

Veoma društvena i samouverena, piksi bob mačka poznata je kao veoma “grlata”. Njeno oglašavanje pojavljuje se u mnogo varijanti, pa ova mačka ima periode “cvrkutanja” ili pak “režanja” koje usmerava na vlasnike, a još više na strance.

Ima karakterističan kratak rep po kome je slična divljem psu. Piksi bob je jaka mačka koja se lako upušta u borbu: tada se baca na suparnika svom snagom, što može da dovede do neprijatnih situacija. Zato budući vlasnici izbegavaju ovu rasu.

Egipatska mau

Egipatska mau Egipatska mau Foto: Shutterstock

Prelepa glamurozna mačka ujednačenog karaktera, inteligentna i poslušna. Ako volite pse, a ipak ste se odlučili za mačku, mau je pun pogodak! Sa temperamentom psa, ova mačka je prijateljski nastrojena i raspoložena za obuku. Ipak, budući da je veoma inteligentna, ne dozvolite da joj bude dosadno, jer tada može da napadne!

Američka oštrodlaka mačka

Američka oštrodlaka mačka Američka oštrodlaka mačka Foto: Pixabay

Malo poznata na našim prostorima, ova rasa je savršen izbor za vlasnika koji želi prijatnog nezahtevnog i pasivnog ljubimca.

Ali… ne dozvolite da predugo ostane sama, jer će vam uništiti dom! Ova mačka je prirodan lovac, pa se nemojte iznenaditi ako vam donese ulovljene ptice, miševe i drugi plen.

Korat

Korat Korat Foto: Pixabay

Retka i skupocena rasa koja je često “rasadnik” genetskih bolesti ako se ne odgaja pravilno. Korat žudi za stalnom pažnjom i voli interaktivnu igru. Nije glasna, ali ume da “krivi” lice i pokazuje kad joj nešto nije po volji. Interesantna je navika korata da udari vlasnika ako se oseti zapostavljenom!

Singapura

Singapura mačka Singapura Foto: Shutterstock

Jedna od najsitnijih mačaka, singapura vam neće naneti povrede ili štetu ako se “baci” na vas, ali će vam se bukvalno popeti na glavu. Ova mačka je pravi alpinista i istraživač, penje se gde god i koliko god poželi. U interakciji s njom očekujte dosta grebanja i borbe. Pritom, singapura je veoma glasna, pa ako joj bude dosadno ili ostane sama, pripremite se za svađu sa susedima! Većina rasa mačaka se smiri u određenom uzrastu, ali singapura ostaje hiperaktivno razigrana i u dubokoj starosti.

Kumrik

Kumrik Kumrik Foto: Pixabay

Da li ste uopšte čuli za rasu kumrik? Ovo je mišićava, srednje velika mačka bez repa. Ipak, njeno telo je moćno i izuzetna je kao skakač. Njena prirodna snaga, u kombinaciji sa hiperaktivnošću i radoznalom prirodom, može značiti da je ne mogu savladati baš svi vlasnici.

Navedene mačije rase su intenzivnijeg temperamenta od drugih rasa, pa ih budući vlasnici ne uzimaju u obzir prilikom nabavke kućnog ljubimca. Osim toga, one se i ne preporučuju vlasnicima mačaka koji to treba prvi put da postanu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. januar 2023. | 15:38

    Imala sam jednog sijamskog mačka 13 godina i donela sa ulice mače sa polomljenom nogom. On je bio tako dobar prema njemu, lizao mu nogu dok nije zarasla i bas ga je voleo. Ostali su zajedno do kraja. I sad imam sijamskog mačora i rusku plavu mačku, super se slažu. Sto se tice toga da se vezuju za jednu osobu i da su posesivni i ne poverljivi prema strancima to je istina.

  • Filip

    10. januar 2023. | 18:52

    Mislim da su najagresivnije rase macaka: tigar,lav,panter, gepard....

  • Qwerty

    10. januar 2023. | 20:31

    Ako volite nešto što vas ne voli, onda je mačka idealan ljubimac.